6 Do’s και Don’ts σε μία Βίντεο – συνέντευξη

By Collegelink Team

Είναι απόλυτα λογικό, η διαδικασία των συνεντεύξεων και των προσλήψεων να ακολουθούν την εξέλιξη της τεχνολογίας και να υιουθετούν τις νέες τάσεις. Έτσι λοιπόν, τη σήμερον ημέρα δεν είναι ασυνήθιστο να γίνεις μέρος μιας βίντεο – συνέντευξης αντί για μία κανονική μέσα σε ένα γραφείο. Ο λόγος που υιοθετείται όλο και πιο συχνά είναι γιατί εξοικονομεί χρήματα και επιτρέπει στους υπεύθυνους να εξετάζουν τους υποψήφιους πιο εύκολα και γρήγορα. Επίσης, επιτρέπει στις εταιρίες να παίρνουν συνέντευξη από περισσότερα άτομα σε μικρότερο χρονικό διάστημα.

Πολλά ερωτήματα προκύπτουν όταν κάποιος φέρνει στο μυαλό του αυτό το είδος συνέντευξης. Κάποια από αυτά είναι: «Πως να μοιάζει άραγε ο συνομιλιτής μου;», «Πως, δηλαδή, αυτό διαφέρει από μία πρόσωπο-με-πρόσωπο συνέντευξη;»

Ευτυχώς για σένα, είμαστε εδώ για να σου προτείνουμε κάποιες συμβουλές για το τί πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνεις για να σκίσεις σε μια βίντεο – συνέντευξη.

Αρχικά, τί είναι η βίντεο – συνέντευξη;

Πριν πέσουμε με τα μούτρα στο τι πρέπει να κάνουμε, πρέπει πρώτα να καταλάβουμε τι ακριβώς είναι αυτού του είδους η συνέντευξη και τις δύο κατηγορίες που τις αποτελούν.

Η πρώτη, είναι μία βίντεο – συνεδρίαση, όπου θα έχεις μια live συζήτηση με κάποιον ή με πολλά άτομα από την εταιρία. Η δεύτερη ειναι μια απρόσωπη προ-μαγητοφωνημένη online συνέντευξη όπου οι απαντήσεις σου καταγράφονται, και αργότερα εξετάζονται και αποφασίζεται αν θα συνεχίσεις στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας πρόσληψης.

Και τώρα τα do’s και don’ts:

Κάνε την έρευνα σου για την εταιρία

Νομίζεις πως, επειδή δεν θα βρίσκεσαι στο ίδιο δωμάτιο με τους συνομιλητές σου, θα μπορείς να ψάχνεις παράλληλα στο Google την απάντηση σε κάποια ερώτηση; Ξνασκέψου το! Εξακολουθούν να σε βλέπουν, μπορούν να σε ακούσουν να πληκτρολογείς και θα καταλάβουν αμέσως αν έχουν την αμέριστη προσοχή σου ή αν είσαι απροετοίμαστος.

Ψάξε τα πάντα! Οτιδήποτε θα μπορέσει να σου δώσει περισσότερες πιθανότητες να κερδίσεις την θέση. Κάνε την έρευνά σου σχετικά με την εταιρία, τις αρμοδιότητες της θέσης, τους πιθανούς υπεύθυνους σου και/ή συνεργάτες.

Να έχεις στρατηγική σχετικά με το μέρος που θα γίνει η συνέντευξη

Δεν μπορεί να γίνει οπουδήποτε. Για την ακρίβεια, χρειάζεται αρκετή προετοιμασία για να βρεις το τέλειο μέρος.

Βρες ένα μέρος όπου θα υπάρχει απόλυτη ησυχία και δεν θα υπάρχει το ενδεχόμενο για αντιπερισπασμούς. Αν για παράδειγμα, βρίσκεσαι στην εστία του Πανεπιστημίου σου, ψάξε για κάποιο σημείο στην βιβλιοθήκη όπου δεν θα σε ενοχλούν ούτε θα ενοχλείς. Φρόντισε το background να είναι ευπαρουσίαστο, να μην υπάρχουν αποκρουστικά αντικείμενα και αφίσες. Αν δεν έχεις αυτή τη δυνατότητα, αλλά έχεις και συγκάτοικους ή γείτονες που, για παράδειγμα, ακούνε δυνατά την μουσική, ζήτα τους ευγενικά να κάνουν ησυχία γιατί αυτή η στιγμή είναι πολύ σημαντική για σένα.

Επιπλέον, έλεγξε την σύνδεση στο Internet και αν μπορείς να εγγραφείς με επιτυχία στην πλατφόρμα όπου θα πραγματοποιηθεί η συνέντευξη. Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεσαι είναι διακοπτόμενο Wifi  την ώρα που προσπαθείς να εξηγήσεις στον συνομιλητή σου τον λόγο που θες να εργαστείς στην εταιρία του.

Διατήρησε τον επαγγελματισμό σου

Το γεγονός ότι δεν θα γίνει παραδοσιακά σε ένα γραφείο της εταιρίας δεν σημαίνει ότι πρέπει να σου λείπει ο επαγγελματισμός.

Έχει παρατηρηθεί ότι συχνά οι υποψήφιοι ενώ ξεκινούν να μιλούν και να συμπεριφέρονται επαγγελαμτικά, καθώς περνάει η ώρα θα αρχίσουν να μιλούν σαν να βρίσκονται με τους φίλους τους και θα χάνουν σιγά σιγά τον ενθουσιασμό τους. Ανεξάρτητα από τον τύπο της εταιρίας που σου παίρνει συνέντευξη, θυμήσου ότι μιλάς σε επαγγελματίες, όχι στην παρέα σου.

Επίσης, αν και θα μπεις στον πειρασμό, ντύσου κατάλληλα και όχι μόνο από την μέση και πάνω. Υπάρχει μία καλή πιθανότητα να χρειαστεί να σηκωθείς ή να κινηθείς. Δεν θες οι συνεντευκτές να δουν το κάτω μέρος της πιτζάμας με τον Γουίνι συνδυασμένο με το καλύτερο σου blazer.

Μην φοβάσαι να ζητήσεις από τον συνομιλητή σου να επαναλάβει μια ερώτηση

Αν δεν κατάλαβες την ερώτηση είναι εντάξει να κάνεις μια παύση και να ρωτήσεις «Μπορείτε παρακαλώ να επαναλάβετε την ερώτηση;» ή αν δεν την καταλαβαίνεις ζήτα να την διατυπώσουν με διαφορετικό τρόπο ή επισήμανε το κομμάτι που σε μπερδεύει και ζήτα να στο εξηγήσουν καλύτερα. Είναι καλύτερα να ξαναρωτήσεις από το να απαντήσεις λάθος σε μια ερώτηση επειδή δεν την κατάλαβες.

Μην διαβάζεις από τον υπολογιστή σου

Επειδή βρίσκεσαι σε μια βίντεο – συνέντευξη μπορεί να νομίζεις οτι είναι οκ να έχεις γραμμένες απαντήσεις για πιθανές ερωτήσεις ή να ψάξεις για άλλες σε διπλανή καρτέλα. Μην το κάνεις!

Αντί γι’ αυτό, προετοίμασε καλά τις απαντήσεις σου, ώτσε όταν έρρθει η ώρα να βγαίνουν με πιο φυσικό τρόπο. Δούλεψε πάνω σε ερωτήσεις ,όπως, «Γιατί να σε προσλάβουμε;» και «Πες μας λίγα λόγια για σένα» αντί να χάνεις χρόνο μαντεύνοτας τί ακριβώς μπορεί να ερωτηθείς.

Μην ξεχνάς να είσαι ευχάριστος

Δύο από τα μεγαλύτερα πράγματα που ξεχνούν οι υποψήφιοι να κάνουν είναι να χαμογελούν και να κρατάνε οπτική επαφή. Όταν μιλάς μέσω μιας οθόνης είναι πιο δύσκολο να αντιληφθείς τις εκφράσεις ή να σκεφτείς τις δικές σου. Δεν χρειάζεται να χαμογελάς πλατιά μεχρι τα αφτιά και να κοιτάς επίμονα με διάπλτα τα μάτια στην οθόνη καθόλη την διάρκεια της συνέντευξης, ούτε όμως να φάνεις σαν ρομπότ.

Πέραν από αυτά, άσε την προσωπικότητά σου να λάμψει!

giphy

Μπορεί οι βίντεο – συνεντεύξεις να είναι κάτι πρωτόγνωρο για σένα, αλλά δεν χρειάζεται να σου φαίνονται τρομακτικές. Όπως και στις άλλες, θα είσαι προετοιμασμένος, θα έχεις άψογη εμφάνιση και θα φερθείς με επαγγελματισμό. Δεν υπάρχει περίπτωση να σου αντισταθούν.

Αν χρειάζεσαι περισσότερες συμβουλές για τις συνεντέυξεις, το βιογραφικό ή την πρώτη σου εβδομάδα στην καινούρια σου δουλειά μην διστάσεις να επισκεφτείς το blog του CollegeLink.

Και αν ψάχνεις για δουλειά, δημιούργησε το Profile σου στην πλατφόρμα μας για να ενημερώνεσαι για τις καινούριες θέσεις της εβδομάδας. ')}
//