Πως θα κερδίσεις την θέση που πραγματικά θέλεις!

By Collegelink Team

Όταν ψάχνεις για δουλειά, από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να κάνεις είναι να αναγνωρίσεις τον τύπο δουλειάς που σε ενδιαφέρει. Αυτό θα κάνει αποτελεσματική την αναζήτηση εργασίας σου και ταυτόχρονα θα είσαι σίγουρος ότι ταιριάζεις τα ενδιαφέροντα και τις ικανότητές σου με τους ρόλους που στοχεύεις.

Τι πρέπει να γνωρίζεις για να καταλήξεις στην δουλειά που πραγματικά επιθυμείς;

  1. Ξεκαθάρισε τους στόχους της καριέρας σου

Αν και μπορεί να φαίνεται τρομακτικό να οργανώσεις ένα πενταετές πλάνο, μιας και τώρα ξεκινάς την καριέρα σου, το να θέσεις τους στόχους σου θα σε διαβεβαιώνει ότι επικεντρώνεσαι στην ευρύτερη εικόνα που έχεις στο μυαλό σου. Ο καλύτερος τρόπος για να το κάνεις αυτό είναι καθορίζοντας έναν στόχο και οργανώνοντας τα βήματα που χρειάζεται να ακολουθήσεις ώτσε να φτάσεις εκεί. Με αυτόν τον τρόπο θα έχεις μια ξεκάθαρη εικόνα του που βρίσκεσαι και που/πως πρέπει να φτάσεις στον στόχο σου. Πίτεψέ με οι πιθανότες να το καταφέρεις θα είναι υπέρ σου.

Tip: Αν θες να καθορίσεις παραπάνω από έναν στόχο, δεν υπάρχει πρόβλημα αρκεί να είσαι σίγουρος ότι μπορείς να πραγματοποιήσεις άμεσα έναν από αυτούς. Οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι σε βοηθούν να μένεις συγκεντρωμένος και είναι σημαντικό για το ξεκίνημα σου να είναι και εφικτοί.

  1. Ανέπτυξε τις σωστές δεξιότητες

Μόλις καθορίσεις τους στόχους σου, είναι η στιγμή να αναγνωρίσεις τις ικανότητές σου και να ψάξεις ευκαιρίες για μάθηση και εξέλιξη. Αυτό θα σε βοηθήσει να αποφασίσεις που πρέπει να εστιάσεις την ενέργεια σου και θα σου δώσει μια καλύτερη ιδέα για το πως θα παρουσιάσεις με έναν εντυπωσιακό τρόπο τις ήδη υπάρχουσες ικανότητές σου.

Tip: Μην τρομοκρατηθείς αν δεν διαθέτεις όλα τα κατάλληλα εφόδια για μια θέση. Αντιθέτως, ψάξε για τρόπους που θα σε βοηθήσουν να εξελιχθείς παρακολουθώντας για παράδειγμα κάποιο σεμινάριο ή αναλαμβάνοντας κάποιο project. Οι managers εντυπωσιάζονται από υποψήφιους  που ακολουθούν μια πιο ενεργητική προσέγγιση σχετικά με την μάθηση και το χτίσιμο δεξιοτήτων. Αυτό δείχνει πως έχουν να κάνουν με δραστήριους ανθρώπους που διαθέτουν ισχυρά εσωτερικά κίνητρα.

  1. Να έχεις ένα τέλειο βιογραφικό

Το να έχεις ένα ισχυρό skill set είναι μεν σημαντικό, αλλά δεν είναι αρκετό για ένα τέλειο βιογραφικό. Όταν φτιάχνεις τον βιογραφικό σου πρέπει να εστιάζεις στα κατορθώματα-κλειδιά από κάποιον προηγούμενο ρόλο (συμπεριλαμβανομένων των πρακτικών ασκήσεων και των part-time θέσεων).

Tip: Το βιογραφικό σου δεν θα πρέπει να παρουσιάζει μόνο τα κατορθώματα σου, αλλά και το γεγονός οτι είσαι ένας ακέραιος χαρακτήρας. Γι’αυτό μην διστάσεις να προσθέσεις στοιχεία από άλλες δραστηριότητες σου ή προσωπικά projects.

  1. Δικτυώσου αποτελεσματικά

Η διασύνδεση είναι στοιχείο-κλειδί για την επαγγελματική επιτυχία και είναι ακόμη πιο σημαντική αν ξεκινάς μόλις την καριέρα σου (ή όταν ενδιαφέρεσαι να αλλάξεις εταιρία).  Ο καλύτερος τρόπος είναι να έρθεις σε επαφή με συμφοιτητές σου ή άλλους απόφοιτους από τον κοινωνικό σου περίγυρο και να κρατάς επαφή με πρώην συναδέλφους και managers. Έτσι θα εξασφαλίσεις ότι θα ακούσεις απευθείας για μια νέα ευκαιρία από ανθρώπους που γνωρίζεις και οτι θα είσαι στον νου τους όταν θα ψάχουν άτομο για την δουλειά των ονείρων σου.

Tip: Αν δεν έχεις επαφές στην εταιρία που βρίσκεσαι τώρα, μην φοβάσαι να στείλεις ένα ευγενικό email  σε κάποιον που θαυμάζεις και να του ζητήσεις να πιείτε έναν σύντομο καφέ ή να μιλήσετε για λίγο στο τηλέφωνο. Οι πιθανότητες είναι να δεχτούν και εσύ θα έχεις κάποιον εκ των έσω που θα σε βοηθήσει να καταλάβεις καλύτερα την εταιρία.

  1. Σκίσε στην συνέντευξη

Το τελικό βήμα πριν καταλήξεις στην δουλειά των ονείρων σου είναι να σκίσεις στην συνέντευξη και αυτό θα γίνει αφού έχεις κάνει την έρευνά σου και έχεις προετοιμαστεί επαρκώς. Προτείνουμε να έχεις κάνει την έρυνά σου για την εταιρία και την θέση, να είσαι ενθουσιώδης, να κάνεις ερωτήσεις και να συμμετέχεις. Μόλις μάθεις  ποιός θα σου πάρει συνέντευξη μάθε για αυτόν και τον ρόλο του μέσα στην εταιρία.  Έτσι θα έχεις μια ιδέα για το πως ο δικός σου ρόλος θα αλληλεπιδρά με τον δικό του και θα κατανοήσεις τις προσδοκίες του γι αυτήν την θέση. Ένας άλλος τρόπος είναι να κάνεις πρόβα τις απαντήσεις σε κοινές ερωτήσεις όπως «Πες μας λίγα λόγια για τον εαυτό σου» ή «Ποιό είναι το πάθος σου;» έτσι ώστε να απαντήσεις με σιγουριά και αυτοπεποίθηση και να προβάλεις τον εαυτό σου με τον καλύτερο τρόπο.

Tip: Αν είσαι νευρικός εξασκήσου με κάποιον φίλο. Ζήτα να σου κάνουν συγκεκριμένες ερωτήσεις και να σου δώσουν feedback. Με αυτόν τον τρόπο θα πάρεις μια ώθηση και θα συνηδειτοποιήσεις οτι η συνέντευξη είναι απλώς μια συνομιλία.

Το να έχεις ένα σχέδιο είναι το πρώτο βήμα για να αποκτήσεις την θέση που ονειρεύεσαι. Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές θα είσαι σε πολύ καλό δρόμο ώστε να φτάσεις στον στόχο σου.

Και τώρα ήρθε η ώρα να κερδίσεις την θέση που ονειρεύσαι! ')}