4 Tips συνέντευξης εμπνευσμένα από το stand-up comedy

By Collegelink Team

Ένας stand-up comedian περιγράφει την εμπειρία του: “Υπήρξε μια εποχή που νόμιζα ότι δεν υπήρχε τίποτα αγχωτικό από μια συνέντευξη εργασίας.

Αυτό, ωστόσο, ήταν προτού εκτελέσω stand-up comedy. Αποδείχθηκε ότι το να στέκεσαι μπροστά σε ένα δωμάτιο από ξένους που περιμένουν να τους κάνω να γελάσουν ήταν ακόμα πιο τρομακτικό από το να κάθεσαι μπροστά από τον υπεύθυνο συνέντευξης.

Αλλά μόλις ξεπέρασα την αρχική μου τρομάρα, συνειδητοποίησα ότι οι ίδιες τεχνικές που χρησιμοποιούσα για να μάθω τη σκηνή θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να καταλήξω σε μια θέση. Έτσι, την επόμενη φορά που θα σας λούζει κρύος ιδρώτας στη σκέψη της συνέντευξης, δοκιμάστε αυτές τις συμβουλές που εμπνέονται από την κωμωδία για να δημιουργήσετε τη σκηνή για μια συναρπαστική παράσταση.”

  1. Δημιούργησε μία persona με αυτοπεποίθηση

Ένα από τα πρώτα μου μαθήματα κωμωδίας είναι ότι οι άνθρωποι μπορούν να νιώσουν την ενέργεια σου. Η εμπιστοσύνη και ο ενθουσιασμός (ή η έλλειψή τους) είναι μεταδοτικά στοιχεία και μπορεί να έχουν δραματική επιρροή στο πώς σε αντιλαμβάνεται το κοινό σου.

Όταν μπήκα στη σκηνή με σίγουρο, χαλαρό βήμα και είπα τα λόγια μου με ένα θαυμαστικό αντί για ερωτηματικό, πήρα περισσότερα γέλια από ό, τι περίμενα. Η ένδειξη εμπιστοσύνης στον εαυτό μου καθιστά πολύ ευκολότερο το να “πουλήσω” τα αστεία στο ακροατήριο.

Το ίδιο ισχύει και για την παρουσίαση των δεξιοτήτων σου στον υπεύθυνο συνέντευξης. Σιγουρέψου ότι δείχνεις αυτοπεποίθηση από την αρχή, χαιρετώντας με ένα μεγάλο χαμόγελο και μια σταθερή χειραψία. Στη συνέχεια, μετάφερε εμπιστοσύνη και ενθουσιασμό καθώς απαντάς σε ερωτήσεις και μιλάς για τις ικανότητές σου. Η δειλία, η μετριότητα και η αβεβαιότητα δεν σου προσφέρουν γέλιο και πόσο μάλλον προτάσεις εργασίας.

  1. Μην το ζορίζεις

Οι καλύτεροι stand-up comedians κάνουν την παράστασή τους να δείχνει αβίαστη, σαν να εμπνέονται τις ατάκες τους την ώρα μου μιλάνε. Αλλά οι κωμικοί ξοδεύουν πραγματικά πολύ χρόνο προετοιμάζοντας πριν χτυπήσουν τη σκηνή. Σκέφτονται προσεκτικά τις φράσεις και τη σειρά των αστεία τους και κάνουν αρκετή εξάσκηση πριν παρουσιάσουν το υλικό τους στο ακροατήριο.

Ακόμα κι αν είσαι μία καλοκουρδισμένη μηχανή συνεντεύξεων, είναι σημαντικό να ξοδέψεις χρόνο για να ερευνήσεις το κοινό σου και να σκεφτείς προσεκτικά ποιες δεξιότητες, επιτεύγματα και απαντήσεις συνέντευξης θα πρέπει να ακουστούν. Οι ικανότητες διαχείρισης; Η δημιουργικότητά σου; Τα παραδείγματα που θα μοιράζεσαι πιθανότατα θα είναι ελαφρώς διαφορετικά σε κάθε περίπτωση συνέντευξης.

Μόλις δημιουργήσεις τις απαντήσεις σου, αφιέρωσε χρόνο “προβάροντας” τις. Μπορείς να στέκεσαι μπροστά σε έναν καθρέφτη, ή ακόμα καλύτερα, να αρπάξεις έναν φίλο, να εκτελέσετε με μια ψεύτικη συνέντευξη μαζί και γιατί όχι, να βιντεοσκοπήσετε. Παρακολουθήστε το βίντεο και αναλύστε την απόδοσή σου για να βεβαιωθείτε ότι έχεις ακολουθήσει κάθε βήμα προκειμένου να σκίσεις στη συνέντευξη.

  1. Ξεπέρασε τη γκάφα γρήγορα και χαριτωμένα

Κάθε κωμικός περιστασιακά προσπερνάει κάποια γραμμή από το script ή αφήσει μια σημαντική λεπτομέρεια έξω από το set-up. Κάποιος νέος (σε εμπειρία) κωμικός μπορεί εύκολα να χάσει το κοινό του αν συμβεί κάτι τέτοιο. Αλλά οι βετεράνοι κωμωδίας έχουν μάθει πώς να ανακάμψουν με χαριτωμενιά. Ανάλογα με την κατάσταση, θα αράξουν μπροστά ή θα κάνουν ένα αστείο για το λάθος – και μερικές φορές αυτό είναι που παίρνει ένα τεράστιο γέλιο!

Ακόμη και αν έχεις εξασκηθεί  για τη συνέντευξη, να θυμάσαι ότι ο καθένας θα κάνει μία γκάφα σε κάποιο σημείο. Γι’ αυτό σταμάτα να ανησυχείς! Το κλειδί είναι να επανασυνδεθείς γρήγορα και να προχωρήσετε γρήγορα στο σημείο που σκόπευες αρχικά να καταλήξεις. Τα λάθη ξεχνιούνται εύκολα. Η ομαλή ανάκαμψη είναι αυτή μπορεί να σε κάνει αξέχαστο/η.

  1. Να είσαι ο εαυτός σου

“Νωρίς στην καριέρα μου ως κωμικός, μετά από ένα σκληρό comedy set σε ένα τοπικό μπαρ, αποφάσισα να αλλάξω λίγο το στυλ μου, υιοθετώντας ένα στυλ που δεν θα έλεγα ότι με χαρακτήριζε ιδιαίτερα. Δοκιμάζοντας τα νέα μου αστεία, ένιωσα μεγάλη απογοήτευση όταν είδα μία flat αντίδραση από το κοινό. Έτσι αποφάσισα να γυρίσω πίσω στο να είμαι ο εαυτός μου επάνω στη σκηνή.

Μία από τις μεγαλύτερες χαρές της ύπαρξης ενός κωμικού είναι “να βρει το κοινό του” που τον καταλαβαίνει και μοιράζεται την άποψή του.

Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης, ένα μεγάλο μέρος αυτού που ο υπεύθυνος προσλήψεων προσπαθεί να καθορίσει είναι πόσο καλά θα ταιριάξεις στην εταιρική κουλτούρα. Και είναι εύκολο να πέσεις στον πειρασμό να δώσεις απαντήσεις που νομίζεις ότι θέλει να ακούσει. Αλλά ενώ αυτό μπορεί να σε βοηθήσει να καταλήξεις στη δουλειά, πιθανότατα δεν θα σε κάνει να αισθανθείς ποτέ ότι κάνεις πραγματικά κλικ με την εταιρεία και αυτό δεν είναι ένα καλό σενάριο για κανέναν από σας.

Από την άλλη πλευρά, εάν είσαι σίγουρος/η για τον εαυτό σου, καλά προετοιμασμένος/η και παραμένεις ο  εαυτό σου, εγγυόμαστε ότι θα “βρεις το κοινό σου” με τη μορφή μιας εταιρείας και ενός ρόλου που είναι το τέλειο fit.

Έτοιμος/η να σκίσεις στη συνέντεξη; Βρες εδώ την θέση που σου ταιριάζει!