5 σημάδια ότι το βιογραφικό σου σε “χαντακώνει”

By Collegelink Team

Κατά μέσο όρο, οι εργοδότες λαμβάνουν 250 αιτήσεις ανά δημοσίευση θέσης εργασίας. Με ένα τέτοιο στατιστικό στοιχείο, είναι σημαντικό το βιογραφικό σου σημείωμα να είναι τουλάχιστον σε ένα αποδεκτό επίπεδο, γιατί αν δεν “πουλήσεις” εσύ τον εαυτό σου στο βιογραφικό σου, τότε άρχισε να στοιχηματίζεις ότι ο επόμενος υποψήφιος θα το κάνει.

Εάν το βιογραφικό σου περιλαμβάνει ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω σημάδια, ίσως είναι καιρός να ανέβεις level.

Κάνε εγγραφή στην πλατφόρμα!

1. Το πεδίο με τα skills λείπει από το βιογραφικό

Προκειμένου να περάσεις από το σύστημα εντοπισμού υποψηφίων, το πεδίο με τις δεξιότητες είναι ο καλύτερος σου φίλος. Αυτός είναι ο ευκολότερος τρόπος να εισάγεις λέξεις-κλειδιά στο βιογραφικό σου και να επισημάνεις στον υπεύθυνο προσλήψεων (και στον αλγόριθμο) ότι έχεις τις απαραίτητες δεξιότητες για το ρόλο. Αν δεν έχεις συμπληρώσει τις δεξιότητες ή αν αναφέρεις άσχετες δεξιότητες, πιθανόν να σαμποτάρεις τον εαυτό σου.

2. Έχεις λίγο δρόμο μέχρι να κατακτήσεις την τέχνη της ταπεινής έπαρσης

Δεν είναι πάντα άνετο να μιλάμε για τα επιτεύγματά μας, αλλά όταν ολόκληρη η ύπαρξη ενός βιογραφικού σημειώματος βασίζεται στο να πουλήσεις τον εαυτό σου, τότε πρέπει να αυξήσεις λίγο την ταχύτητα.

Μυήσου στην τέχνη της σεμνής έπαρσης.

Ο στόχος εδώ είναι να καυχηθείς για τα επιτεύγματά σου, τα προσόντα και τις δεξιότητές σου με έναν τρόπο επαγγελματικό και ευγενικό (και να μην μοιάζει αλαζονικός και ενοχλητικός). Εάν φαίνεται ότι προσπαθείς υπερβολικά να μιλήσεις για τα επιτεύγματά σου, είναι πολύ εύκολο να υποτιμήσεις τον εαυτό σου.

3. Αναφέρεις τα καθήκοντά σου, αλλά όχι τα κατορθώματά σου

Οι υπεύθυνοι προσλήψεων αναζητούν υποψηφίους που μπορούν να επιδείξουν σχετική εμπειρία και να προσφέρουν θετική συμβολή στην εταιρεία. Κατά την καταγραφή της προηγούμενης εργασιακής σου εμπειρίας, δεν αρκεί να καταχωρήσεις μόνο τις ευθύνες σου. Οι υπεύθυνοι προσλήψεων θα αναζητήσουν τα επιτεύγματά σου. Σε τι συνέβαλες στους προηγούμενους ρόλους σου; Τι αντίκτυπο είχες; Αν μπορείς να αναφέρεις συγκεκριμένα επιτεύγματα και αριθμητικά στοιχεία για να αποδείξεις τις μετρήσιμες επιπτώσεις που επέφερες, πιθανότατα θα έχεις προβάδισμα στον ανταγωνισμό.

4. Ξέχασες να συμπεριλάβεις μια συνοδευτική επιστολή

Όταν βρίσκεσαι ακόμα στην αρχή της καριέρας σου και δεν έχεις πολλά για να γεμίσεις το βιογραφικό σου, θέλεις να βεβαιωθείς ότι χρησιμοποιείς κάθε εργαλείο για να εντυπωσιάσεις έναν υπεύθυνο προσλήψεων. Γιατί λοιπόν να μην υποβάλεις μια συνοδευτική επιστολή; Σε αντίθεση με ένα βιογραφικό, η συνοδευτική επιστολή είναι μια ευκαιρία να μιλήσεις απευθείας στον υπεύθυνο και να απαντήσεις ακριβώς γιατί είσαι ο/η τέλειος/α υποψήφιος/α για το ρόλο. Ακόμη και αν η περιγραφή της θέσης παραθέτει μια συνοδευτική επιστολή ως «προαιρετική», συνίσταται να υποβάλεις μία.

Μην περιορίζεις από μόνος σου τις ευκαιρίες σου.

5. Έχεις παραλείψει την διόρθωση κειμένου

Τα σφάλματα και τα λάθη ορθογραφίας αποτελούν ένα σημαντικό σφάλμα για το 71% των ατόμων που κάνουν προσλήψεις, οπότε σίγουρα σαμποτάρεις τον εαυτό σου αν δεν αφιερώσεις χρόνο για να διορθώσεις το βιογραφικό σου. Χρησιμοποίησε τον ορθογραφικό έλεγχο στον επεξεργαστή κειμένου, διάβασε το αργά τουλάχιστον τρεις φορές και, αν μπορείς, στείλτο σε έναν φίλο να το διαβάσετε.

Τελικές σκέψεις

Η δημιουργία ενός ανταγωνιστικού βιογραφικού δεν χρειάζεται να είναι μια αγχωτική διαδικασία. Απλά θυμήσου να επισημάνεις τις σχετικές ικανότητες, να καταγράψεις τα επιτεύγματά σου, να το ελέγξεις και να αξιοποιήσεις στο έπακρο κάθε ευκαιρία προκειμένου να εντυπωσιάσεις.

Βρες εδώ πως θα γράψεις ένα ολοκληρωμένο βιογραφικό!

Μέσα από το CollegeLink η διαδικασία αναζήτησης εργασίας γίνεται παιχνιδάκι!

Κάνε εγγραφή και βρες τη θέση που σου ταιριάζει!