Είσαι σε φάση αναζήτησης εργασίας, έχεις κάνει αίτηση σε ρόλους που σε ενδιαφέρουν, και οι εταιρείες σε καλούν σε συνέντευξη γνωριμίας; Εκτός από το να κάνεις την κατάλληλη προετοιμασία για την συνέντευξη, είναι πολύ σημαντικό καθόλη την διάρκεια της επικοινωνίας σου με την εταιρία, αλλά και κατά την συνέντευξη να είσαι “alert” για να εντοπίσεις εκείνα τα σημάδια που θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις αν το εργασιακό περιβάλλον είναι εκείνο που έχεις φανταστεί για τον εαυτό σου ή αυτό που πρέπει να αποφύγεις.
Εμείς στο CollegeLink σου έχουμε συγκεντρώσει τα πιο σημαντικά red flags σε έναν εργασιακό χώρο, που αν τα συναντήσεις σε μια συνέντευξη εργασίας, ίσως σημαίνει πως το συγκεκριμένο περιβάλλον δεν σου ταιριάζει. Ας δούμε ποιά είναι αυτά:
Όταν ζητάς λεπτομέρειες για τον ρόλο και τις αρμοδιότητες, λαμβάνεις μια πολύ γενική απάντηση
Είναι πολύ σημαντικό κατά την διάρκεια της συνέντευξης να καταλάβουν και οι δύο πλευρές εάν υπάρχουν κοινοί στόχοι και ανάγκες. Εάν κατά την διάρκεια της συνέντευξης δεν σου έχουν δοθεί οι κατάλληλες λεπτομέρειες για την θέση και στις διευκρινιστικές ερωτήσεις που κάνεις προς τ@ν recruiter ή τ@ν υπεύθυν@ του τμήματος, λαμβάνεις γενικές απαντήσεις και δεν μπορούν με σαφήνεια να σου απαντήσουν για τις αρμοδιότητες της θέσης, αυτό συνήθως σημαίνει δύο πράγματα:
- Είτε ότι το άτομο με το οποίο κάνεις την συνέντευξη δεν είναι αρκετά ενημερωμένο για τις λεπτομέρειες της θέσης, κάτι το οποίο δείχνει είτε ελλιπή προετοιμασία από πλευράς της εταιρείας να παρουσιάσει με σαφή και κατανοητό τρόπο τον ρόλο στους υποψήφιους,
- είτε γίνεται απόκρυψη κάποιων πληροφοριών της θέσης που θα την έκαναν λιγότερο θελτική, με σκοπό να δεχτείς ένα job offer άμεσα, με την οποία θέση όμως στην πορεία ίσως να μην είσαι ικανοποιημέν@.
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να φεύγεις από την συνέντευξη έχοντας μια ικανοποιητική ιδέα για το πως θα είναι η καθημερινότητα σου εκεί.
Δεν σου αφήνουν χώρο να κάνεις ερωτήσεις ούτε δείχνουν ενδιαφέρον για το background ή τους επαγγελματικούς σου στόχους
Έχει τύχει και σε εμένα αλλά και σε άλλους συναδέλφους από την ομάδα μου, σε συνεντεύξεις που είχαμε στο παρελθόν με άλλους εργοδότες να έχουμε βιώσει το παραπάνω. Είναι πολύ σημαντικό σε μια συνέντευξη @ recruiter να δείχνει ενδιαφέρον να μάθει παραπάνω πράγματα για εσένα, για να δει εάν ταιριάζεις για την θέση και να υπάρχει ένα άνετο κλίμα κατά την διάρκεια της συζήτησης. Επίσης, είναι σημαντικό η εταιρεία να σου αφήσει χώρο να διατυπώσεις τις απορίες σου, για να δεις εάν ο ρόλος και η εταιρεία ταιριάζει με αυτό που αναζητάς.
Προσωπικά, μου έχει τύχει σε συνέντευξη στο παρελθόν με μία εταιρεία, να μην μου δοθεί καθόλου χρόνος στο τέλος για να κάνω ερωτήσεις και με ενημέρωσαν πως αν έχω απορίες θα πρέπει να τις κρατήσω για την επόμενη συνέντευξη. Αυτός ήταν ένας λόγος που δεν θέλησα να προχωρήσω με την συγκεκριμένη εταιρεία σε επόμενη φάση αξιολόγησης, καθώς μου έκανε αρνητική εντύπωση το γεγονός πως δεν υπήρχε καθόλου χώρος να μάθω παραπάνω πράγματα για την θέση, για να δω αν με ενδιαφέρει πραγματικά.
Σου γίνονται προσωπικές ερωτήσεις, οι οποίες δεν αφορούν την θέση
Εκτός του ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία είναι παράνομο να γίνονται προσωπικές ερωτήσεις κατά την διαδικασία αξιολόγησης υποψηφίου, τέτοιου είδους ερωτήσεις δεν αφορούν την απόδοση σου στην εργασία ή τα skills σου. Εάν λοιπόν σου γίνουν ερωτήσεις όπως για παράδειγμα για το αν έχεις πλάνο να κάνεις οικογένεια, εάν μένεις μόν@ σου ή με ποιούς συγκατοικείς, ή τι επάγγελμα κάνουν τα μέλη της οικογένειας σου κλπ., δεν είσαι υποχρεωμέν@ να απαντήσεις. Μπορείς ευγενικά να πεις πως “δεν νομίζω πως αυτή η ερώτηση σχετίζεται με την θέση την οποία συζητάμε και θα επιθυμούσα να μην απαντήσω”. Ωστόσο, σου δίνεται μια σημαντική ένδειξη για να αξιολογήσεις εάν σου ταιριάζει η κουλτούρα της εταιρείας.
Τονίζεται με έντονο τρόπο κατά την διάρκεια της συνέντευξης πως υπάρχει μεγάλος όγκος εργασίας και πίεση
Το να προσπαθεί να σου παρουσιάσει @ recruiter/manager του τμήματος το ρόλο όσο πιο αντικειμενικά και ρεαλιστικά γίνεται, είναι επιθυμητό. Παρόλα αυτά, όταν γίνεται επανειλημμένα η αναφορά στον τεράστιο όγκο εργασίας και τα strict deadlines, όταν σου γίνεται συνεχώς η ερώτηση αν πιστεύεις πως θα τα καταφέρεις σε αυτή τη θέση και γενικά όταν σου παρουσιάζουν τη θέση με έναν αρνητικό τρόπο, ίσως σημαίνει πως η εταιρεία δεν θέτει ρεαλιστικούς στόχους και δεν οργανώνεται σωστά ο όγκος της δουλειάς. Πιθανώς και το άτομο που σου κάνει την συνέντευξη αντιμετωπίζει το ίδιο challenge στην καθημερινότητα του, για αυτό και σου παρουσιάζει με αρνητική χροιά την θέση.
Οι εργαζόμενοι φαίνονται αρκετά πιεσμένοι και στεναχωρημένοι
Αυτό είναι ένα στοιχείο που μπορείς να το καταλάβεις ακόμα περισσότερο εάν πραγματοποιήσετε δια ζώσης συνέντευξη με την εταιρεία. Ο τρόπος που θα σε υποδεχτεί @ front office manager, η διάθεση που έχει ο άνθρωπος που θα κάνεις την συνέντευξη αλλά και γενικότερα οι εκφράσεις και ο τρόπος που κινούνται στο χώρο οι υπόλοιποι εργαζόμενοι της εταιρείας, μπορούν να σου πουν πολλά για το κλίμα που επικρατεί εκεί. Εάν οι περισσότεροι φαίνονται αγχωμένοι, σκυθρωποί ή φοβισμένοι, μπορείς να καταλάβεις ότι ανεξάρτητα εάν κατά την διάρκεια της συνέντευξης κάνουν αναφορά σε άριστο εργασιακό κλίμα, το εργασιακό περιβάλλον εκεί μάλλον κάπου χάνει.
Ελπίζουμε να σε βοηθήσαμε με τις συμβουλές μας, έτσι ώστε στην επόμενη συνέντευξη να μπορέσεις να κατάλαβεις άμεσα εάν το κλίμα της εταιρείας είναι εκείνο που θέλεις!