Η ειρωνεία στις συμβουλές περί αναζήτησης εργασίας: Υπάρχουν τόσες πολλές που δεν χρειάζεται να ξοδέψεις παραπάνω από πέντε δεύτερα «γκουγκλάροντας» προτού πέσεις σε κάποιο ψήγμα σοφίας.
Επιπλέον, είναι τόσες πολλές (κάποιες έρχονται σε αντίθεση η μία με την άλλη) που μπορούν να σε κυριεύσουν. Αυτό, όπως είναι λογικό, οδηγεί στο ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που ήθελες να πετύχεις όταν άρχισες να ψάχνεις για συμβουλές.
Ας κάνουμε, λοιπόν, αυτό: Ας φτιάξουμε μια μικρή λίστα με διαχρονικά tips που θα σε βοηθήσουν να βελτιώσεις την στρατηγική σου και να σαλπάρεις για το λιμάνι που σου ταιριάζει καλύτερα ή που τουλάχιστον θα σε απαλλάξουν από την ανεπιθύμητη αγανάκτηση και το χάσιμο χρόνου.
1. Κάνε τον εαυτό σου την “τραγικά” προφανή επιλογή
Όταν κάνεις την αίτηση σου μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, συνήθως το βιογραφικό περνάει πρώτα από ένα σύστημα εντοπισμού αιτήσεων και υποθέτοντας ότι περνάς την πρώτη φάση, καταλήγει σε ανθρώπινα χέρια. Τα χέρια αυτά είναι πολύ πιθανό να ανήκουν σε κάποιο HR άτομο, το οποίο διαχειρίζεται παραπάνω από μια θέσεις και ίσως να μην έχει κατανοήσει όλες τις λεπτομέρειες της συγκεκριμένης για την οποία ενδιαφέρεσαι.
Για τον λόγο αυτό, πρέπει εσύ να τους κάνεις πολύ εύκολη την σύνδεση μεταξύ του τί χρειάζονται και τι μπορείς εσύ να τους προσφέρεις σχετικά με αυτό.
Μελέτησε καλά την περιγραφή της θέσης και οποιαδήποτε άλλη διαθέσιμη σχετική πληροφορία. Έχεις αρχίσει να κλέβεις λέξεις και φράσεις από την περιγραφή θέσης; Έχεις αρχίσει να τονίζεις τις γνώσεις και τις ικανότητές που σε κάνουν ιδανικό γι’ αυτό τον ρόλο; Για να δω να παίρνει φωτιά το πληκτρολόγιο!
2. Μην περιορίζεσαι μόνο στην online αναζήτηση
Θέλεις αυτή η αναζήτηση να κρατήσει αιώνια; Τότε συνέχισε να κάνεις αιτήσεις ηλεκτρονικά.
Θες μήπως να το επιταχύνουμε λιγάκι; Τώρα μιλάς σωστά! Λοιπόν, μην μένεις μόνο στην αίτηση για την θέση που σου αρέσει. Βρες τους πιθανούς σου συνεργάτες, συστήσου και μην αγχώνεσαι, θα σε συμπαθήσουν. Προγραμμάτισε ενημερωτικές συνεντεύξεις. Πλησίασε κάποιον υπεύθυνο πρόσληψης και κάνε ερωτήσεις. Μπες στο ραντάρ ανθρώπων που πιθανώς έχουν κάποια επιρροή επί του θέματος.
Γνωρίζοντας τους ανθρώπους της επιχείρησης στην οποία θες να δουλέψεις κάνεις τον εαυτό σου να ξεχωρίσει. Οι decision makers παίρνουν συνέντευξη από συστημένα άτομα ή από άτομα προσωπικής τους παραπομπής πριν ξεσκονίσουν τα βιογραφικά στα συστήματα εντοπισμού.
3. Πρέπει οπωσδήποτε να έχεις προφίλ στο CollegeLink
Αν δεν έχεις προφίλ στην Νο1 εταιρεία για entry-level υποψήφιους, τότε που πας; Το προφίλ σου θα σε βοηθήσει να χτίσεις το βιογραφικό σου και να βρεις την θέση που ταιριάζει στις ικανότητες και την προσωπικότητά σου. Στόχος του είναι να δημιουργήσει μια γέφυρα μεταξύ των υποψηφίων και των επιχειρήσεων, και να φτιάξει ένα σωστό ταίρι. Και αυτό το καταφέρνει παρέχοντας τις κατάλληλες συμβουλές, γνώσεις και εργαλεία ώστε να παρθούν σωστές αποφάσεις. Με πάνω από 400 επιχειρήσεις μόνο στην Αττική, νομίζουμε η πρώτη μέρα στην δουλειά των ονείρων σου δεν αργεί.
Φτιάξε το Profile σου!
4. Το βιογραφικό σου δεν είναι τατουάζ
Ναι, το βιογραφικό σου είναι όμορφο. Το CollegeLink προφίλ σου, συγκλονιστικό. Αν θες όμως να σε θέσουν ταιριαστή επιλογή για την θέση, θα πρέπει να κάνεις μερικές προσαρμογές στην διατύπωση και στις λέξεις-κλειδιά που χρησιμοποιείς.
Το βιογραφικό σου δεν είναι τατουάζ, ούτε και το προφίλ σου στο CollegeLink. Πρέπει, καθώς αναζητάς εργασία, να τους φέρεσαι σαν αρχεία που ζουν κανονικά και αναπνέουν.
5. Μην κάνεις τον άλλον να βαρεθεί να σε προσλάβει
Μην με παρεξηγείς-πρέπει οπωσδήποτε να παρουσιαστείς ως άψογος, ευφραδής και επαγγελματίας κατά την διάρκεια αυτής της αναζήτησης. Παρόλα αυτά μερικοί το μεταφράζουν αυτό σε βαρετός.
Λάθος.Λάθος.Λάθος. Συνειδητοποίησε ότι λίγοι είναι αυτοί που προσλαμβάνονται επειδή το βιογραφικό τους είχε το τέλειο κενό μεταξύ των παραγράφων, ή που απαστήθισαν τις «σωστές» απαντήσεις, ή που χρησιμοποίησαν κοινή φρασεολογία. Όλη αυτή η στημένη ορθότητα δεν θα σε κάνει να φανείς γνήσιος. Αντίθετα, δώσε στον εαυτό σου την ευκαιρία να είναι και αψεγάδιαστος αλλά και αγαπητός. Οι αξιομνημόνευτοι και αρεστοί υποψήφιοι είναι αυτοί που προχωρούν μπροστά.
6. Το ευχαριστώ μετράει
Εδώ έχουμε υπόψιν το παράδειγμα ενός υποψηφίου ο οποίος ανταγωνίστηκε μέτωπο με μέτωπο άλλο υποψήφιο με σχεδόν ίδια ταλέντα και ίδια επιθυμία να πάρει την θέση. Ο πρώτος λίγο αφότου έφυγε από τα γραφεία έστειλε ένα ευγευνικό, μη-ρομποτικό ευχαριστήριο μήνυμα σε κάθε άτομο από το οποίο πέρασε από συνέντεξη. Ο άλλος υποψήφιος δεν έστειλε τίποτα.
Μαντέψτε ποιός πήρε την θέση. Οι εγκάρδιες και αυθεντικές πράξεις χαίρουν βαθιάς εκτίμησης.
Ετοίμασε ευγενικά, πρωτότυπα και αριστοτεχνικά γραμμένα ευχαριστήρια σημειώματα για κάθε συνεντευκτή ξεχωριστά αμέσως μόλις βρεθείς μπροστά σε μια οθόνη. Η ταχύτητα με την οποία θα το στείλεις και η ποιότητά του έχουν αντίκτυπο.
Τέλος, να θυμάσαι ότι ο συνεντευκτής ενδιαφέρεται πιο πολύ για το τι θα του προσφέρεις παρά για το τι θα αποκομίσεις εσύ από την συμφωνία. Φυσικά, θα έρθει και η σειρά σου μόλις τους δείξεις την αξία σου και εδραιωθείς. Κατά την διάρκεια, όμως, της συνέντευξης πρέπει να επιδείξεις γιατί είναι απαραίτητο για την επιχείρηση να σε προσλάβει, τελεία και παύλα.