5 τρόποι για να βοηθήσετε τους εργαζομένους σας να βρουν νόημα στην εργασία τους!

By Collegelink Team

Το μεγαλύτερο ποσοστό των επιχειρήσεων δαπανά, πλέον, σημαντικό μέρος των ετήσιων πόρων τους στη δημιουργία και τη προβολή της εταιρικής τους κουλτούρας και αποστολής. Ωστόσο, ακόμη και οι πιο εμπνευσμένες από αυτές – από τη δέσμευση της Volvo για παροχή ασφάλειας έως την επιθυμία της Facebook να συνδέει τους ανθρώπους – φαίνεται να ξεθωριάζουν κατά τη ρουτίνα της επαγγελματικής καθημερινότητας. 

Βρείτε τα ιδανικά ταλέντα για την εταιρεία σας στην CollegeLink!

Στην πραγματικότητα, προκειμένου οι εργαζόμενοί σας να αισθάνονται πλήρως ικανοποιημένοι από την εργασία τους, χρειάζονται ένα εσωτερικό κίνητρο. Σύμφωνα με έρευνα της Deloitte, οι άνθρωποι τείνουν να μένουν πιστοί σε εταιρείες που υποστηρίζουν τις δικές τους επαγγελματικές φιλοδοξίες, τις ιδέες που έχουν νόημα για αυτούς. Εξάλλου, ανεξαρτήτως του κλάδου επαγγελματικής εξειδίκευσης του καθενός, όλοι ψάχνουμε να βρούμε το απώτερο νόημα στο επάγγελμα που δραστηροποιούμαστε. 

Ως υπεύθυνοι εργασίας μπορείτε να ενισχύσετε αυτό το εσωτερικό κίνητρο των εργαζομένων σας εφαρμόζοντας τη θεωρία προσδιορισμού της δράσης (Action identification theory), η οποία υποδηλώνει ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι ερμηνείας για οποιαδήποτε ενέργεια εκείνοι πραγματοποιούν. Για παράδειγμα, ένας δημοσιογράφος συντάσσει ένα άρθρο σχετικά με τη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού. Σε ένα πρώτο στάδιο, φαίνεται ότι πληκτρολογεί απλώς λέξεις σε ένα πληκτρολόγιο. Σε ένα τελικό στάδιο πρόκειται να δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες εργασίας στο εργασιακό περιβάλλον των επιχειρήσεων. Εφαρμόζοντας, λοιπόν, τη θεωρία προσδιορισμού της δράσης, έχετε την ευκαιρία να σταθείτε δίπλα στους εργαζόμενους σας καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής βοηθώντας τους να βρουν νόημα ακόμη και στα πιο αδιάφορα καθήκοντα. 

Η μέθοδος των τακτικών ελέγχων (Regular Check-Ins) αποτελεί εξίσου έναν ακόμη τρόπο να βοηθήσετε τους εργαζομένους σας να ανακαλέσουν το εσωτερικό τους κίνητρο. Μπορείτε να αρχίσετε απευθύνοντας στους εργαζομένους σας τις παρακάτω ερωτήσεις:

  1. Σε τι πιστεύεις ότι είσαι καλός; Ποιές δραστηριότητες απαιτούν λιγότερη προσπάθεια; Ποιές αρμοδιότητες αναλαμβάνεις θεωρώντας ότι είσαι το ιδανικό άτομο για να τις φέρει εις πέρας; Ποιές παρατηρήσεις έχεις να κάνεις για τον εαυτό σου κατά τη διάρκεια της καριέρας σου; Η κεντρική ιδέα πίσω από αυτές τις ερωτήσεις είναι να βοηθήσετε τους εργαζομένους σας να εντοπίσουν τα δυνατά τους σημεία. 
  2. Τι απολαμβάνεις περισσότερο στην επαγγελματική σου καθημερινότητα; Ποιές είναι οι βασικές σου αρμοδιότητες μια τυπική μέρα στο γραφείο; Αν σου δινόταν η δυνατότητα να προγραμματίσεις ελεύθερα χωρίς περιορισμούς μια μέρα στο γραφείο, πώς θα περνούσες το χρόνο σου; Οι συγκεκριμένες ερωτήσεις βοηθούν τους εργαζόμενούς σας να βρούν ή να ανακαλύψουν ξανά αυτό που αγαπούν στην εργασία τους. 
  3. Τι σε κάνει να αισθάνεσαι χρήσιμος; Ποιές επαγγελματικές νίκες σε κάνουν να αισθάνεσαι περήφανος; Ποιά από τα καθημερινά σου καθήκοντα είναι περισσότερο κρίσιμα για την ομάδα ή την επιχείρησή σου; Ποιές είναι οι βασικές προτεραιότητες στη ζωή σου και πως αυτές συνάδουν με την εργασία σου; Οι συγκεκριμένες ερευνητικές ερωτήσεις υπογραμμίζουν την εγγενή αξία ορισμένων εργασιών. 
  4. Πώς οραματίζεσαι τον εαυτό σου στο μέλλον; Πώς η τρέχουσα θέση εργασίας σου σε φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στους στόχους σου; Απώτερος σκοπός των συγκεκριμένων ερωτήσεων είναι να αναδείξει την προστιθέμενη αξία της τρέχουσας θέσης εργασίας τους στους ευρύτερους επαγγελματικούς τους στόχους. 
  5. Με ποιόν τρόπο η εργασία σου επηρεάζει τις ευρύτερες κοινωνικές σου σχέσεις; Με τι θα παρομοίαζες το εργασιακό σου περιβάλλον; Ποιές επαγγελματικές συνεργασίες αποδείχθηκαν ωφέλιμες για σένα; Αυτά τα ερωτήματα ενθαρρύνουν τους εργαζομένους σας να καλλιεργήσουν σχέσεις που κάνουν την εργασία τους πιο ουσιαστική.

Μέσα στη ροή της καθημερινότητας, η παρακίνηση των εργαζομένων σας αποτελεί μια από τις βασικότερες προκλήσεις που μπορείτε να αντιμετωπίσετε ως υπεύθυνοι εργασίας. Ωστόσο, η εφαρμογή των παραπάνω μεθόδων μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα ωφέλιμη για την επιχείρησή σας.

Περισσότερα άρθρα σχετικά με τη διαχείριση εργαζομένων και τη βελτίωση της διαδικασίας πρόσληψης θα βρείτε στο blog μας!

Βρείτε τα ιδανικά ταλέντα για την εταιρεία σας στην CollegeLink!