Ακόμα και οι συνεντεύξεις μπορούν να εμφανίζουν ποικιλία! Για παράδειγμα, κάποιες φορές μπορεί να συναντήσεις έναν συνεντευκτή ή τρεις! Μπορεί να σου ζητηθεί να λύσεις ένα πρόβλημα, να γράψεις κάποιας μορφής τεστ ή να σε καλέσουν σε Skype call!

Κάνε τώρα την εγγραφή σου για να μένεις πάντα ενημερωμένος!

Όποια κι αν είναι η μορφή της συνέντευξης που θα συναντήσεις, παρακάτω θα βρεις ό,τι χρειάζεσαι για να επιτύχεις!

  • Η παραδοσιακή συνέντευξη

Πρόκειται για το είδος συνέντευξης που συναντάς πιο συχνά. Βρίσκεσαι αντιμέτωπος με έναν μόνο συνεντευκτή και απαντάς σε μια σειρά από ερωτήσεις που είναι σχεδιασμένες και δομημένες με τέτοιον τρόπο, ώστε ο συνομιλητής σου να καταλάβει αν είσαι ο κατάλληλος υποψήφιος για τη θέση.

  • Η τηλεφωνική συνέντευξη

Σου ζήτησαν τηλεφωνική συνέντευξη; Κανένα πρόβλημα! Η τηλεφωνική επικοινωνία είναι το πρώτο στάδιο για να διαπιστώσει ο μελλοντικός σου εργοδότης αν ταιριάζεις με το αρχικό προφίλ του υποψηφίου, ώστε να σε καλέσουν σε μια πιο αναλυτική συνέντευξη από κοντά.

  • Η συνέντευξη μέσω Skype

Οι συνεντεύξεις μέσω Skype πάνε ένα βήμα παραπέρα τις τηλεφωνικές συνεντεύξεις, καθώς πλέον μπορείς να δεις τον recruiter και εκείνος αντιστοίχως εσένα. Πρόκειται για ένα συνηθισμένο στάδιο στη διαδικασία εύρεσης υποψηφίου που ακολουθούν ορισμένες εταιρείες. Πριν ξεκινήσεις, φρόντισε να έχεις ουδέτερο φόντο, να έχεις απομονώσει τους ήχους, να έχεις κλείσει το κινητό σου και προετοιμάσου για την εμφάνιση σου!

  • Συνέντευξη για τη λύση ενός Case Study

Σε αυτές τις συνεντεύξεις ο μελλοντικός σου εργοδότης σου δίνει ένα case, ένα business πρόβλημα, όπως για παράδειγμα”Πως μπορεί η εταιρεία Χ να διπλασιάσει τα κέρδη της;” ή “ Πόσα μπαλάκια του tennis χωράνε σε ένα αεροπλάνο 747;”, για να λύσεις. Τέτοιου είδους συνεντεύξεις θα συναντήσεις πλέον στους περισσότερους κλάδους, από μία εταιρεία τεχνολογίας μέχρι μια ΜΚΟ!

  • Η συνέντευξη Puzzle

Η Google και άλλες ανταγωνιστικές εταιρείες θέτουν ερωτήσεις, όπως για παράδειγμα “Πόσοι άνθρωποι πιστεύεις ότι χρησιμοποιούν το Facebook στο Σαν Φρανσίσκο στις 2 ώρα το μεσημέρι;” Πρόκειται για μια τυχαία ερώτηση που είναι δύσκολο, ως και ακατόρθωτο να απαντήσεις. Όμως, η λογική πίσω από τέτοιου είδους ερωτήσεις- συνεντεύξεις, είναι ο συνεντευκτής σου να διαπιστώσει πόσο γρήγορα αντιμετωπίζεις μια δύσκολη κατάσταση.

  • Η συνέντευξη με συνοδεία φαγητού

Υπάρχει η περίπτωση, πιο σπάνια βέβαια, ο μελλοντικός σου εργοδότης να σε καλέσει σε γεύμα προκειμένου να συζητήσετε για τη θέση. Στο γεύμα είναι μια καλή ευκαιρία να γνωριστείτε καλύτερα, να μάθει περισσότερα πράγματα για σένα και να διαπιστώσει πως λειτουργείς εκτός εργασιακού περιβάλλοντος.

  • Η ομαδική συνέντευξη

Είναι μια μορφή συνέντευξης που επίσης δεν χρησιμοποιείται συχνά. Χρησιμοποιείται στον τομέα των πωλήσεων, σε θέσεις πρακτικής ή όταν η εταιρεία επιθυμεί να προσλάβει πολλά άτομα για την ίδια θέση.

  • Η συνέντευξη στη δουλειά

Εδώ, δεν θα σε καλέσουν να τους πεις γιατί θέλεις τη συγκεκριμένη θέση ή τι προσόντα έχεις. Αντιθέτως, θα σου πουν “επί του πρακτέου” να τους αποδείξεις τις ικανότητες σου! Μην πανικοβληθείς! Αν πας προετοιμασμένος/η θα σκίσεις!

  • Συνέντευξη σε “Career Fair”

Αν αναζητάς τη μελλοντική σου δουλειά μέσω των εκδηλώσεων, συγκεντρώσεων που διοργανώνουν εταιρείες, οργανισμοί και πανεπιστήμια, εκεί οι recruiters σου δίνουν 15 λεπτά για να συστηθείς και να πουλήσεις τον εαυτό σου. Αν τα καταφέρεις, τότε θα σε καλέσουν σε μια αναλυτική συνέντευξη από κοντά!

Όποια κι αν είναι η μορφή της συνέντευξης που θα κληθείς να αντιμετωπίσεις μην “ψαρώσεις”. Δείξε πόσο θες τη θέση, ότι έχει όρεξη και θέληση να εξελιχθείς και κατέκτησε τη θέση των ονείρων σου!

Για περισσότερες συμβουλές καριέρας ή για να βρεις την πρώτη σου δουλειά άμεσα, μπες στο CollegeLink και κάνε την εγγραφή σου! Βρες την δουλειά που σου ταιριάζει!

Κάνε τώρα την εγγραφή σου για να μένεις πάντα ενημερωμένος!