Για να ακούσεις το πολυπόθητο “Προσλαμβάνεσαι”, πρέπει να κοπιάσεις λίγο. Θα αναρωτιέσαι αν τα 12 χρόνια σχολείο, 4 χρόνια σχολή, αγγλικά, γαλλικά, σεμινάρια, εθελοντισμός φτάνουν για μια συνέντευξη. Αυτά και αλλά σχετικά προσόντα ανάλογα με την εκάστοτε θέση, θα τραβήξουν την προσοχή του recruiter, αυτό όμως που θα σε κάνει πραγματικά να ξεχωρίσεις είναι η προετοιμασία πριν τη συνέντευξη. Για να μην “ψαρώσεις” ποτέ, διάβασε παρακάτω και προετοιμάσου αναλόγως.

Η προετοιμασία είναι το 70% της επιτυχίας σου, μην το παραμελήσεις!

Κάνε τώρα την εγγραφή σου για να μένεις πάντα ενημερωμένος/η!

«Μιλήστε μας λίγο για εσάς»

Μην ξεκινήσεις ποτέ με τη φράση «Τι να σας πω;». Απάντησε εν συντομία και αναφέρσου συνοπτικά στα ακόλουθα: Πόσα χρόνια και σε ποιον τομέα εργάζεσαι ή έχεις ειδίκευση, Ποια είναι η εκπαίδευση σου (ακαδημαϊκό υπόβαθρο), Ποιοι ήταν οι τομείς ευθύνης σου σε προηγούμενη δουλειά/ project και ποιες είναι οι επιτυχίες σου στον εργασιακό τομέα. Προσπάθησε να κερδίσεις τον συνεντευκτή σου από τα πρώτα λεπτά!

«Στην προηγούμενη εργασία/project, ποια ήταν τα επιτεύγματα σας;»

H μη αναφορά επιτευγμάτων μπορεί να σου κοστίσει και την πρώτη σου συνέντευξη. Οι απαντήσεις: «Δεν είμαι προετοιμασμένος για τη συγκεκριμένη ερώτηση» ή οποιαδήποτε άλλη συναφής απάντηση που μπορεί να δηλώσει χαμηλή αυτοπεποίθηση από μέρους σου, πρέπει να αποφεύγονται. Τα επιτεύγματα σου, ακόμα κι αν έχεις μικρή εργασιακή εμπειρία, μπορεί να είναι ότι δούλεψες ομαδικά ή ότι οργάνωσες μια ομάδα ανθρώπων για έναν κοινό στόχο σε μια εθελοντική ομάδα – παρά τις υφιστάμενες δυσκολίες. Επιπροσθέτως, μπορείς να αναφερθείς για το αν σου ανέθεταν νέες αρμοδιότητες, αν έπαιρνες πρωτοβουλίες, αν παρουσίαζες ιδέες για projects, αν βοήθησες στην βελτίωση κάποιας υπηρεσίας ή στον τρόπο διεκπεραίωσης μιας εργασίας της επιχείρησης. Αυτά αποτελούν μόνο μερικά παραδείγματα, που σίγουρα θα κάνουν καλή εντύπωση στον μελλοντικό εργοδότη σου!

«Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίσατε στην προηγούμενη δουλειά/project και πώς τις αντιμετωπίσατε;»

Είναι απαραίτητο να αναφερθείς σε τυχόν δυσκολίες ή προβλήματα που κλήθηκες να αντιμετωπίσεις. Σίγουρα πρέπει να παρουσιάσεις τις δυσκολίες, πως τις αντιμετώπισες, τι σου κόστισαν, πως αντέδρασε ο προϊστάμενος σου και πόσο καιρό χρειάστηκε για να βρεις τη λύση. Όλα αυτά, θα δείξουν ότι είσαι συνειδητοποιημένο άτομο, δυναμικό, που δεν λυγίζει μπροστά στις δυσκολίες, ότι του αρέσουν οι προκλήσεις και μαθαίνει από τα λάθη του.

«Αναφερθείτε σε μερικά προτερήματα και ελαττώματά σας»

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική ερώτηση, την οποία θα πρέπει να την έχεις προετοιμάσει από πριν. Ο συνεντευκτής επιθυμεί να διαπιστώσει αν η προσωπικότητα και η συμπεριφορά του υποψηφίου ταιριάζουν με τα όσα η εταιρία πρεσβεύει και να αναζητά στον ιδανικό υποψήφιο για την εν λόγω θέση. Προσπάθησε να παρουσιάσεις τα προτερήματα και ελαττώματα σου σε σχέση με τη θέση που σε ενδιαφέρει. Για τα ελαττώματα, μπορείς να εμφανίσεις ένα -όπως για παράδειγμα την “τελειομανία” – που ουσιαστικά να μπορεί να λειτουργήσει θετικά για σένα στη συνέντευξη για το πολυπόθητο “προσλαμβάνεσαι”. Η τελειομανία σημαίνει ότι δίνεις προσοχή σε όσα κάνεις, εστιάζεις στη λεπτομέρεια, δεν σου ξεφεύγουν λάθη. Με αυτά τα “ελαττώματα”, έχεις τη θέση στο τσεπάκι σου!

«Τι άποψη έχετε για την τελευταία εταιρία στην οποία εργαστήκατε;»

Η πλειονότητα των υποψηφίων εκφέρει αρνητική γνώμη για την προηγούμενη δουλειά του. Μην πέσεις σε αυτήν την παγίδα! Ακόμα κι αν είχες μια πολύ κακή εμπειρία, σίγουρα δεν θα πρέπει να το μεταφέρεις στον μελλοντικό σου εργοδότη. Επιπλέον, αν έχεις αλλάξει πολλές εταιρείες και θέσεις θα πρέπει να το διευκρινίσεις επαρκώς και να το εξηγήσεις πειστικά.

«Τι γνωρίζετε για την εταιρεία μας;»

Η εν λόγω ερώτηση τίθεται κάποιες φορές και στην αρχή της συνέντευξης. Είναι σημαντικό να κερδίσεις τις εντυπώσεις! Πριν πας στη συνέντευξη κάνε μια αναζήτηση στο διαδίκτυο, αν γνωρίζεις κάποιον που να εργάζεται εκεί, ρώτα τον για την εμπειρία του. Όσες περισσότερες πληροφορίες έχεις για την επιχείρηση που απευθύνεσαι, τόσο καλύτερη εντύπωση θα αφήσεις και θα δείξεις ότι δεν έκανες τυχαία αίτηση για την εν λόγω θέση. Μην διστάσεις να προβείς σε “ψαγμένες ερωτήσεις”, σίγουρα θα είναι bonus για σένα!

Για περισσότερες συμβουλές καριέρας ή για να βρεις την πρώτη σου δουλειά άμεσα, μπες στο CollegeLink και κάνε την εγγραφή σου ! Βρες την δουλειά που σου ταιριάζει!