Εργαζόμενοι με υψηλά κίνητρα τείνουν να είναι περισσότερο παραγωγικοί, μεγαλύτερης ειδίκευσης και πιο πρόθυμοι να μάθουν και να αναπτυχθούν σε σύγκριση  με συναδέλφους τους που δεν “κυνηγούν” την εξέλιξη.

Πόσο εύκολο είναι, ωστόσο, για μία εταιρία να διατηρήσει την κουλτούρα του ευχάριστου εργασιακού περιβάλλοντος, ενώ παράλληλα συνεχίζει να εξελίσσεται στον κλάδο της?

Ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα που θα κληθείτε να κάνετε αναλαμβάνοντας ηγετικό ρόλο, είναι να δημιουργήσετε κίνητρα για τους εργαζόμενούς σας. Είναι μία ερώτηση που συνεχώς ταλανίζει την κοινότητα των managers.

Τα καλά νέα είναι πως το να κινητοποιήσετε τους υπαλλήλους σας μπορεί να γίνει πολύ πιο εύκολα απ’ ό,τι πιστεύετε!  Έρευνα έδειξε ότι, πέρα από τους προφανείς λόγους- όπως ο υψηλότερος μισθός, προνόμια ή bonuses- οι εργαζόμενοι τείνουν να παραμένουν στη δουλειά τους για άλλους πιο αφηρημένους λόγους.

Βρείτε το ταλέντο που ψάχνετε εδώ!

Υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες για δημιουργικότητα από ό,τι ίσως έχετε σκεφτεί, όσον αφορά την παρακίνηση των υπαλλήλων σας. Στο τέλος της ημέρας, οι αφοσιωμένοι και με κίνητρα υπάλληλοι τείνουν να δίνουν ισχυρότερο παρών στον εργασιακό χώρο,  ενώ είναι λιγότερο πιθανό να παραιτηθούν και πολύ πιθανότερο να δημιουργήσουν ισχυρότερους δεσμούς με τους συναδέλφους τους.

Οι αφοσιωμένοι αυτοί υπάλληλοι είναι κάτι σαν “χρυσός” για την εταιρία σας. Έχουν την τάση  να είναι “αρωγοί” της κουλτούρας σας και να είναι αυτοί που συλλαμβάνουν τις πιο δημιουργικές λύσεις στα καθημερινά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν.

Οπότε, στην ουσία, όσο περισσότερα κίνητρα δίνετε στους εργαζομένους τόσο η επιχείρησή σας θα μεγαλώνει οργανικά. Ποιος θα το πίστευε;

Σύμφωνα με το Fortune Magazine, η ικανοποίηση των εργαζομένων, η χαρά και η αφοσίωση στον εργασιακό χώρο είναι  μέσα στις τοπ προτεραιότητες των Millennials. Γι’ αυτό και σας προτείνουμε τρόπους με τους οποίους θα δημιουργήσετε κίνητρα για τους εργαζόμενούς σας, κάνοντας την εταιρία σας να ανθίσει

  1. Καθοδηγείστε τους υπαλλήλους σας με γνώμονα την επικοινωνία

Η επικοινωνία είναι συχνά ένα χαρακτηριστικό που παραβλέπεται. Όμως, η συνεπής επικοινωνία είναι ένας από τους κορυφαίους τρόπους για να παρακινήσετε και να εμπνεύσετε τους υπαλλήλους σας. Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε είναι να οργανώσετε εβδομαδιαία one-on-one meetings. Σε αυτές τις συσκέψεις μπορείτε να μιλήσετε για τους εβδομαδιαίους στόχους και να συζητήσετε για τυχόν προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζουν οι υπάλληλοί σας. Μπορείτε, επίσης, να μιλήσετε ειλικρινά για πράγματα που μπορεί να τους απασχολούν και για τα οποία δεν είχε προηγηθεί μία μεστή συζήτηση.

Όταν οι υπάλληλοί σας δουν ότι ενδιαφέρεστε, αυτομάτως δημιουργείται μια ανθρωποκεντρική πτυχή στη μεταξύ σας επαγγελματική σχέση. Αυτή η αλληλεπίδραση θα οδηγήσει πολλές φορές σε μεγαλύτερη παραγωγικότητα και καλύτερη συνολική δέσμευση. Μην υποτιμάτε τη δύναμη μιας καλής συνομιλίας!

  1. Αντιμετωπίστε τους ανθρώπους με σεβασμό

Ίσως θεωρείτε το σεβασμό δεδομένο, όπως το να ελέγξετε το δρόμο και από τις δύο πλευρές πριν περάσετε απέναντι, ή το βούρτσισμα των δοντιών σας κάθε βράδυ. Ωστόσο, μερικές φορές πρέπει να θυμόμαστε ότι οι συνεργάτες μας με τους οποίους ερχόμαστε  σε επαφή καθημερινά είναι πραγματικοί άνθρωποι, με ζωές εκτός εργασίας. Και αξίζουν τον ίδιο σεβασμό που εμείς οι ίδιοι θα θέλαμε να λαμβάνουμε καθημερινά.

Θυμηθείτε το χρυσό κανόνα:

Το να ακούτε τους εργαζομένους σας και να τους συμπεριφέρεστε με σεβασμό στο εργασιακό χώρο, θα σας κάνει όλους να αισθάνεστε πιο άνετα. Όταν οι άνθρωποι αισθάνονται ότι τους σέβονται, το κίνητρό τους να κάνουν καλή δουλειά αυξάνεται. Μην ξεχνάτε  ότι, έχοντας σωστή αντιμετώπιση απέναντι στους υπαλλήλους σας, δημιουργείται καλός αντίκτυπος στη δουλειά σας!

  1. Ο χώρος σας αντικατοπτρίζει την κουλτούρα σας.

Όλοι μας περνάμε πολύ χρόνο στο γραφείο. Έτσι, έχει νόημα να φτιάξετε το χώρο που μοιράζεστε  με τους υπαλλήλους σας όσο το δυνατόν περισσότερο παραγωγικό! Δημιουργώντας ένα περιβάλλον το οποίο ανακλά κι εμπεριέχει τις κύριες αξίες της εταιρίας, οι εργαζόμενοι αισθάνονται πως ανήκουν σε αυτόν.

Θα μπορούσατε να προσθέσετε στο χώρο μερικά extra αντικείμενα όπως τραπέζι πινγκ πονγκ ή σαλόνι όπου οι άνθρωποι μπορούν να ξεφύγουν από τα γραφεία τους. Αυτός ο τύπος χαλαρής ατμόσφαιρας θα κάνει τους υπαλλήλους σας να νιώθουν πιο άνετα και όχι φυλακισμένοι πίσω από μία οθόνη.

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, η επιτυχία του γραφείου σας εξαρτάται από μια έννοια που ονομάζεται place identity,  την αίσθηση δηλαδή,  των εργαζομένων ότι ο χώρος τους ευθυγραμμίζεται με την προσωπική τους  εικόνα – αυτό, σε συνδυασμό με τους στόχους και το όραμα της εταιρείας σας, δημιουργούν μια αίσθηση αμοιβαίας ευθυγράμμισης.

  1. Δώστε στους υπαλλήλους σας, ένα  πραγματικό σκοπό.

Είναι σημαντικό οι εταιρίες να διατυπώνουν με σαφήνεια την αποστολή και τις αξίες τους. Οι εργαζόμενοι, γνωρίζοντας τι πρεσβεύει ο οργανισμός για  τον οποίο εργάζονται αισθάνονται κομμάτι αυτού. Εξίσου σημαντικό είναι κάθε εργαζόμενος να νιώθει μοναδικός και σημαντικός για την εξέλιξη της εταιρίας – από τον υπάλληλο αποθήκης μέχρι το  πιο υψηλόβαθμο στέλεχος, θέλουμε όλοι να ξέρουμε ότι η δουλειά μας μετράει.

Αν επομένως επικεντρωθείτε στη σημασία της κατανόησης της εταιρικής αποστολής και του ατομικού σκοπού, θα βρίσκεστε όλοι στο ίδιο μήκος κύματος, έχοντας ως μοναδικό στόχο την επιτυχία!

  1. Δίνετε συνεχές feedback κι επιβραβεύσεις

Πολλές φορές, το μόνο που αποζητά ένας άνθρωπος, είναι να  αναγνωρίζουν ότι κάνει τη δουλειά του σωστά. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να δείχνετε στους υπαλλήλους σας πως εκτιμάτε τις προσπάθειές τους! Αν για παράδειγμα ένας υπάλληλος έχει περάσει χρόνο παραμερίζοντας την ατομική του εργασία προκειμένου να βοηθήσει συνάδελφό του ή έχει δώσει τον καλύτερό του εαυτό προκειμένου να βγάλεις εις πέρας ένα project- δείξτε του ότι αναγνωρίζετε την προσπάθειά του! Είναι πολύ πιθανό, εργαζόμενοι που επιτυγχάνουν υψηλές επιδόσεις αλλά δε χρήζουν επιβράβευσης στο μέλλον να είναι λιγότερο αποδοτικοί. Η επιβράβευση των καλών επιδόσεων είναι απαραίτητη για την επανάληψη κι ενίσχυσή τους.

Επιπλέον η αναγνώριση της μακροβιότητας του  υπαλλήλου σας στην εταιρία ή ο εαρτασμός γεγονότων που αφορούν την προσωπική του ζωή (όπως γενέθλια) , είναι πράξεις που δείχνουν  ότι νοιάζεστε γι’αυτούς. Το να κρατάτε τους πιστούς σας υπαλλήλους ευχαριστημένους μελλοντικά θα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της επιτυχίας σας.

  1. Υιοθετήστε την προσωπική ανάπτυξη και την εργασιακή εξέλιξη

Είναι απλό, αν επενδύσετε στους υπαλλήλους σας, θα έχουν έναν ακόμη λόγο να παραμείνουν κοντά σας.

Η εργασιακή εξέλιξη των εργαζομένων μπορεί εύκολα να οδηγήσει στην αύξηση της παραγωγής και των πωλήσεων. Έτσι, όταν οι υπάλληλοί σας βελτιώνονται και αναπτύσσονται, η εταιρεία θα ακολουθεί την ίδια πορεία!

Επενδύστε χρόνο και ενέργεια στους ανθρώπους που απασχολείτε στον οργανισμό σας!

Προωθώντας την ατομική ανάπτυξη και τη δημιουργία ξεκάθαρων εργασιακών μονοπατιών, θα καταφέρετε να δημιουργήσετε σύμπνοια και ολική προσύλωση στον εταιρικό στόχο.

Πως διαμορφώνουμε το μονοπάτι της επαγγελματικής ανάπτυξης των εργαζομένων μας;

  1. Επιτρέψτε στα κατοικίδια ζώα στον εργασιακό χώρο

Τα σκυλιά όχι μόνο είναι αξιολάτρευτα είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να ανυψώσετε τη διάθεση των ανθρώπων και να ανακουφίσετε τον άγχος της καθημερινής ζωής γραφείου.

Ένα κατοικίδιο προσθέτει πραγματικά ένα στοιχείο ηρεμίας και ειρήνης σε έναν πολυάσχολο και ταραχώδη χώρο. Η παρουσία μάλιστα  των σκύλων στο χώρο εργασίας έχει αποδειχθεί ότι μειώνει το στρες, φέρνει τους ανθρώπους κοντά, ενθαρρύνει την υγιή διαβίωση και αυξάνει την παραγωγικότητα.

Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι πως  η κερδοφορία του οργανισμού σας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την  καινοτομία, τη συνεργασία, την επίλυση προβλημάτων, τη παραγωγικότητα και την αφοσίωση των εργαζομένων. Η εύρεση  μεθόδων παρακίνησης οι οποίες ανταποκρίνονται καλύτερα στις ανάγκες των υπαλλήλων σας είναι μείζονος σημασίας προκειμένου η εταιρεία σας να αξιοποιήσει με το καλύτερο δυνατό τρόπο το πιο ισχυρό κεφάλαιο που διαθέτει, το ανθρώπινο δυναμικό!

Βρείτε το ταλέντο που ψάχνετε εδώ!