Ανακάλυψε θέσεις εργασίας

Ανακάλυψε θέσεις εργασίαςΒρες την Πρώτη σου Πραγματική Δουλειά!

Βρες την Πρώτη σου Πραγματική Δουλειά!
Ξεκίνησε τώρα!

Εταιρείες


Εκατοντάδες εταιρείες από την Ελλάδα και ολόκληρη την Ευρώπη χρησιμοποιούν καθημερινά την πλατφόρμα μας. Γίνε και εσύ μέλος αυτής της κοινότητας.

image
image
image
image
image
image

Αναρωτιέσαι για το πως λειτουργεί; Βρες εδώ τον οδηγό!

Ανακάλυψε μοναδικές ευκαιρίες καριέρας


Ξεκίνησε την καριέρα σου από το CollegeLink, το αγαπημένο δίκτυο νέων φοιτητών και πρόσφατα απόφοιτων. Εδώ θα βρεις entry-level θέσεις εργασίας και θέσεις πρακτικής άσκησης!

Αυτή είναι η ευκαιρία σου να ξεχωρίσεις!

Κριτικές

Χαρούμενοι Υποψήφιοι


Γίνε και εσύ μέλος αυτής της χαρούμενης κοινότητας που χρησιμοποιεί την πλατφόρμα μας.

Η πλατφόρμα σας είναι είναι άκρως βοηθητική και εκπληρώνει με το παραπάνω τον στόχο της. Μέσα στο μικρό διάστημα που είμαι ήδη στο College Link βρήκα ενα internship στην Γαλλία!

Giannis Methenitis
Giannis Methenitis

Με τη βοήθεια του CollegeLink βρήκα δουλειά! Κάνετε πάρα πολύ καλή δουλειά. Συνεχίστε έτσι!!!

Panagiotis Saltaferas
Panagiotis Saltaferas

Πραγματικές ευκαιρίες για ανθρώπους που βρίσκονται στο ξεκίνημά τους και θέλουν να κάνουν μια δυναμική είσοδο στην αγορά εργασίας. Συγχαρητήρια!

Effie Efthimiadou
Effie Efthimiadou

Οι καλύτερες συμβουλές και τρόποι να ξεκινήσεις δυναμικά την καριέρα σου!

FAQ

Κάνε μας μία ερώτηση


Αν δεν βρίσκεις την απάντηση που θες, μην διαστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μας στο info@collegelink.gr

Τι είναι το CollegeLink;

Το CollegeLink είναι εδώ για να σε βοηθήσει να βρεις τον δρόμο σου τελειώνοντας το Πανεπιστήμιο και να πετύχει την ομαλή σου μετάβαση στην αγορά εργασίας. Φτιάξε το προφίλ σου και ανακάλυψε τις εξαιρετικές ευκαιρίες καριέρας που ταιριάζουν στην προσωπικότητα, τις ικανότητες και τους στόχους σου!

Τι είναι αυτό που μας κάνει μοναδικούς; Σε νιώθουμε και νοιαζόμαστε για σένα! Αναγνωρίζουμε πως ο καθένας κρύβει τον δικό του star μέσα του και επικεντρωνόμαστε στο να ταιριάξουμε αυτό το στοιχείο με την θέση που θα το αναδείξει.

Υπάρχει χρέωση για τη χρήση της πλατφόρμας;

Άσε τις ανοησίες! Δεν θα σου ζητούσαμε ποτέ να πληρώσεις για τα όνειρά σου! Είμαστε δωρεάν, εύκολοι στη χρήση και δεν σπαμάρουμε κόσμο!

Σε ποια γλώσσα πρέπει να συμπληρώσω το προφίλ μου;

Το προφίλ σου θα πρέπει να είναι συμπληρωμένο στα αγγλικά. Με αυτό τον τρόπο θα αποδείξεις στις εταιρίες την ικανότητά σου να διαχειρίζεσαι σωστά την αγγλική γλώσσα και θα κάνεις προσιτό το προφίλ σου και στους ξένους εργοδότες.

Τι είδους θέσεις εργασίας προσφέρονται;

Το CollegeLink ενδιαφέρεται για όλους! Εστιάζουμε σε όλους τους τύπους θέσεων, από πρακτική άσκηση έως και mid-level θέσεις. Θέσεις όπως Marketing, Business Development, Tech, HR, Developers, Πωλήσεις κλπ. Μπορούμε να συνεχίσουμε για ώρα αν θες.

Το δίκτυό μας αποτελείται από ποιοτικούς συνεργάτες, ξεκινώντας από αξιόλογες startup επιχειρήσεις και φτάνοντας σε καταξιωμένες πολυεθνικές που ψάχνουν για φρέσκα ταλέντα σαν εσένα.

Πως κάνω αίτηση σε μία θέση;

Βήμα 1: Κάνεις εγγραφή στην πλατφόρμα. (Αν έχεις κάνει ήδη τότε απλά συνδέεσαι.)

Βήμα 2: Συμπλήρωσε το προφίλ σου. Βεβαιώσου ότι δεν έχεις αφήσει κενό κανένα πεδίο. (Έχε στο νου σου πως ακόμα και ένα κενό πεδίο μπορεί να σε οδηγήσει στην στοίβα με τις απορριφθείσες αιτήσεις.)

Βήμα 3: Στο menu tab πάτα πάνω στο «Jobs», μάθε περισσότερα για την θέση που σε ενδιαφέρει και κλίκαρε το «Apply».

Χρειάζεστε επιπλέον βοήθεια;


Επικοινωνηστε μαζι μασ

Τέρμα οι δικαιολογίες!

News

Πρόσφατες Δημοσιεύσεις


Ξεκίνα δυναμικά την καριέρα σου με τη βοήθεια του Blog μας!

10 δυνατές entry level θέσεις εργασίας για τον Απρίλιο

Επιθυμείς να διεκδικήσεις καριέρα στο marketing, την πληροφορική, τις πωλήσεις, τη μηχανολογία; Στην πλατφόρμα της Collegelink θα βρεις θέσεις για όλα τα γούστα! 

Read more

Βιογραφικό σημείωμα: Έτοιμη φόρμα και παραδείγματα!

Η ιστορία κάθε αίτησης για εργασία στις μέρες μας ξεκινά με πρωταγωνιστές το βιογραφικό σου σημείωμα, έναν Recruiter και ένα robot…

Robot; Ναι, καλά άκουσες! Ο πρώτος σταθμός τουλάχιστον του 50% των βιογραφικών είναι κάποιο Applicant Tracking System (ATS).

Η ερώτηση, λοιπόν, είναι: Μπορείς να κερδίσεις ένα robot μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα; 

Η απάντηση είναι πως “ναι, μπορείς”. Όμως απαιτεί χρόνο, αφοσίωση και την κατάλληλη προετοιμασία… Εξάλλου, ένα ολοκληρωμένο βιογραφικό θα σε φέρει ένα βήμα πιο κοντά στην πραγμάτωση των στόχων σου, επομένως αν το καλοσκεφτείς, το “τίμημα” είναι μικρό. 

Παρακάτω συνοψίσαμε όλα τα SOS της ενότητας: Βιογραφικό Σημείωμα: Φόρμα και Παραδείγματα! 


Κάνε join στην No1 πλατφόρμα εύρεσης εργασίας για entry level θέσεις!

Τι είναι το βιογραφικό σημείωμα;

Ας ξεκινήσουμε με τα πιο βασικά…

Το βιογραφικό σημείωμα είναι ένα έγγραφο που χρησιμοποιείται για την παρουσίαση του υποβάθρου και των δεξιοτήτων σου. Συνήθως ζητείται όταν πρόκειται να αιτηθείς για μια νέα θέση εργασίας αλλά πολύ συχνά μπορεί να αφορά και άλλους σκοπούς, όπως η εκδήλωση ενδιαφέροντος για εθελοντισμό, πρακτική άσκηση ή υποτροφία. 

Σημαντικό είναι να περιέχει οπωσδήποτε μια περίληψη της εργασιακής σου εμπειρίας καθώς της σχετικής σου εκπαίδευσης καθώς είναι από τα πρώτα πράγματα που βλέπει ένας πιθανός εργοδότης, μαζί με την συνοδευτική επιστολή.

Όπως αναφέραμε, ο χρόνος που αφιερώνουν οι Recruiters στα δεκάδες βιογραφικά που λαμβάνουν είναι κατά μέσο όρο ελάχιστος. Γι’ αυτό, σκοπός μας είναι να “χτίσεις” ένα βιογραφικό που θα ξεχωρίσει. Τι πρέπει να ξέρεις, λοιπόν;

Ποια στοιχεία πρέπει να περιέχει ένα βιογραφικό σημείωμα;

Σήκωσε μανίκια, πάρε μολύβι – χαρτί και ξεκίνα να σημειώνεις…

 • Βιογραφικό σημείωμα με φωτογραφία – γίνεται; Επιβάλλεται!
 • Στοιχεία επικοινωνίας (κινητό τηλέφωνο, email, ημερομηνία γέννησης, link του LinkedIn προφίλ σας, διεύθυνση κατοικίας)
 • Στρατιωτικές υποχρεώσεις – ολοκληρωμένες ή ανεκπλήρωτες – για τους άνδρες της παρέας
 • Το ονοματεπώνυμό σου στο κέντρο της σελίδας *Απέφυγε τίτλους όπως βιογραφικό σημείωμα – οι Recruiters ξέρουν τι διαβάζουν
 • Περίληψη ή Στόχος Βιογραφικού ή Personal Summary ή Λίγα λόγια για σένα – πέστο όπως θες – το οποίο πρέπει να περιλαμβάνει λέξεις κλειδιά & να το ανανεώνεις αναλόγως τη θέση εργασίας που κάνεις αίτηση και τα αντίστοιχα κριτήρια της
 • Εργασιακή εμπειρία
 • Δεξιότητες (Hard και Soft Skills)
 • Εκπαίδευση
 • Ξένες Γλώσσες

…και κάποιες προαιρετικές προσθήκες:

 • Διπλώματα και Βραβεία
 • Projects
 • Εθελοντισμός
 • Χόμπι
 • Δίπλωμα οδήγησης

Να θυμάσαι ότι το βιογραφικό σου πρέπει να είναι σύγχρονο. Κάποτε “απαιτούσαν” να συμπεριλάβεις την ηλικία σου, την οικογενειακή σου κατάσταση ή και την εθνικότητά σου. Πλέον, οι παραπάνω πληροφορίες είναι (και σε κάθε περίπτωση θα έπρεπε να είναι) μη σχετικές με τις δυνατότητές σου. 

Ακόμα, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προσαρμόσεις το βιογραφικό σου, στο ύφος της εταιρείας που προσπαθείς να προσεγγίσεις. Για παράδειγμα, αν επιθυμείς να διεκδικήσεις μια πιο “παραδοσιακή” εργασία, όπως είναι για παράδειγμα, η θέση του ψυχολόγου ή του καθηγητή, μπορείς να κρατήσεις το CV σου απλό, λιτό και απέριττο. Αντίθετα, αν θες να προσεγγίσεις μια διαφημιστική εταιρεία ή ένα αρχιτεκτονικό γραφείο, θα μπορούσες να δημιουργήσεις κάτι λίγο πιο δημιουργικό… “grande”.

Must have στοιχεία επικοινωνίας είναι πλέον το προφίλ σου στο LinkedIn (να θυμάσαι πως η πλατφόρμα αυτή είναι σύμμαχός σου στην εύρεση εργασίας) και η προσωπική σου ιστοσελίδα, εάν φυσικά διαθέτεις (εάν είσαι καλλιτέχνης, οποιοδήποτε online portfolio). Ειδικότερα, εάν στέλνεις το βιογραφικό σου ηλεκτρονικά μπορείς να έχεις τα στοιχεία αυτά linkαρισμένα, ώστε να είναι προσβάσιμα ακόμα πιο γρήγορα από τον Recruiter!

Μήπως, όμως, αναρωτιέσαι ποιό είναι το σωστό layout για αυτά τα στοιχεία; Προτού ξεκινήσεις τη σύνταξη του βιογραφικού σου άκου τους ειδικούς… 

 • Κράτα το βιογραφικό σου σε μέγεθος μιας σελίδας
 • Φρόντισε να τηρήσεις κοινή γραμματοσειρά
 • Πρόσεχε τα κενά μεταξύ των σειρών
 • Σώσε το αρχείο σου σε PDF (το Word μπορεί να αλλοιωθεί κατά το άνοιγμα)
 • Βάλε λίγο χρώμα
 • Φρόντισε να είναι οι πληροφορίες ξεκάθαρες

Πώς φαντάζει μια σωστή σύνταξη βιογραφικού σημειώματος;

1. Personal statement aka πώς γράφω λίγα λόγια για μένα 

Αν θα μπορούσαμε να παρομοιάσουμε αυτό το section του βιογραφικού σου με κάτι, θα λέγαμε ότι θυμίζει αρκετά το bio του LinkedIn και είναι κυριολεκτικά η αφορμή που θα κάνει τον Recruiter να διαβάσει και το υπόλοιπο βιογραφικό σου! Οπότε καταλαβαίνεις τη σημασία του!

Έχουμε και λέμε το personal statement μπορεί να περιλαμβάνει: 

 • Τι αναζητάς επαγγελματικά;
 • Τι σε κινητοποιεί σε τούτη τη ζωή επαγγελματικά – ή και προσωπικά;
 • Τι κάνεις καλά; – επιτεύγματα και αρετές
 • Τι έχεις κάνει καλά; – επαγγελματική εμπειρία, διακρίσεις κοκ.

Για να καταστήσεις την περίληψη του βιογραφικού σου αξιομνημόνευτη, βεβαιώσου πώς η προηγούμενη εμπειρία σου θα φανεί χρήσιμη στην εταιρεία όπου αιτείσαι. 

 • Φρόντισε να μην ξεπεράσεις τις 2-3 προτάσεις
 • Ανάφερε κάτι για το οποίο θα σε θυμούνται/ Το σπουδαιότερο επίτευγμά σου

Εάν δεν διαθέτεις προϋπηρεσία, μπορείς να καταγράψεις τις ικανότητες και τους στόχους σου με εξίσου δημιουργικό τρόπο. Ανάδειξε τα προσόντα για τα οποία ξεχωρίζεις και που μπορούν να σε καταστήσουν σπουδαίο “εφόδιο” για μια εταιρεία. 

Για παράδειγμα: “A recent college graduate with a B.A. in graphic design from NY State University. Seeking new opportunities, with 3+ years of practical experience with Adobe Illustrator, Photoshop, creating and designing UX / UI. Looking to grow as a designer, as well as perfect my art at XYZ Studio.”

2. Εκπαίδευση

Το section της εκπαίδευσής σου είναι ιδιαίτερα σημαντικό κυρίως στην περίπτωση που δεν διαθέτεις προϋπηρεσία. Αρχικά, ορίστε τρία πράγματα που πρέπει να βάλεις καλά στο μυαλό σου: 

 • Εάν δεν διαθέτεις προϋπηρεσία, τοποθέτησε ψηλά στο βιογραφικό σου την εκπαίδευσή σου
 • Εάν διαθέτεις πτυχίο πανεπιστημίου, δεν χρειάζεται να αναφερθείς καθόλου στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση
 • Αναφέρσου στον μέσο όρο σου, αρκεί να είναι καλός (!)

Στο σημείο αυτό, είναι η ευκαιρία σου, να προσθέσεις εργασίες, project και σεμινάρια της σχολής που έχεις παρακολουθήσει και πιθανόν να ταιριάζουν στο προφίλ του υποψηφίου που η εταιρεία αναζητά. Για παράδειγμα: 

 • Ανάπτυξη ιστοσελίδων WordPress
 • Χρήση εφαρμογών Photoshop & Illustrator
 • Σεμινάριο SEO & Google Ads

Φρόντισε να μην το παρακάνεις και μέσα στην πληθώρα πληροφοριών χαθούν αυτές που πραγματικά αφορούν τον/την μελλοντικό/ή σου εργοδότη/τρια!

3. Επαγγελματική εμπειρία

Το section της επαγγελματικής σου εμπειρίας, είναι κατά πάσα πιθανότητα αυτό που θα κοιτάξουν αμέσως οι hr manager, οπότε -χωρίς να θέλουμε να σε αγχώσουμε- χρήζει ιδιαίτερης σημασίας. 

Εδώ είναι η τέλεια ευκαιρία να “καυχηθείς” λιγάκι με την προϋπόθεση βέβαια πώς όσα γράφεις αληθεύουν. Οπότε έχουμε και λέμε, στην κατηγορία αυτή συμπεριλαμβάνεις: 

 • Τίτλος θέσης
 • Όνομα εταιρείας/τοποθεσία/περιγραφή
 • Κατορθώματα και ευθύνες
 • Ημερομηνία πρόσληψης (και εώς πότε εργάστηκες ή εάν εξακολουθείς να εργάζεσαι)

Στο σημείο αυτό να τονίσουμε, πως οι υπεύθυνοι προσλήψεων μιας εταιρείας συνήθως ξέρουν ποια είναι τα καθήκοντα -για παράδειγμα- ενός social media manager. 

Επομένως, γράφοντας: 

 • Διαχείριση λογαριασμών social media
 • Αποστολή Newsletter
 • Επικοινωνία με πελάτες
 • Προγραμματισμός δημοσιεύσεων

Είναι λιγότερο πιθανό να τραβήξεις την προσοχή των Recruiter, από το να γράψεις: 

 • Συνεχής αύξηση του engagement
 • Άμεση και εξατομικευμένη επικοινωνία με πελάτες
 • Δημιουργία σύγχρονων εικόνων με χρήση Photoshop/Illustrator

Με λίγα λόγια δηλαδή; Γράφουμε σε ενεργητικούς τόνους!

Και, να θυμάσαι ότι οι αριθμοί και οι μετρήσεις, είναι δυνατά στοιχεία κι’ αν διαθέτεις τέτοια στατιστικά προσπάθησε -με κάποιον τρόπο- να τα συμπεριλάβεις. (Για παράδειγμα: Διαχείριση έργων αξίας 2 εκατομμυρίων.) 

4. Hard και Soft Skills

Τι εννοούμε αρχικά όταν αναφερόμαστε σε Hard και Soft Skills; 

Hard Skills ονομάζουμε τις εξειδικευμένες επαγγελματικές ικανότητες και γνώσεις που είναι απαραίτητες για τη διεκπεραίωση ενός συγκεκριμένου έργου. Συνήθως, αποκτούνται μέσω της εκπαίδευσης και πιστοποιούνται με ακαδημαϊκούς τίτλους, βεβαιώσεις και διπλώματα. Για παράδειγμα, hard Skills για έναν developer μπορούν να αποτελούν οι γνώσεις JavaScript, HTML, CSS3 κοκ. 

Τα soft skills συνολικά μας δείχνουν πώς αλληλεπιδρούμε με διαφορετικούς ανθρώπους και σε διαφορετικές καταστάσεις. Για παράδειγμα ως soft skills μπορούν να αναφερθούν οι επικοινωνιακές δεξιότητες, το ομαδικό πνεύμα, η διαχείριση χρόνου και η οργανωτικότητα.

Συνήθως οι αγγελίες εργασίας αναγράφουν ποια είναι τα Soft και τα Hard Skills που αναζητούν στους πιθανούς υποψηφίους τους, οπότε καθήκον σου είναι, να υπερτονίσεις αυτά που εσύ διαθέτεις και ταιριάζουν με την εταιρεία και θέση που επιθυμείς να διεκδικήσεις!

5. Χόμπι και εθελοντισμός

Άλλη μια ευκαιρία για ‘σένα που επιθυμείς να αναδειχθείς στα μάτια του πιθανού σου εργοδότη!

Πόσο μοναδικά είναι τα χόμπι σου; Είσαι άνθρωπος που καταπιάνεται με διάφορα, του αρέσει να εξελίσσεται, να μαθαίνει και είναι αρκετά πολύπλευρος και χαρισματικός; Μην φοβηθείς να το δείξεις!

6. Διπλώματα

Μια καλή ευκαιρία να εμπλουτίσεις το βιογραφικό σου, ειδικά εάν δεν διαθέτεις αρκετή προϋπηρεσία. 

7. Ξένες γλώσσες

Οι περισσότερες εταιρείες στις μέρες μας είναι πολυεθνικές ή τέλος πάντων μπορούν πολύ εύκολα να απευθυνθούν σε διεθνές κοινό μέσω των social media. Αυτό σημαίνει ότι η γνώση ξένων γλωσσών σε καθιστά απευθείας “asset” για την εταιρεία!

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις είτε τον τίτλο του Πτυχίου που διαθέτεις (π.χ. Certificate of Proficiency in English) η τις εξής κατηγορίες: 

 • Native
 • Fluent
 • Proficient
 • Intermediate
 • Basic

8. Χόμπι και ενδιαφέροντα

Εδώ, είναι η ευκαιρία σου να αναδείξεις στοιχεία της προσωπικότητάς σου. Για παράδειγμα, εάν έκανες 7 χρόνια πιάνο ή καλλιτεχνικό πατινάζ, αυτό δεν αποδεικνύει αποκλειστικά την εμπειρία σου σε αυτούς τους τομείς, αλλά και έναν χαρακτήρα επίμονο, αφοσιωμένο με διάθεση να εξελιχθεί. Και πίστεψέ μας, αυτό θα το δει και ο εργοδότης σου!

9. Εθελοντισμός

Κατά τη διάρκεια των φοιτητικών μας χρόνων, μερικά από τα κύρια μελήματα μας είναι τα πάρτι και οι έξοδοι. Και με το δίκιο μας φυσικά.

Όμως ο εθελοντισμός, σε βοηθάει να αναπτύξεις δεξιότητες που θα παίξουν καταλυτικό ρόλο, όταν πρόκειται να διεκδικήσεις την πρώτη θέση εργασίας σου, όπως είναι το ομαδικό πνεύμα, η επικοινωνία, η οργάνωση ή ακόμα και το public speaking. Επιπλέον, αποδεικνύει ότι είσαι άνθρωπος που αγαπά να προσφέρει ανεξαρτήτως προσωπικού οφέλους.

Φόρμα βιογραφικού σημειώματος

Υπάρχουν διάφορες πλατφόρμες, όπου μπορείς να βρεις έτοιμες φόρμες βιογραφικού, ωστόσο αυτό δεν είναι πάντα υπέρ σου, καθώς τις ίδιες θα χρησιμοποιήσουν κατά πάσα πιθανότητα και οι υπόλοιποι υποψήφιοι. Και όπως ξεκαθαρίσαμε, σκοπός μας είναι να φτιάξεις ένα βιογραφικό που θα ξεχωρίσει. 

Στην πραγματικότητα, μπορείς να βρεις διαφορετικά και δημιουργικά templates βιογραφικού στο canva ή στο novoresume και να τα διαμορφώσεις βάσει του προσωπικού σου ύφους. Προσπάθησε να αποφύγεις ιστοτόπους, όπως είναι για παράδειγμα το Europass καθώς θα λέγαμε πως είναι κάπως “πολυφορεμένοι”, ενώ δείχνουν ότι δεν έχεις κοπιάσει για τη δημιουργία του. 

Υπόδειγμα Βιογραφικού

Έχεις κάτσει και διαβάσει όλες τις παραπάνω πληροφορίες, πιστεύεις έτσι θα σε αφήναμε εμείς οι φίλοι σου στο CollegeLink; Φυσικά και όχι…

Παρακάτω, μπορείς να ανακαλύψεις μια φόρμα βιογραφικού για συμπλήρωση σε pdf!

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ

Τώρα που έχεις ό,τι πληροφορία χρειάζεσαι, μπορείς ανετότατα να ξεκινήσεις να δημιουργείς ένα βιογραφικό στα αγγλικά ή στα ελληνικά. Πολύ καλή σου επιτυχία!

Χρειάζεσαι κι άλλες συμβουλές βιογραφικού, συνέντευξης και καριέρας γενικότερα; Θα βρεις ό,τι χρειάζεσαι στο blog μας.


Ανακαλυψε ολες τις διαθεσιμες θεσεις εργασιας στην ελλαδα

Read more

Δημιούργησε ένα βιογραφικό με φωτογραφία!

Αφού έχουμε εξετάσει αναλυτικά μια έτοιμη φόρμα και παραδείγματα που μπορείς να συμπεριλάβεις στο βιογραφικό σου, ήρθε η ώρα να εστιάσουμε σε ένα ζήτημα που για πολλούς θεωρείται ταμπού. Την φωτογραφία… Χρειάζεται να συμπεριλάβεις και εάν ναι, ποιες προϋποθέσεις χρειάζεται να πληροί, ώστε να θεωρηθεί αρκετά επαγγελματική και κατάλληλη για το βιογραφικό σου; Σε ορισμένα κράτη, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και τον Καναδά η συμπερίληψη φωτογραφίας θεωρείται απαγορευτική, καθώς υπάρχουν νομοθεσίες που προστατεύουν τους πολίτες από εργασιακές διακρίσεις. Παρ’ όλα αυτά σε άλλες χώρες η φωτογραφία είναι προαιρετική ενώ σε άλλες θεωρείται αναπόσπαστο κομμάτι του βιογραφικού σημειώματος. Εάν τελικά αποφασίσεις να προσδώσεις ένα πιο προσωποποιημένο ύφος στο CV σου και να δημιουργήσεις ένα μοντέρνο βιογραφικό με φωτογραφία, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που πρέπει να γνωρίζεις αλλά και να εξετάσεις προτού προχωρήσεις στην επιλογή σου. Σε γενικές γραμμές η φωτογραφία μπορεί να θεωρηθεί και «self-marketing», ενώ μπορεί να προσδώσει έναν πιο ελκυστικό και οικείο χαρακτήρα. Μάλιστα, σε ορισμένα επαγγέλματα. όπως οι πωλήσεις και η εστίαση, η εικόνα κατέχει σημαντικό ρόλο στην επιλογή υποψηφίου. Ταυτόχρονα όμως, υπάρχει πάντα το ρίσκο των διακρίσεων. Το φύλο, η ηλικία, η εθνικότητα, η θρησκεία και τα φυσικά σου χαρακτηριστικά, δεν θα έπρεπε να αποτελούν παράγοντα απόρριψης, επισκιάζοντας τις δεξιότητες και τη μόρφωσή σου. Μια φωτογραφία μπορεί να «προδώσει» τα χαρακτηριστικά αυτά και να αποτελέσει έτσι ανασταλτικό παράγοντα στην πρόσληψή σου. Όπως και να ‘χει, οποιαδήποτε απόφαση κι’ αν πάρεις, η φωτογραφία στο βιογραφικό σου οφείλει να πληροί ορισμένες προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα, υπάρχουν τρεις παράγοντες που πρέπει να λάβεις υπόψιν. Το ύφος, το μέγεθος και η θέση της στο βιογραφικό σου.

Τι φωτογραφία να επιλέξω για το βιογραφικό μου σημείωμα;

Εδώ, βασικό κριτήριο αποτελεί ο «χαρακτήρας» της εταιρείας που απευθύνεσαι. Γενικά, σκοπός σου είναι η φωτογραφία να δείχνει όσο το δυνατόν περισσότερο επαγγελματική. Η επίσημη ενδυμασία αλλά και ένα ελαφρύ μειδίαμα, θεωρούνται σε γενικές γραμμές τα «must-have» μιας επαγγελματικής φωτογραφίας. Βέβαια, εξαρτάται και πάλι από το προφίλ της εταιρείας. Κάνε την έρευνά σου και δες ποιο είναι το ύφος που αντικατοπτρίζει τον χαρακτήρα της. Το casual ντύσιμο και το χαμόγελο, είναι επίσης επιλογή! Και στις δύο περιπτώσεις φρόντισε η ανάλυση να είναι υψηλή. Και, μην ξεχάσεις:
 • Να αποφύγεις τα αχρείαστα αξεσουάρ (π.χ. Γυαλιά ηλίου)
 • Να είναι καλά φωτισμένη
 • Να κοιτάς κατευθείαν στον φακό
 • Να αποφύγεις τις selfie
 • Να αποφύγεις τις περίεργες εκφράσεις

Τι μέγεθος πρέπει να έχει η φωτογραφία του βιογραφικού μου;

Ο χώρος είναι ιδιαίτερα σημαντικός σε ένα βιογραφικό. Όπως έχουμε αναφέρει, η έκτασή του δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 1 με 2 σελίδες. Οπότε μια πολύ μεγάλη φωτογραφία, είναι επόμενο να καταλάβει «πολύτιμό» χώρο. Αντίστοιχα, εάν το μέγεθος είναι πολύ μικρό, θα καταλαμβάνει άδικα χώρο καθώς ο/η recruiter δεν θα μπορεί να διακρίνει καν το πρόσωπό σου. Η χρυσή τομή, είναι μια φωτογραφία στο μέγεθος ταυτότητας/διαβατηρίου. Τόσο όσο!

Σε ποιό σημείο του βιογραφικού μου να τοποθετήσω την φωτογραφία;

Εάν αποφασίσεις να συμπεριλάβεις την φωτογραφία σου στο βιογραφικό σου, το ιδανικό σημείο, είναι στην κορυφή και συνήθως στην αριστερή πλευρά της σελίδας. Πλάι μπορείς να σημειώσεις το όνομά σου και το personal statement! Βέβαια υπάρχουν και εναλλακτικοί τρόποι να δώσεις μια πιο “προσωποποιημένη” έκφραση. Για παράδειγμα, μπορείς να παραθέσεις το προφίλ σου στο LinkedIn ή κάποια ιστοσελίδα που διαθέτεις. Να θυμάσαι, επίσης, ότι οι περισσότεροι recruiters πλέον, αναζητούν ούτως ή άλλως τα προφίλ των υποψηφίων τους στα social media.

Παραδείγματα φωτογραφιών – κατάλληλων για ένα βιογραφικό σημείωμα

christina-tzani
20200119-142402 (1)
Thodoris - Papadopoulos (1)
theoni papa (1)
panagiotis_kartezinis (1)
Φώτα – κάμερα… έφυγες! Χρειάζεσαι κι άλλες συμβουλές βιογραφικού, συνέντευξης και καριέρας γενικότερα; Θα βρεις ό,τι χρειάζεσαι στο blog μας.


Ανακαλυψε ολες τις διαθεσιμες θεσεις εργασιας στην ελλαδα

Read more


View all