Η κρίση των 25 δεν με σκότωσε, με έμαθε να κάνω Pivot

By Collegelink Team

Είναι πολύ σύνηθες παίρνοντας το πτυχίο σου να μην είσαι σίγουρος για το τι καριέρα θέλεις να ακολουθήσεις και ίσως να σκέφτεσαι πολύ σοβαρά να αλλάξεις ριζικά το μονοπάτι της καριέρας σου σε σχέση με το τι σπούδασες!

Μεγαλώνοντας αποκτάμε κάποια πρότυπα και όταν είμαστε στην εφηβεία οραματιζόμαστε τη ζωή μας πάρα πολύ κοντά σε αυτά. Πάρα πολύ εύκολα μπορεί να έχεις κάποιο μέλος της οικογένειας σου (συνήθως της ευρύτερης και όχι κάποιος γονιός) το οποίο να θαυμάζεις, να σου φαίνεται εξαιρετικό το lifestyle του και να θέλεις να του μοιάσεις μεγαλώνοντας. Κάπως έτσι μπορεί να αποφασίσεις το τι θέλεις να σπουδάσεις, ακόμη και να οραματιστείς ολόκληρο το εργασιακό σου μέλλον.

Άλλες φορές μπορεί να μην είναι κάτι το οποίο έχεις σκεφτεί τόσο σε βάθος, αλλά έχεις οδηγηθεί μέχρι ένα σημείο επειδή αυτό σου έλεγαν οι γονείς, αυτό λέει η “κοινωνία” να κάνεις ή πολύ απλά έτσι τα έφερε η ζωή σου χωρίς εσύ να έχεις πάρει κάποια σημαντική απόφαση στην μέχρι τώρα σταδιοδρομία σου.

Εγώ για παράδειγμα επέλεξα σπουδές στο ΟΠΑ γιατί ήθελα να κάνω κάτι το οποίο να είναι σχετικό με τις θετικές επιστήμες αλλά δεν μπορούσα να με φανταστώ σε μία καριέρα μηχανικού, ποτέ δεν ήμουν ο άνθρωπος που ενθουσιαζόταν από το να λύνει και να φτιάχνει πράγματα.
Μετά το πλάνο έλεγε 2-3 χρόνια δουλειά (ιδανικά σε κάποια πολυεθνική εταιρία) ώστε να πάρουμε την απαιτούμε εμπειρία και στη συνέχεια ένα MBA σε κάποιο πολύ δυνατό Business School του εξωτερικού.
Έτσι σχεδιάστηκε το πλάνο στο 18χρονο εγκέφαλο μου, με τις πληροφορίες που λάμβανα από την οικογένεια, τους φίλους και το γενικότερο περιβάλλον.

Έλα όμως που εκτός από τις σπουδές στο ΟΠΑ, τίποτα άλλο δεν πήγε όπως προγραμματιζόταν.
Σε πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό πια αυτό ήταν δική μου επιλογή και αυτό έγινε για καλό! Δεν έμεινα κολλημένος στις σκέψεις που έκανα στα 18 μου, αναθεώρησα την γενικότερη εικόνα που είχα για την εργασιακή μου σταδιοδρομία βάση των νέων εμπειριών και θέλω μου.

Ακολούθησε τα όνειρα σου, μην περιμένεις τις κατάλληλες συνθήκες και μην μένεις κολλημένος σε μία λάθος κατάσταση επειδή έχεις επενδύσει εκεί και δεν θέλεις να πάει στράφι ο κόπος σου. Όσο πιο νωρίς αποκοπείς τόσο λιγότερο κόπος σου θα πάει χαμένος 😉

Βρες μία καριέρα που σε ενθουσιάζει!
Σε καμία περίπτωση δεν θα σου πούμε ότι είναι εύκολο πρακτικά και ακόμη περισσότερο ψυχολογικά να κάνεις μία τέτοια αλλαγή στην καριέρα σου αλλά σίγουρα είναι η σωστή επιλογή.
Δυστυχώς ή ευτυχώς η δουλειά που θα κάνεις θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα κομμάτια της ζωής σου, οπότε σίγουρα δεν μπορείς να απασχολείσαι σε κάτι που δεν σε γεμίζει ή δεν σε ενδιαφέρει. (Εντάξει μπορείς να το κάνεις, απλά δεν θα περνάς καλά και αυτό, πίστεψε με, θα βγαίνει προς τα έξω)

Συνήθως μας αρέσει περισσότερο κάτι όταν είμαστε πραγματικά καλοί σε αυτό, όταν μας βγαίνει πιο εύκολα και φυσικά. Επομένως, εσύ μικρός μπορεί να φανταζόσουν ότι θέλεις να γίνεις δικηγόρος γιατί το έκανε ο Harvey Specter και γ@μ@ει αλλά έχεις μία ΤΡΟΜΕΡΗ φοβία να μιλάς μπροστά σε κόσμο, να κάνεις σκληρές διαπραγματεύσεις ή ακόμη και να παρουσιάζεις τα πράγματα κάπως αλλιώς από το πώς είναι. Πες μας τώρα εσύ πως θα ακολουθήσεις μία καριέρα δικηγόρου και τελικά θα πετύχεις σε αυτό; Το πιο πιθανό είναι να καταλήξεις να κάνεις όλη τη χαμαλοδουλειά σε κάποιο δικηγορικό γραφείο ή να ασχολείσαι με υποθέσεις που ΔΕΝ θα σε ενδιαφέρουν ούτε στο ελάχιστο.

Ξεκάθαρα λοιπόν, βρες τα πράγματα στα οποία είναι καλός και σε γεμίζει να τα κάνεις και βρες μία καριέρα γύρω από αυτά!

Επίσης, πολύ βοηθητικό σε όλο αυτό θα ήταν να μιλήσεις με ανθρώπους που απασχολούνται σε διάφορους κλάδους που σου φαίνονται ελκυστικοί. Δεν χρειάζεται αυτοί οι άνθρωποι να βρίσκονται στο στενό σου περιβάλλον, άνοιξε τους ορίζοντες σου. Άκουσε απόψεις μακριά από αυτά που έχεις συνηθίσει ώστε και πρακτικά να μπορέσεις να βρεις απαντήσεις που δεν είναι «συγγενείς» με αυτά που ήδη κάνεις!

Πρακτικά, και το λέω με απόλυτη σοβαρότητα, στα 18 σου έπρεπε να αποφασίσεις τι θα κάνεις για ΟΛΟΚΛΗΡΗ τη ζωή σου, είναι πολύ πιθανό να μην αποφάσισες τέλεια.
Μην πανικοβάλλεσαι και μην απογοητεύεσαι, δεν είσαι ο μόνος/μόνη!
Καλή διάθεση να έχεις και θα καταφέρεις να βρεις/δημιουργήσεις τις κατάλληλες ευκαιρίες προκειμένου να βρεις την καριέρα που σε ενθουσιάζει 🙂

Βρες μία καριέρα που σε ενθουσιάζει! ')}