Το εαρινό εξάμηνο έχει φτάσει στο τέλος του και μπορεί να ανήκεις σε εκείνους που έχουν ξεκινήσει ήδη την εξεταστική. Υπάρχουν πολλά πράγματα για να μάθεις και εδώ θα βρεις ένα σύντομο οδηγό για τις βασικές πληροφορίες για την πρακτική!

1) Πως να ξεκινήσεις πρακτική άσκηση

Το να ξεκινήσεις πρακτική άσκηση μπορεί να είναι ευκολότερο από το να βρεις μια full time δουλειά. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει πάντοτε. Αυτό εξαρτάται σε ποιον κλάδο ενδιαφέρεσαι να εργαστείς!

Κάνε την εγγραφή σου στο CollegeLink!

Παρακάτω θα βρεις μερικά tips για να ξεκινήσεις την πρακτική που θες!

  • Δημιούργησε την ψηφιακή σου ταυτότητα

Βεβαιώσου ότι τα κοινωνικά σου δίκτυα είναι επικαιροποιημένα και αντανακλούν ποιος/α πραγματικά είσαι. Αν ενδιαφέρεσαι για παράδειγμα για δουλειά στο Facebook ή στην Google, το να είσαι ενεργός/ή στην πλατφόρμα τους είναι προαπαιτούμενο! Μην εφησυχάζεσαι, το μελλοντικό σου αφεντικό σε παρακολουθεί!

  • Δημιούργησε το δικό σου online περιεχόμενο (blog)

Αν για παράδειγμα σε ενδιαφέρει ο τομέας των οικονομικών ή των πωλήσεων μπορείς να γράφεις στο δικό σου blog σχετικά κείμενα, εκφράζοντας την άποψη σου ή μπορείς να αναδημοσιεύεις άρθρα που εκφράζουν την γνώμη σου. Όταν έχεις blog και δημιουργείς online περιεχόμενο, ο εργοδότης σου θα το βρει εντυπωσιακό!

  • Δικτυώσου

Το networking είναι το A και το Ω! Πολλοί βρήκαν θέση πρακτικής άσκησης έπειτα από πρόταση κάποιας κοινωνικής επαφής. Γιατί να μην το εκμεταλλευτείς και εσύ; Βεβαιώσου ότι πηγαίνεις σε εκδηλώσεις και συνέδρια του κλάδου που σε ενδιαφέρει και καλλιεργείς τις κοινωνικές σου επαφές. Μην απομονώνεσαι, ώρα για κοινωνικοποίηση!

2) Η πρακτική θα σε βοηθήσει να συνειδητοποιήσεις τι δεν σου αρέσει

Η πρακτική άσκηση θα σε βοηθήσει να καταλάβεις τι σου αρέσει πραγματικά, χωρίς να αναγκαστείς να ενταχθείς σε έναν κλάδο και κατ’επέκταση σε μια εταιρεία, που εν τέλει δεν σε ικανοποιεί ή δεν είναι αυτό που περίμενες. Μήπως το ξανασκέφτεσαι;

3) Η πρακτική μπορεί να σε οδηγήσει σε μόνιμη θέση εργασίας

Ωστόσο, μην θέσεις ως ύστατο σκοπό σου την μόνιμη δουλειά, ως άμεσο επακόλουθο της πρακτικής σου σε μια εταιρεία. Η πρακτική είναι ένα πρώτο βήμα στην αγορά εργασίας, αλλά κι ένα σημαντικό στάδιο μάθησης και καλλιέργειας soft skills. Απόλαυσε το!

4) H άμισθη πρακτική άσκηση μερικές φορές αξίζει

Αν βρεθείς σε μια εταιρεία όπου δεν υπάρχει διαθέσιμη θέση εργασίας για το αντικείμενο σου και ξεκινήσεις να εργάζεσαι εκεί χωρίς μισθό, φρόντισε να γίνεις απολύτως απαραίτητος/η για αυτούς! Αν το καταφέρεις αυτό θα σου κάνουν προσφορά για να σε κρατήσουν για full time εργασία!

Υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα σχετικά με την πρακτική άσκηση για να συζητήσουμε! Ένας παράγοντας που παίζει σημαντικό ρόλο, και δεν μπορείς να το ελέγξεις, είναι να βρίσκεσαι στη σωστή στιγμή, στο σωστό μέρος! Φρόντισε να δικτυωθείς στον τομέα ενδιαφέροντος σου και ποτέ δεν ξέρεις πότε θα εμφανιστεί η κατάλληλη ευκαιρία!

Συμβουλή της ημέρας: Carpe diem!

Κάνε τώρα την εγγραφή σου για να μένεις πάντα ενημερωμένος/η!