Μεγάλο μέρος της διαδικασίας εύρεσης εργασίας περιλαμβάνει αναμονή. Τσεκάρεις ανοιχτές θέσεις και περιμένεις κι εσύ όπως η Καλομοίρα..
Κάνε join στην No1 πλατφόρμα εύρεσης εργασίας για entry level θέσεις!
..νέες ευκαιρίες που ευθυγραμμίζονται με τα skills και τα ενδιαφέροντά σου. Δημιουργείς και προσαρμόζεις το βιογραφικό και τη συνοδευτική επιστολή, τα στέλνεις και… -πάλι- περιμένεις να σου πουν για πιθανή συνέντευξη. Αν καταφέρεις να κλείσεις συνέντευξη, προετοιμάζεσαι, κάνεις το καλύτερο δυνατό και μετά περιμένεις -ΠΑΛΙ- απάντηση.
Όσο πιο κοντά φτάνεις σε μια προσφορά εργασίας, τόσο πιο πολύ αγχώνεσαι ώστε να μάθεις περισσότερα. Το άγχος δημιουργεί ανυπομονησία και ενέργεια και όταν είσαι σε τέτοια ένταση θέλεις να δράσεις.
Αλλά μην το κάνεις, περίμενε. Πρέπει να δράσεις έξυπνα σχετικά με το πως και πότε θα κάνεις follow up σε αυτό το στάδιο.
Δεν μπορείς να κάνεις και πολλά αυτή τη στιγμή για να ενισχύσεις τη θέση σου εδώ που τα λέμε. Το να είσαι υπερβολικά πρόθυμ@ ή πιεστικ@ στην καλύτερη θα φανεί ενοχλητικό ενώ στη χειρότερη μπορεί να πλήξει τις πιθανότητες σου να πάρεις τη δουλειά.
Θυμήσου ότι το άτομο που σου πήρε συνέντευξη μπορεί να διαχειρίζεται διαφορετικές θέσεις και αν ο κάθε υποψήφιος του έστελνε, το inbox του θα ξεχείλιζε από queries.
Υπάρχουν ωστόσο κάποιες εξαιρέσεις σε αυτό τον κανόνα του “περίμενε”. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν 4 περιπτώσεις στις οποίες μπορεί όντως να σε συμφέρει να στείλεις ένα note στ@ν recruiter.
- Το thank-you note.
Πρώτα απ’ όλα μην ξεχνάς στο τέλος της κάθε συνέντευξης να ρωτάς τ@ν υπεύθυν@ πότε να περιμένεις νέα τους σχετικά με τα επόμενα βήματα. Αυτή η ημερομηνία θα σε βοηθήσει να καθορίσεις πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για ένα follow up.
Την επομένη της συνέντευξής σου μπορείς να στείλεις το πρώτο note. Στείλε ένα γρήγορο email ευχαριστώντας τ@ν recruiter για τον χρόνο τ@. Να είναι σύντομο και cute. Καλό θα ήταν να κάνεις point out ένα συγκεκριμένο πράγμα σχετικά με την συνέντευξη ή τι έμαθες για τον οργανισμό. Τέλος, να αναφέρεις πόσο ανυπομονείς να ακούσεις νέα τους. Ένα thank-you note δεν αποτελεί ευκαιρία να προσθέσεις περιεχόμενο στη συνέντευξή σου, είναι απλώς μια ευκαιρία να δείξεις τον ενθουσιασμό και την εκτίμησή σου.
Παράδειγμα:
Αξιότιμε/η (manager),
Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο που αφιερώσατε χθες και που μου δώσατε τη δυνατότητα να μοιραστώ τα ενδιαφέροντα και τα προσόντα μου για τη θέση (τίτλος θέσης). Μου άρεσε ιδιαίτερα που έμαθα σχετικά με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που παρέχει η εταιρεία σας σε νέους εργαζόμενους καθώς τους δίνει μια σφαιρική εικόνα για τα διαφορετικά τμήματα και μονοπάτια καριέρας.
Ανυπομονώ να ακούσω νέα σας. - Το follow-up note.
Η ημερομηνία που σου είχαν πει ότι θα επικοινωνήσουν πέρασε και νιώθεις ότι έφαγες ghosting από την εταιρεία; Μην απελπίζεσαι και σίγουρα μη στείλεις κάτι αμέσως. Είναι πιθανό να μην ήσουν η πρώτη τους επιλογή για τη θέση αλλά να βρίσκεσαι ακόμα στο προσκήνιο. Μπορεί να έκαναν προσφορά σε κάποι@ άλλ@ και εκείν@ μπορεί να μην δέχθηκε τη δουλειά. Δώσε τους λίγο χρόνο να το διαχειριστούν.
Σημείωσε στο ημερολόγιο σου να κάνεις follow-up μια εβδομάδα μετά από εκείνη την ημερομηνία αν ακόμη δεν έχεις νέα τους. Όταν έρθει εκείνη η ώρα στείλε ένα σύντομο note – όχι μεγαλύτερο από 3 παραγράφους – στ@ν recruiter με τον οποίο είχες επικοινωνία. Το περιεχόμενο πρέπει να είναι παρόμοιο με εκείνο του thank-you note, που αναλύσαμε παραπάνω. Είναι η ευκαιρία σου να εκφράσεις το ενδιαφέρον και τον ενθουσιασμό σου για τη θέση. Πες κάτι θετικό για την εταιρεία και ρώτησέ τους αν υπάρχουν επιπλέον πληροφορίες σχετικές με εσένα που θα τους φανούν χρήσιμες στην επιλογή τους και μπορείς να τους στείλεις.
Τέλος, πες τους ότι ανυπομονείς να ακούσεις νέα τους σύντομα.
Παράδειγμα:
Αξιότιμ@ (manager),
Θα ήθελα να κάνω ένα follow up σχετικά με την συνέντευξή μου στις (ημερομηνία) για τη θέση (τίτλος θέσης). Αναρωτιόμουν αν υπάρχει κάποιο update για τη θέση. Μου άρεσε η συζήτησή μας και το γεγονός ότι έμαθα περισσότερα για (όνομα εταιρείας). Συγκριτικά με άλλες εταιρείες που έχω συναναστραφεί στη διάρκεια της αναζήτησης εργασίας που κάνω, εντυπωσιάστηκα ιδιαίτερα από το commitment που δείχνετε όσον αφορά την εκπαίδευση και την ανάπτυξη. Πιστεύω πως αυτό το growth mindset ταιριάζει με τους επαγγελματικούς μου στόχους.
Παρακαλώ όπως με ενημερώσετε για επιπλέον πληροφορίες που θα μπορούσα να σας παρέχω. Είμαι ενθουσιασμέν@ για την ευκαιρία να εργαστώ μαζί σας στ@ (όνομα εταιρείας). - Η εξαίρεση.
Η μοναδική φορά που μπορείς να προσεγγίσεις τους recruiters μεταξύ της συνέντευξης και της ημερομηνίας που σου έχουν δώσει είναι αν υπάρξει κάποια σημαντική αλλαγή στην κατάστασή σου ή στο portfolio σου. Αν για παράδειγμα περάσεις από συνέντευξη για τη δουλειά των ονείρων σου και έπειτα σου γίνει άλλη πρόταση μπορείς να τους στείλεις ένα email ώστε να τους ενημερώσεις πως έχεις δεχθεί μια άλλη πρόταση αλλά καθώς θαυμάζεις πολύ την εταιρεία και τους στόχους της ελπίζεις να έχεις μια απάντηση και από εκείνους πριν αποφασίσεις.
Η άλλη περίπτωση είναι για παράδειγμα αν κατα τη διάρκεια εκείνου του χρονικού διαστήματος έχεις γράψει ένα άρθρο ή έχεις κάνει αίτηση για κάποιο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας σχετικό με τη θέση στην οποία έχεις κάνει apply. Αν το άρθρο έχει γίνει αποδεκτό για δημοσίευση ή έχει καταχωρηθεί η πατέντα, μπορείς να το αναφέρεις καθώς ενδεχομένως θα επηρεάσει τις συζητήσεις γύρω από την αίτησή σου.
Παράδειγμα:
Αξιότιμ@ (manager),
Θα ήθελα να κάνω ένα follow up μαζί σας σχετικά με την συνέντευξη που έκανα στις (ημερομηνία) για τη θέση (τίτλος θέσης). Μετά τη συζήτησή μας έλαβα μια πρόταση εργασίας από μια άλλη εταιρεία. Παρόλα αυτά ο ηγετικός ρόλος που έχετε στην αγορά στον κλάδο (κλάδος), μαζί με το αξιοθαύμαστο commitment που δείχνετε στην ανάπτυξη των εργαζομένων σας με ενθουσιάζουν και θα ήθελα να δουλέψω μαζί σας. Εάν έχετε κάποιο update σχετικά με τη θέση θα ήθελα να με ενημερώσετε καθώς αξιολογώ το offer που δέχθηκα. - Το feedback note
Αν πιστεύεις πως η συνέντευξη πήγε καλά αλλά δεν έχεις δεχθεί κάποιο offer μπορείς να στείλεις ένα επιπλέον note ώστε να ζητήσεις feedback για την συνέντευξη σου. Και πάλι, θέλεις να είσαι σύντομ@. Ευχαρίστησε τ@ν recruiter άλλη μια φορά για τον χρόνο τ@. Πες ότι διασκέδασες κατά τη διαδικασία της συνέντευξης και ότι θα ήθελες να ζητήσεις εποικοδομητικό feedback σχετικά με το τι θα μπορούσες να κάνεις καλύτερα στο μέλλον ώστε να βελτιώσεις τις πιθανότητες σου να πάρεις τη δουλειά.
Δεν θα αφιερώσουν όλοι οι recruiters χρόνο ώστε να σου δώσουν feedback, κάποιες φορές όμως μπορεί να λάβεις ένα συγκεκριμένο tip που θα βελτιώσει τις πιθανότητές σου στον επόμενο γύρο – και ποιος ξέρει; μπορεί να οδηγήσει σε ένα διαφορετικό offer αργότερα.
Παράδειγμα:
Αξιότιμ@ (manager),
Δεν σας κρύβω πως απογοητεύτηκα καθώς έμαθα πως δεν επιλέχθηκα για τη θέση για την οποία είχα περάσει από συνέντευξη στις (ημερομηνία). Μου άρεσε η συζήτησή μας και εντυπωσιάστηκα με όσα κάνει η/ο (όνομα εταιρείας). Επειδή η αναζήτηση εργασίας είναι κάτι καινούριο για εμένα, ήλπιζα ότι θα μπορούσατε να μου παρέχετε σχετικό feedback καθώς θέλω να βελτιώσω τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζω τον εαυτό μου. Θα εκτιμούσα οποιαδήποτε πρόταση από μέρους σας.
Να θυμάσαι ότι η αναζήτηση εργασίας είναι εξαντλητική, απαιτεί πολλή ενέργεια και μπορεί να διαρκέσει πολύ περισσότερο απ’ ό,τι πιστεύεις ή ελπίζεις.
Είναι λογικό να είσαι ανήσυχ@ και να μπαίνεις στον πειρασμό να σπαμάρεις με emails τους υπεύθυνους προσλήψεων, ακόμη κι αν το κάνεις μόνο και μόνο για να νιώσεις ότι κάνεις κάτι. Δεν ξέρουμε με σιγουριά αν τα notes αυτά θα σε βοηθήσουν να πάρεις τη δουλεια, γι’ αυτό προσπάθησε να διοχετεύσεις την ενέργειά σου σε κάτι άλλο, πιο παραγωγικό. Ξεκίνα εθελοντισμό, λάβε μέρος σε networking events ή κάνε αίτηση για περισσότερες δουλειές. Οποιαδήποτε από τις παραπάνω δραστηριότητες είναι μια καλή διέξοδος που πιθανώς να οδηγήσει σε σημαντικότερες ευκαιρίες στο μέλλον.
Κάνε join στην No1 πλατφόρμα εύρεσης εργασίας για entry level θέσεις!