7 τρόποι για να βοηθήσετε τους νέους εργαζόμενους να αποφύγουν το εταιρικό πολιτισμικό σοκ

By Collegelink Team

Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για τους νέους εργαζόμενους που μεταβαίνουν σε νέους χώρους εργασίας είναι το πολιτισμικό σοκ. Στην πραγματικότητα, οι νέοι εργαζόμενοι μπορεί να μετακινούνται σε νέες πόλεις ή κράτη και ταυτόχρονα να καλούνται να προσαρμοστούν σε νέους χώρους εργασίας. Αναμφισβήτητα, η άμβλυνση αυτού του σοκ μπορεί να ενισχύσει το ηθικό του νέου εργαζομένου σας!

Εδώ είναι μερικοί τρόποι για να κάνετε τις νέες σας προσλήψεις να νιώσουν “σαν το σπίτι τους” από την πρώτη μέρα δουλειάς. 

Βρείτε το ταλέντο που ψάχνετε εδώ! 

  1. Βρείτε τον δικό σας Ambassador

Μπορεί να είναι τρομακτικό την πρώτη μέρα να βρεθείτε σε ένα νέο γραφείο και να μην δείτε καθόλου γνώριμα πρόσωπα. Βοηθήστε, λοιπόν, έναν νέο εργαζόμενο, αναθέτοντας σε έναν Ambassador της εταιρείας να του δείξει τα “κατατόπια”. Ο Ambassador μπορεί να ενεργήσει ως σύνδεσμος μεταξύ των νέων εργαζομένων, να συστήσει τον νέο εργαζόμενο σε συναδέλφους και να εργαστεί δίπλα-δίπλα μαζί του μέχρι να προσαρμοστεί στο εργασιακό περιβάλλον.

  1. Διοργανώστε εξόδους

Οι νέες προσλήψεις που προέρχονται από άλλη πόλη ή χώρα, όχι μόνο πρέπει να μάθουν τους τρόπους-κανόνες ενός νέου χώρου εργασίας, αλλά και μιας νέας πόλης. Βοηθήστε τους, λοιπόν, οργανώνοντας τακτικές εκδρομές γύρω από την πόλη στις οποίες μπορούν να συμμετάσχουν. Ομαδικά δείπνα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προωθηθεί η επικοινωνία μεταξύ των μελών της ομάδας σας, ή επίσης μπορείτε να οργανώσετε αθλητικές εκδρομές. 

  1. Εξοικειώστε τους με το λεξιλόγιο της εταιρείας

Κάθε επιχείρηση τείνει να έχει ένα ορισμένο σύνολο φράσεων ή ρημάτων με τα οποία οι  εργαζόμενοι είναι εξοικειωμένοι. Οι νέοι εργαζόμενοι, ωστόσο, μπορεί να δυσκολεύονται να μάθουν το λεξιλόγιο εργασίας του νέου γραφείου τους. Βοηθήστε τους, ώστε να μπορούν να συμμετάσχουν στη συζήτηση χωρίς να αισθάνονται αμήχανα. 

  1. Προσφέρετε Εθελοντικά Projects

Έρευνες δείχνουν ότι οι εργοδότες που επιτρέπουν στους εργαζόμενους τους να ασχολούνται  με εθελοντικά projects κατά τις ώρες γραφείου, έχουν πιο ευτυχείς εργαζόμενους και καλύτερα συνολικά ποσοστά παραγωγής. Οι άνθρωποι επιθυμούν να γνωρίζουν ότι οι προσπάθειές τους στόχο έχουν μια καλή αιτία, δώστε τους την ευκαιρία να γίνουν μέρος της. 

  1. Δημιουργήστε ένα “κιτ υποδοχής”

Εφαρμόστε μια πολιτική να δώσετε φιλόξενα “πακέτα” στους νέους εργαζόμενους. Αυτά τα “πακέτα” θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν διασκεδαστικά διακοσμητικά, όπως φυτά για το γραφείο τους, κορνίζες φωτογραφιών και ημερολόγια, μαζί με άλλα στοιχεία που σχετίζονται με τη δουλειά, όπως λίστες υπαλλήλων με αριθμούς τηλεφώνου και διασκεδαστικά γεγονότα για τους συναδέλφους τους.

  1. Ορίστε καθημερινές εργασίες 

Αντί να επιτρέψετε σε έναν νέο εργαζόμενο να αντιμετωπίσει την επερχόμενη ροή εργασίας χωρίς ένα σχέδιο, θα πρέπει να θέσετε συγκεκριμένους στόχους για κάθε ημέρα για τις πρώτες εβδομάδες του εργαζόμενου και ενδεχομένως και για ολόκληρο τον πρώτο μήνα. Οι εργαζόμενοι λειτουργούν καλύτερα με σαφώς καθορισμένους στόχους χωρίς να ανησυχούν για το τι θα ακολουθήσει από μελλοντικά καθήκοντα.

  1. Επενδύστε στο mentorship

Eφαρμόστε ένα σύστημα καθοδήγησης μεταξύ της διοίκησης και των νέων εργαζομένων. Δώστε την ευκαιρία στους νέους εργαζόμενους να δουλέψουν με τους μέντορές τους για να μάθουν τα μυστικά και τις προσδοκίες του γραφείου. Μπορείτε, επίσης, να χρησιμοποιήσετε αυτήν την καθοδήγηση για να ακούσετε την ανατροφοδότηση (feedback) από τους νέους εργαζόμενους για τρόπους που θα μπορούσατε να κάνετε τις εμπειρίες τους πιο φιλόξενες στο γραφείο ως νέοι εργαζόμενοι. 

Βγείτε από την  comfort zone σας και επενδύστε στους εργαζόμενους σας, θα ανταμειφθείτε διπλά!

Βρείτε το ταλέντο που ψάχνετε εδώ! 

Περισσότερα άρθρα σχετικά με την διαχείριση εργαζομένων και την βελτίωση της διαδικασίας πρόσληψης θα βρείτε στο blog μας.