7 τρόποι για να γίνεις καλός team player

By Collegelink Team

Για να αποδίδεις καλά στην δουλειά σου και αυτό να γίνεται αντιληπτό, θα πρέπει να μάθεις να έχεις μια όμορφη συνεργασία με τους συναδέλφους σου. 

Σε πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από την National Association of Colleges and Employers, διαπιστώθηκε ότι το 78% των υπεύθυνων Ανθρώπινου Δυναμικού αναζητούν υποψήφιους που χαρακτηρίζονται από ισχυρές ικανότητες συνεργατικότητας.

Αυτό δεν συμβαίνει μόνο γιατί είναι σημαντικό στοιχείο για την εταιρική ηθική, σου προσφέρει επίσης το πλεονέκτημα να πετύχεις περισσότερα στην δουλειά σου. Η ομαδική εργασία φέρνει στην επιφάνεια διαφορετικές οπτικές για ένα συγκεκριμένο θέμα και επιτρέπει στην δημιουργικότητα και στις φρέσκες ιδέες να ανθίσουν. Επιπλέον, με τον τρόπο αυτό χτίζονται σχέσεις εμπιστοσύνης και έχεις ανθρώπους στους οποίους μπορείς να στηριχτείς. Έτσι, έχεις να αντιμετωπίσεις λιγότερο άγχος και είσαι σε θέση να πάρεις μικρά έξυπνα ρίσκα.

Πως λοιπόν μπορείς να πετύχεις μια καλή συνεργασία με τους συναδέλφους σου;

  • Μην ξεπερνάς τα deadlines

Για να κερδίσεις την καλή θέληση των συνεργατών σου θα πρέπει να είσαι αξιόπιστος. Πρέπει να φανείς άξιος εμπιστοσύνης και σαν κάποιος ο οποίος μπορεί να εκτελέσει τα καθήκοντά του με σύντομο και αποτελεσματικό τρόπο. Όταν λες ότι θα κάνεις κάτι, κάν’ το και μάλιστα καλά!

Η αξιοπιστία είναι πολύ σημαντικό στοιχείο κατά την διάρκεια των ομαδικών projects. Άλλωστε, αν ξεπεράσεις κάποιο deadline αυτό θα επηρεάσει αρνητικά όλη την ομάδα.

  1. Να είσαι ανοιχτόμυαλος

Μέρος του να είσαι ομαδικός παίχτης αποτελεί και η δεκτικότητα σου όσον αφορά τις διαφορετικές ιδέες και οπτικές. Αυτό συνεπάγεται να ακονίσεις τις αντιληπτικές σου ικανότητες και να δέχεσαι το feedback των συναδέλφων σου. Έτσι, αντί να προσβάλλεσαι από μία εποικοδομητική κριτική, προσπάθησε να κερδίσεις ότι μπορείς από αυτήν.

Στην πραγματικότητα, οι δυνατοί ομαδικοί παίχτες επιζητούν αυτήν την κριτική. Γι’ αυτό όταν τελειώνεις το δικό σου κομμάτι μιας εργασίας, συμβουλεύσου τους συνεργάτες σου για πως θα μπορούσες να το βελτιώσεις.

Για περισσότερες συμβουλές καριέρας διάβασε το blog του CollegeLink

  1. Να σέβεσαι τον τρόπο που δουλεύουν οι άλλοι

Το να μάθεις πως να συνεργάζεσαι με πολλές διαφορετικές προσωπικότητες είναι απαιτητικό. Ειδικά όταν μια επιχείρηση αποτελείται από διάφορες γενιές ανθρώπων, καθώς οι Millennials και η Γενιά-Χ έχουν διαφορετικό εργασιακό στυλ από τους baby boomers. Παρόλα αυτά, αν καταλάβεις πως λειτουργεί η κάθε προσωπικότητα θα έχετε και μια ομαλή συνεργασία.

Προσπάθησε να προσαρμόσεις το επικοινωνιακό σου ύφος ανάλογα με την κάθε προσωπικότητα, ώστε να αποφευχθούν τυχόν παρεξηγήσεις.

  1. Προσαρμόσου γρήγορα

Δεν καταλήγουν όλα όσα κάνεις, μέσα σε μία ομάδα, σε επιτυχή αποτελέσματα. Σίγουρα θα υπάρχουν κάποιες αναποδιές. Αλλά, με το να κολλάς στα λάθη δημιουργείς εμπόδια για την εξέλιξη. Η ευελιξία είναι το κύριο χαρακτηριστικό για έναν ομαδικό παίκτη, γι’ αυτό και την επόμενη φορά που θα δημιουργηθεί κάποιο θέμα, προσπάθησε να δράσεις άμεσα και φρόνιμα.

“Όταν κάτι δεν καταλήγει σωστά, αντί να απογοητεύεσαι, σκέψου πως τώρα γνωρίζεις ότι πρέπει να ακολουθήσεις μια διαφορετική κατεύθυνση. Βρες ποια είναι αυτή.”

  1. Απόφυγε το κουτσομπολιό

Τα κοινωνικά σχόλια στο γραφείο μπορούν να δημιουργήσουν ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον. Μην γίνεις μέρος αυτού. Θες να κρατάς την συνείδησή σου καθαρή, και με το να συμμετέχεις στα κουτσομπολιά όλο και κάποιος θα πληγωθεί και στο τέλος θα πληγωθείς και εσύ. Δείξε σεβασμό στους συναδέλφους σου και αν αντιμετωπίζεις κάποιο θέμα με κάποιον, λύσε το πρώτα μαζί του προτού καταφύγεις σε κάποιον υπεύθυνο.

Τώρα που είσαι έτοιμος να ξεχωρίσεις, βρες εδώ την 1 σου δουλειά!

  1. Εστίασε στους στόχους της ομάδας

Παράλληλα με την διάκρισή σου ως top performer στην δουλειά, είναι εξίσου σημαντικό να εστιάσεις στην ευρύτερη εικόνα όταν εργάζεσαι πάνω σε ένα ομαδικό project.  Η απόλυτη αρχή για να γίνεις σωστός ομαδικός παίκτης είναι να είσαι πρόθυμος και ικανός να βάζεις το καλό της ομάδας πάνω από το δικό σου. Μπορεί να έχεις κάνει καταπληκτική δουλειά με το δικό σου κομμάτι, αλλά λίγη σημασία θα έχει αυτό αν η γενική απόδοση δεν είναι επιτυχημένη.  Δεν φτάνει μόνο να εκτελέσεις εσύ σωστά τον ρόλο σου, πρέπει και να βοηθάς όπου είναι απαραίτητο ώστε να πετύχει το project.

  1. Να χαίρεσαι με την επιτυχία των συναδέλφων σου

Ένας από τους πιο εύκολους τρόπους να χτίσεις αυθεντική σχέση με τους συνεργάτες σου, είναι να τους συγχαίρεις όταν χρειάζεται.

Οι ιδανικοί ομαδικοί παίκτες είναι ταπεινοί. Οι ταπεινοί άνθρωποι αναγνωρίζουν και σέβονται την συνεισφορά των άλλων και δεν αναζητούν την προσοχή. Μοιράζονται τα εύσημα, δίνουν έμφαση στους άλλους αντί για τον εαυτό τους και προβάλλουν την επιτυχία ως αποτέλεσμα ομαδικής εργασίας ακόμα και αν ο ρόλος τους σε αυτό είχε μεγαλύτερη σημασία.

Για παράδειγμα, στο επόμενο meeting ευχαρίστησε δημοσίως εκείνο τον συνάδελφο που σε βοήθησε να τελειοποιήσεις μία παρουσίαση. Πολύ πιθανό να κάνεις και εκείνος το ίδιο σε μια αντίστοιχη περίπτωση.

Είναι σημαντικό όλη αυτή η συμπεριφορά να πηγάζει από μέσα μας, να είναι γνήσια και αυθόρμητη. Το προσποιητό γίνεται αντιληπτό και δεν έχει καλή κατάληξη.