Πρακτική Άσκηση: Ότι χρειάζεται να ξέρεις!

Υπάρχει μία συγκεκριμένη στιγμή στη ζωή του κάθε φοιτητή που ξεκινά να σκέφτεται το εργασιακό του μέλλον και η φράση “Πρακτική Άσκηση” αρχίζει να γίνεται πολύ hot στο μυαλό του, στις συζητήσεις και τις αναζητήσεις του.
Για να βρίσκεσαι σε αυτό το άρθρο θα θεωρήσουμε δεδομένο ότι βρίσκεσαι σε αυτή τη στιγμή της φοιτητικής σου ζωής και θα κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε από την πλευρά μας για να σε καθοδηγήσουμε σε αυτή την τρελή διαδρομή μέχρι την 1η μέρα στο γραφείο για την πρακτική σου άσκηση.

Τι είναι η πρακτική άσκηση;
Λίγο πολύ από κάπου έχεις ακούσει αρκετούς μύθους και αλήθειες για το τι είναι αυτή η περιβόητη πρακτική άσκηση. Για να μην σε κουράσουμε και εμείς με αυτό, θα σου δώσουμε από την πλευρά μας ένα πολύ απλό ορισμό:

Πρακτική άσκηση είναι η έμμισθη ή άμισθη απασχόληση που κάνει κάποιος νέος στη διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων προκειμένου να αποκομίσει πρακτική εργασιακή εμπειρία για ένα αντικείμενο το οποίο είναι σχετικό με τις σπουδές του και τον ενδιαφέρει να το ακολουθήσει στην επαγγελματική του σταδιοδρομία.

Με πιο απλά λόγια, αν έχεις αρχίσει να έχεις επαγγελματικές ανησυχίες, θέλεις να γεμίσεις το βιογραφικό σου με μη ακαδημαϊκές εμπειρίες ώστε να είσαι ανταγωνιστικός στην αγορά εργασίας και θέλεις να τεστάρεις τις δυνατότητες σου σε ένα πραγματικό εργασιακό περιβάλλον, τότε η πρακτική άσκηση είναι για εσένα!

Χρειάζεται όμως να κάνεις πρακτική;
Ξεκινάμε από την πιο βασική ερώτηση ώστε να σε βοηθήσουμε να καταλάβεις αν χρειάζεται να προχωρήσεις παρακάτω διαβάζοντας αυτό το άρθρο ή μπορείς να το κλείσεις και να πας ήρεμος για το σημερινό σου καφέ!
Και για να μην νομίζεις ότι είμαστε τίποτα κακοί και περίεργοι άνθρωποι, θα σε απενοχοποιήσουμε από την αρχή! Δεν χρειάζεται ούτε και πρέπει να κάνεις πρακτική άσκηση όσο είσαι φοιτητής, πολλοί τα κατάφεραν μια χαρά στην καριέρα τους χωρίς να κάνουν πρακτική!

Το μόνο που μπορούμε να σου πούμε με βεβαιότητα είναι ότι σε περίπτωση που τελικά κάνεις πρακτική θα έχεις κάνει μία πολύ σημαντική επένδυση στο μέλλον σου και θα αυξήσεις εξαιρετικά τις «μετοχές σου» στην αγορά εργασίας. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να σε πείσουμε να κάνεις πρακτική άσκηση αλλά το σημαντικότερο είναι να το ακούσεις από ανθρώπους που έχουν βρεθεί στη θέση σου, έκαναν πρακτική άσκηση και φυσικά τους βγήκε σε πολύ καλό!

Βέβαια και μόνος σου καταλαβαίνεις το πόσο καλό μπορεί να σου κάνει μία πρακτική άσκηση. Ας ξεκινήσουμε από το πολύ απλό ότι θα προσθέσεις κάποια εργασιακή εμπειρία στο βιογραφικό σου. Θα πάρεις πρακτική-τεχνική γνώση για ένα αντικείμενο το οποίο σε ενδιαφέρει να ακολουθήσεις στην επαγγελματική σου σταδιοδρομία και φυσικά θα δεις από μέσα πως δουλεύει μία πραγματική εταιρεία και πως είναι να συνυπάρχεις με συναδέλφους και προϊσταμένους σε ένα εργασιακό περιβάλλον! Βέβαια μέσα από την πρακτική σου άσκηση μπορείς να καταλάβεις την πορεία που θέλεις να ακολουθήσεις στην επαγγελματική σου καριέρα, τι σου αρέσει εργασιακά και τι όχι.
Για το τέλος κρατάμε το καλύτερο, μέσα από την πρακτική μπορείς να ανοίξεις την πόρτα για την 1η σου δουλειά, είναι εξαιρετικά σύνηθες και ο πιο εύκολος τρόπος για έναν απόφοιτο να απασχοληθεί πια μόνιμα σε εταιρεία στην οποία έκανε την πρακτική του.

Τι χρειάζεται να ψάξεις σε κάποια πρακτική;
Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να σταματήσεις και να σκεφτείς ποιοι είναι οι δικοί σου στόχοι για την πρακτική άσκηση. Θέλεις να ανακαλύψεις κάποιο μονοπάτι καριέρας, θέλεις απλά να πάρεις εργασιακή εμπειρία ή θέλεις να μπεις σε μία πρακτική η οποία θα οδηγήσει σε κανονική πρόσληψη μετά την ολοκλήρωση της;
Αφού απαντήσεις στην παραπάνω ερώτηση, το επόμενο βήμα είναι να ξεκαθαρίσεις τις δεξιότητες που θέλεις να αναπτύξεις μέσα από την πρακτική σου. Ποια είναι λοιπόν τα τεχνικά skills που δεν έχεις πάρει από το Πανεπιστήμιο και θέλεις να πάρεις από την 1η σου εργασιακή εμπειρία;
Όταν θα αναζητάς τις αγγελίες για πρακτική και θα κάνεις συνεντεύξεις σε διάφορες εταιρείες θα πρέπει να εστιάζεις στη δουλειά που θα ζητήσουν από εσένα να κάνεις! Σε ποια project θα εμπλακείς, τι εργαλεία θα μάθεις, με ποιες ομάδες και τμήματα θα συνεργαστείς; Όλα αυτά μπορεί να θεωρείς ότι δεν έχουν και τόσο μεγάλη σημασία για την ώρα αλλά θα τα εκτιμήσεις πραγματικά μόνο αν καταλήξεις σε κάποια πρακτική άσκηση στην οποία είσαι το παιδί για τους καφέδες δεν αναπτυχθείς καθόλου ουσιαστικά!

Πως κάνεις αιτήσεις για πρακτική;
Τα έχουμε πει όλα πολύ όμορφα μέχρι τώρα, έχεις αποφασίσει να κάνεις τελικά την πρακτική σου και το μόνο που μένει είναι να βρεις τον τρόπο! Αν είσαι φοιτητής δημοσίου ΑΕΙ ή ΤΕΙ τα πράγματα είναι αρκετά εύκολα για εσένα γιατί υπάγεσαι στο νομικό πλαίσιο το οποίο σου δίνει την δυνατότητα να πραγματοποιήσεις καθ’ όλα νόμιμα την πρακτική σου σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο. Είτε θα υπάρχει η δυνατότητα να την πραγματοποιήσεις όποια στιγμή θέλεις είτε θα έχεις συγκεκριμένες περιόδους όπου θα μπορείς να την πραγματοποιήσεις – αυτό εξαρτάται από τη σχολή και το τμήμα στο οποίο φοιτάς.

Σε περίπτωση που είσαι φοιτητής ΙΕΚ, ιδιωτικού κολλεγίου ή έχεις ολοκληρώσει τις σπουδές σου, τότε νομικά δυσκολεύει αρκετά η κατάσταση. Θα πρέπει να υπάρξει κανονική σύμβαση εργασίας ανάμεσα σε εσένα και την εταιρεία χωρίς να υπάρχει κάποια διευκόλυνση για την εταιρεία από το πανεπιστήμιο. Αυτό φυσικά δεν είναι κάτι το οποίο πρέπει να σε αποθαρρύνει καθόλου καθώς οι περισσότερες ( αν όχι όλες )  οι μεγάλες εταιρίες έχουν προνοήσει ώστε να μην τους απασχολεί το νομικό πλαίσιο και να μπορούν να προχωρήσουν με όποιον υποψήφιο καλύπτει καλύτερα τις απαιτήσεις της κάθε θέσης.
Αφού λύσαμε και τις τυπικές/νομικές σου ανησυχίες ήρθε η ώρα να δούμε πως και που θα βρεις αυτή τη θέση πρακτικής άσκησης που σου έχουμε υποσχεθεί. Μπορείς να την αναζητήσεις σε πολλά μέρη, να μιλήσεις με φίλους και γνωστούς, να απευθυνθείς στο γραφείο διασύνδεσης της σχολής σου, να μιλήσεις απευθείας με κάποια εταιρεία ή απλά να μπεις στο CollegeLink.gr και να δεις όλες τις διαθέσιμες θέσεις που υπάρχουν από εταιρείες που πραγματικά δίνουν προτεραιότητα στον ανθρώπινο παράγοντα!

Θα πρέπει να πληρωθώ στην πρακτική;
Μία από τις πολύ βασικές συζητήσεις που γίνονται πάντα γύρω από την πρακτική άσκηση έχει να κάνει με το κομμάτι της αμοιβής της. Δυστυχώς ο όρος πρακτική άσκηση έχει λανθασμένα συνδεθεί με τον όρο εθελοντική εργασία ενώ η πραγματικότητα διαφέρει πάρα πολύ. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρούμε την πρακτική ως εθελοντική εργασία ή κάποια μη αμειβόμενη εργασία. Το γεγονός ότι στα πλαίσια της πρακτικής μαθαίνουμε πολλά νέα πράγματα δεν την κάνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα, παράλληλα έχουμε κάποιο αντικείμενο εργασίας και βγάζουμε κάποια δουλειά έστω και διαχειριστική. Στο τέλος της ημέρας πρέπει να πληρωθεί αυτή η ανθρωποώρα μας τουλάχιστον για την τυπική εκτίμηση στη δουλειά μας.

Από την άλλη σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να έχουμε απαιτήσεις κανονικού μισθού από την περίοδο της πρακτικής μας άσκησης. Κατά πάσα πιθανότητα τα χρήματα που θα πάρουμε δεν θα είναι αρκετά ώστε να συντηρούμαστε στο 100% αλλά θα πρέπει να είναι αρκετά ώστε να μας καλύπτουν τις μετακινήσεις μας, τον καφέ και το φαγητό μας, ίσως και κάτι ακόμη.
Το σημαντικότερο είναι να γίνεται συνειδητά αυτό που κάνουμε, να αντιληφθούμε ότι τα χρήματα δεν είναι ο λόγος που κάνουμε την πρακτική μας άσκηση, αλλά και από την άλλη δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να εργαζόμαστε εθελοντικά και χωρίς καμία οικονομική επιβράβευση. Άλλωστε υπάρχει και το γνωστό ρητό πως ότι είναι δωρεάν δεν το εκτιμάμε.

Πως θα εκμεταλλευτείς στο έπακρο την πρακτική άσκηση σου;
Τώρα πια έχουμε μπει στα πολύ βαθιά νερά όσων αφορά την πρακτική σου άσκηση! Μιας και θα έχεις μία ή το πολύ δύο ευκαιρίες για πρακτική είναι πολύ σημαντικό να το κάνεις σωστά και να πάρεις όσα περισσότερα πράγματα μπορείς μέσα από τη διαδικασία. Ξεκινάμε λοιπόν από την επιλογή της εταιρείας αλλά και της θέσης. Σίγουρα θα έχεις κατά νου κάποιες εταιρείες στις οποίες θα σε ενδιέφερε ιδιαίτερα να απασχοληθείς και κάποιες θέσεις εργασίας που σου κάνουν ιδιαίτερο click είτε γιατί ξέρεις κάποιον που το κάνει και σου φαίνεται “cool” είτε γιατί είναι αρκετά sexy οι περιγραφές τους, οι άνθρωποι που τις κάνουν ή ο τρόπος που παρουσιάζονται σε σειρές και κινηματογράφο. Επειδή όμως είπαμε ότι είναι κάτι ιδιαίτερα σημαντικό καλό θα ήταν να μην βασιστείς στην αίσθηση που έχεις αλλά να αποκτήσεις πραγματική πληροφορία και γνώση επί του θέματος. Μπορείς να ξεκινήσεις με κάποιους φίλους και γνωστούς σου οι οποίοι δουλεύουν στο αντικείμενο το οποίοι σε ενδιαφέρει είτε σε εταιρείες στις οποίες θα ήθελες να απασχοληθείς. Σίγουρα αυτοί είναι η καλύτερη δυνατή πηγή καθώς θα μπορείς να έχεις άμεση και προσωπική ενημέρωση αλλά δεν είναι πάντα εφικτό να έχεις κάποιον να σε ενημερώσει από μέσα.

Για όλες αυτές τις περιπτώσεις λοιπόν ευγνωμονούμε το internet που μας προσφέρει απλόχερα όλες τις πληροφορίες που μπορεί να αναζητούμε.
Ανεξάρτητα της πηγής αυτά που θέλουμε να μάθουμε είναι πρακτικές πληροφορίες για το αντικείμενο και τη φύση της θέσης (με τι θα ασχολείσαι στην καθημερινότητα σου), πληροφορίες για την εταιρεία, την κουλτούρα της, τους ανθρώπους της και το συνολικό εργασιακό περιβάλλον και σίγουρα θέλουμε να μάθουμε τον τρόπο που αντιμετωπίζει αυτή η εταιρεία συνολικά τους ανθρώπους της και ειδικότερα τους υποψηφίους που κάνουν εκεί την πρακτική τους άσκηση.
Αυτό το τελευταίο είναι και το πιο σημαντικό όλων γιατί σε καμία περίπτωση δεν θέλει να κάνεις την πρακτική σου σε μία εταιρεία η οποία δεν σέβεται τους ανθρώπους της και η οποία δεν δίνει πραγματικές ευκαιρίες και πεδία δράσεις στους νέους που κάνουν εκεί την πρακτική τους άσκηση. Το μόνο χειρότερο από το να μην κάνεις πρακτική άσκηση είναι να κάνεις πρακτική στην οποία θα βγάζεις φωτοτυπίες και θα κουβαλάς καφέδες.

Πότε είναι η κατάλληλη περίοδος για να κάνεις την πρακτική σου;
Η περίοδος στην οποία θα πραγματοποιήσεις την πρακτική σου είναι αρκετά σημαντική παράμετρος προκειμένου να αποκομίσεις όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα από αυτή σου την εμπειρία. Σίγουρα θα πρέπει να γίνει μετά και την ολοκλήρωση τουλάχιστον του 2ου έτους σου ώστε να έχεις αποκτήσει αρκετές ακαδημαϊκές γνώσεις αλλά και να έχεις ωριμάσει όσων αφορά την επαγγελματική σου σταδιοδρομία. Για το πότε ακριβώς θα την κάνεις καθώς και για το αν θα γίνει σε part time ή full time οι επιλογές σου εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό με την πολιτική της σχολής σου. Υπάρχουν σχολές που επιτρέπουν την πραγματοποίηση της πρακτικής καθ’ όλη τη διάρκεια του εξαμήνου είτε σε part-time είτε σε full-time μορφή και υπάρχουν και σχολές που επιτρέπουν την πρακτική άσκηση σε 2 περιόδους μέσα στο χρόνο (Σεπτέμβριο, Φεβρουάριο, Ιούνιο).
Δική μας πρόταση είναι η πρακτική άσκηση να γίνει full time ώστε η εμπειρία να προσομοιώσει όσο το δυνατόν περισσότερο πραγματικές συνθήκες εργασίας αλλά και την στιγμή που την πραγματοποιείς οι αποσπάσεις σου από τη σχολή να είναι οι λιγότερες δυνατές. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσεις να βιώσεις συνολικά την εμπειρία σαν πραγματική εργασία, να αφοσιωθείς σε αυτή και να πάρεις όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα.

Τελευταίες λέξεις σοφίας;
Σίγουρα με αυτά και με αυτά σε κουράσαμε ιδιαίτερα. Το καταλαβαίνουμε, είναι πολλές οι πληροφορίες για να τις επεξεργαστείς σε ένα διάβασμα. Ελπίζουμε τουλάχιστον πέρα από πολλές, αυτές οι πληροφορίες να είναι κατατοπιστικές και πρακτικά βοηθητικές για εσένα.

Θα σε αφήσουμε λοιπόν με 2 τελευταία λόγια σοφίας πριν ξεκινήσεις τη δική σου αναζήτηση για πρακτική άσκηση! Η αναζήτηση πρακτικής αλλά και οποιασδήποτε δουλειάς είναι στην πραγματικότητα μία full-time εργασία από μόνη της. Θα πρέπει να κάνεις την έρευνα σου για κάθε θέση και για κάθε εταιρεία ξεχωριστά, πάντα να ξέρεις γιατί επιλέγεις μία συγκεκριμένη θέση και εταιρεία και ποτέ να μην πας απροετοίμαστος σε μία συνέντευξη!

Τέλος, σχετικά με την πρακτική σου αλλά και γενικά σε όλη την επαγγελματική σου καριέρα θα πρέπει να είσαι ανοιχτόμυαλος, να μην κλείνεις εύκολα πόρτες και να είσαι διατεθειμένος να δοκιμάσεις καινούργια πράγματα. Ένα πτυχίο στο marketing δεν σημαίνει απαραίτητα και μία καριέρα σε μία Marketing εταιρία – για την ακρίβεια δεν σημαίνει απολύτως τίποτα για το που τελικά θα καταλήξεις στην καριέρα σου! Για αυτό ακριβώς το λόγο να είσαι απελευθερωμένος και να απολαύσεις το ταξίδι χωρίς καμία εμμονή για τον προορισμό!
Ξεκίνησε εδώ!