Παρατηρούμε πολύ συχνά μέσα από το CollegeLink ότι πολλοί από τους χρήστες που ξεκινούν να στήνουν το βιογραφικό τους, μετά από λίγο παρατάνε τα όπλα και αφήνουν πίσω τους ένα πολύ φτωχό προφίλ για το οποίο πολύ δύσκολα θα ενδιαφερθεί κάποιος.
Μπες για λίγο στην θέση μίας εταιρίας: Άν έβλεπες ένα προφίλ ημιτελές στο οποίο φαίνεται ότι ο άλλος βαρέθηκε να αφιερώσει 15 λεπτά από τον χρόνο του, θα είχες κάποιο λόγο να ασχοληθείς με αυτό το προφίλ; Το ξέρεις πολύ καλά από προσωπική εμπειρία πως η πρώτη εντύπωση είναι αυτή που μετράει κι αν μπεις στην μαύρη λίστα, σχεδόν απίθανο να βγεις.Πρέπει να αντιμετωπίζεις το προφίλ σου στο CollegeLink σαν έναν ζωντανό οργανισμό που άμα δεν τον φροντίζεις και δεν τον ανανεώνεις συνεχώς με καινούρια στοιχεία τότε θα ξεψυχήσει. Το βιογραφικό σου είναι το προσωπικό και επαγγελματικό σου brand προς τις εταιρίες. Είναι αυτό με το οποίο έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή μαζί σου. Επομένως, καταλαβαίνεις πως θα πρέπει να κάνεις οτιδήποτε χρειαστεί για να μην περάσει απαρατήρητο.
Για να ξεκινήσεις με το δεξί την αναζήτηση εργασίας, σου παραθέτουμε 7 tips για να δημιουργήσεις ένα πολύ δυνατό προφίλ.
1. Ανέβασε μία σωστή φωτογραφία
Πάρα πολλοί χρήστες δεν έχουν καν φωτογραφία στο profile τους. Εκείνοι, όμως, χάνουν, γιατί τα profiles που διαθέτουν φωτογραφία λαμβάνουν πολλά περισσότερα views από τα υπόλλοιπα.
Είναι που κάνει την εμπειρία αυτή να μοιάζει πιο αληθινή, για σένα και για τους εργοδότες. Έχουμε ακούσει και περιπτώσεις Managers που χρησιμοποιούν το στοχείο αυτό σαν φίλτρο. Δεν έχεις φώτο προφίλ; Είσαι εκτός! Χωρίς να έχεις την ευκαιρία για συνέντευξη ούτε καν μία πρώτη επικοινωνία. Μην βιαστείς να τους κρίνεις. Εσύ πόσο εύκολα θα έστελνες αίτηση σε μία εταιρία χωρίς λογότυπο;
Βρες κάποια ή βγάλε μία υψηλής ποιότητας φωτογραφία αποκλειστικά δική σου, όπου θα είσαι επαγγελματικά ντυμένος/η και θα κοιτάς μπροστά. Τίποτα ανάρμοστο! Όχι φωτογραφίες από parties, όχι φίλτα από Snapchat & Instagram, ούτε φωτογραφίες με κατοικίδια!
Και μην είσαι creepy σαν αυτόν εδώ τον τύπο…
Αλλά εξίσου creepy με την φωτογραφία προφίλ του; Το να μην έχεις καθόλου.
Smile! 📸
2. Γράψε ένα σύντομο, αλλά δυνατό headline.
Αυτό είναι ένα σύντομο επαγγελματικό «σλόγκαν» που πρέπει να μείνει αξέχαστο. Είναι το πιο σημαντικό πράγμα που θες ο υπεύθυνος πρόσληψης ή ο μελλοντικός συνεργάτης σου να θυμάται για σένα. Μίλα γι’ αυτό που σε ενθουσιάζει αυτή τη στιγμή κι αν μπορείς να το αποτυπώσεις λακωνικά τότε σε παίρνει να αναφέρεις και τα μεγαλεπήβολα σχέδια σου! Για παράδειγμα: «Φιλόδοξος φοιτητής ψάχνει θέση marketing» ή «Μηχανικός χτίζει πρωτοπόρα καταναλωτικά προϊόντα.»
Και κάτι ακόμα: Προσπάθησε να αποφύγεις τα κλισέ τύπου: «code ninja» ή «SEO guru».
Το ίδιο ισχύει και για λέξεις όπως «στατηγικός, δημιουργικός και υπεύθυνος». Είναι από αυτές που τις έχουμε κάνει λίγο καραμέλα και έχουν αρχίσει να χάνουν την αξία τους.
3. Μην κάνεις προχειροδουλειές στο Summary
Αυτό το πεδίο είναι το τέλειο σημείο για να ξεχωρίσεις. Είναι αυτό που δίνει χρώμα στο προφίλ σου και προσθέτει μία ιστορία πίσω από τις εμπειρίες και τις φιλοδοξίες σου. Οι άνθρωποι τρελαίνονται για ιστορίες. Είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος να θυμούνται πράγματα. Και εσύ θες να μείνεις αξέχαστος.
Μίλα περιληπτικά για τις εμπειρίες, τα προσόντα και τους στόχους σου, αλλά με έναν τρόπο πιο αφηγηματικό που να συνεπαίρνει αυτόν που το διαβάζει. Περιέγραψε τι είναι αυτό που σου δίνει κίνητρο και τι σε κάνει μοναδικό. Να είσαι ξεκάθαρος/η και γεμάτος/η αυτοπεποίθηση (ακόμα κι αν δεν είσαι – μόνο εσύ χρειάζεται να το ξέρεις!).
Επίσης, θες να χρησιμοποιήσεις λέξεις κλειδιά και φράσεις που μπορεί να χρησιμοποιούν οι εταιρίες όταν αναζητούν υποψηφίους. (Βάλε όρους όπως: «product management, graphic design, data analysis»). Αν όμως έχεις ένα πολύ συγκεκριμένο skill set, μην διαστάσεις να το αναφέρεις εδώ.
5 templates για να γράψεις το τέλειο summary
4. Φέρσου έξυπνα όσον αφορά την εμπειρία σου
Βάλε σε λίστα τις θέσεις που έχεις αναλάβει μαζί με μία σύντομη περιγραφή σχετικά με τις αρμοδιότητες που ανέλαβες να φέρεις εις πέρας και τι ακριβώς κατάφερες μέσα από αυτές. Ακόμα κι αν δεν έχεις 2-3 δουλειές να αραδιάσεις, αυτό που μετράει σε αυτό το σημείο είναι να μην αφήσεις απ’ έξω κρίσιμα σημεία. Αν έχεις κάνει παραπάνω από μία δουλειές (μαζί και το promotion), βάλτες σε χρονολογική σειρά, ώστε να φανεί η πρόοδός σου και η ανάληψη περισσότερων αρμοδιοτήτων.
Και όταν λέμε εμπειρία, θα πρέπει να σκέφτεσαι ανοιχτά. Βεβαιώσου ότι έχεις συμπεριλάβει και τις εθελοντικές δραστηριότητες, αν υπάρχουν. Πολλές εταιρίες παρομοιάζουν αυτού του είδους τις δραστηριότητες με full-time απασχόληση. Είναι ένα εξαιρετικό plus, αφού δείχνει στον κόσμο κάτι ξεχωριστό και προσωπικό για σένα. Αποκαλύπτει τα πάθη σου και σε ολοκληρώνει ως άνθρωπο.
5. Αν ξεκινάς τώρα την καριέρα σου, δώσε βάση εδώ
Δεν έχεις καθόλου εργασιακή εμπειρία; Μην ανησυχείς. Το προφίλ σου μπορεί και πάλι να τα σπάσει!
Αναφέραμε πριν την εθελοντική εργασία. Θα πρέπει να αναφέρεις οποιαδήποτε (σχετική) part-time, πρακτική άσκηση ή ανευ αποδοχών εργασία που θες οι άλλοι να γνωρίζουν. Επίσης, μπορείς να προσθέσεις οργανισμούς στους οποίους συμμετέχεις ή έχεις υποστηρίξει (και προφανώς δεν εννοούμε τις κομματικές παρατάξεις).
Επιπλέον, αν έχεις κερδίσει κάποιο βραβείο ή διάκριση (εντός ή εκτός σχολής), αν έχεις παρακολουθήσει κάποιο σεμινάριο, αν έχεις κάποια πιστοποίηση για ξένη γλώσσα ή οτιδήποτε άλλο και αν έχεις συμμετάσχει σε ομαδικές εργασίες στην σχολή σου, τότε συμπλήρωσέ τα αντίστοιχα πεδία.
Στα skills μπορείς να αναφέρεις οποιαδήποτα δεξιότητα ανέπτυξες μέσα από όλα τα παραπάνω.
Και βεβαίως, μην ξεχάσεις να συμπληρώσεις τα πάντα για την εκπαίδευσή σου. Το Λύκεο, το Πανεπιστήμιο, σπουδές στο εξωτερικό, καλοκαιρινά προγράμματα, τα πάντα!
Να θυμάσαι: Μην ντρέπεσαι! Το CollegeLink είναι το κατάλληλο μέρος για να φιγουράρεις τα κατορθώματα σου, τις εμπειρίες σου, τους βαθμούς σου. Δώσε στο λαό αυτό που θέλει να ξέρει!
Καθόλου εμπειρία; 3 τρόποι να κερδίσεις την θέση όπως και να ‘χει
6. Χρησιμοποίησε λέξεις κλειδιά για τα skills σου
Το profile σου στο CollegeLink δεν είναι ένα μέρος όπου μπορείς να είσαι τυχαίος και ασαφής, εκτός κι αν διαθέτεις ένα άκρως εξειδικευμένο skill set όπως π.χ. να πλέκεις καλαθάκια κάτω από το νερό ( μην προσπαθήσεις να εξηγήσεις πως μας ήρθε τώρα αυτό ). Συμπεριέλαβε λέξεις που χρησιμοποιούνται συχνά στον τομέα σου. Αν δεν σου έρχεται κάτι, μην τρελένεσαι. Σου προτείνουμε εμείς με βάση το αντικείμενο των σπουδών σου.
7. Looking for & Availability status
ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Μην ξεχάσεις να δηλώσεις το είδος εργασίας στο οποίο ενδιαφέρεσαι να απασχοληθείς.
Καθώς, επίσης, να ανανεώνεις το availability status σου, προκειμένου να γνωρίζουν οι εταιρίες αν είσαι διαθέσιμος/η για απασχόληση αυτόν τον καιρό. Έτσι, γλιτώνουν και οι δύο μεριές χρόνο και κόπο.
(σύρε δεξιά για ενεργοποίηση)
8. Τσέκαρε το content στο Blog μας. Θα σου φανεί πολύ χρήσιμο!
Σκοπός μας στο CollegeLink είναι να σε κάνουμε πιο παραγωγικό και επιτυχημένο. Αυτό εξαρτάται εν μέρη από το δίκτυο που έχεις αναπτύξει και από το πόσο διατεθειμένος είσαι να βάλεις τα δυνατά σου και να εκμεταλλευτείς ευκαιρίες. Εξαρτάται, όμως, και από το καλό περιεχόμενο που θα σε βοηθήσει να μάθεις, να αναπτυχθείς και να βρεις τον δρόμο σου.
Στο Blog μας υπάρχουν διάφορα άρθρα με συμβουλές καριέρας, συνέντευξης, πρώτης δουλειάς κλπ που θα σε βοηθήσουν να είσαι πιο προετοιμασμένος. Επίσης, κατά καιρούς οργανώνουμε διάφορα Academies προκειμένου να αναπτύξεις τα «soft & hard skills» που θα σε κάνουν πιο ανταγωνιστικό/ή στην αγορά εργασίας.