Έχεις συντάξει το βιογραφικό σου, έχεις βρει την εταιρεία που θέλεις να το στείλεις και βρίσκεσαι στο δίλημμα “Να βάλω ή να μην βάλω φωτογραφία στο βιογραφικό μου;”

Σίγουρα θα ακούσεις πολλά επιχειρήματα, καθώς οι απόψεις διίστανται και την τελική απόφαση, όμως, θα την πάρεις εσύ!

Κάνε την εγγραφή σου στο CollegeLink!

Βιογραφικό με φωτογραφία

  • Η επιλογή της φωτογραφίας χρήζει ιδιαίτερης προσοχής. Κατάλληλο ύφος, ουδέτερο φόντο -κατά προτίμηση-, επαγγελματικό ντύσιμο και υψηλής ανάλυσης. Δεν είναι απαραίτητο, αλλά θα μπορούσες να απευθυνθείς σε έναν φωτογράφο ή ένα φίλο που γνωρίζει από φωτογραφία, ώστε να έχεις ένα πιο επαγγελματικό αποτέλεσμα.

  • Αν το Job Opening προϋποθέτει ότι μαζί με την αποστολή του βιογραφικού σου πρέπει να στείλεις και φωτογραφία, σε αυτήν την περίπτωση είσαι υποχρεωμένος/η να ακολουθήσεις αυτή την οδηγία.

  • Υπάρχουν ορισμένες θέσεις εργασίας, κυρίως αυτές που έχουν άμεση σχέση με τον πελάτη μιας επιχείρησης, όπως για παράδειγμα πωλήσεις, γραμματειακή υποστήριξη, reception, εξυπηρέτηση πελατών, κ.α, όπου η φωτογραφία μπορεί να αποτελέσει κριτήριο επιλογής ενός υποψηφίου.

  • Αν γνωρίζεις το άτομο που θα στείλεις το βιογραφικό σου και δεν θυμάται το όνομα σου, η φωτογραφία σου, ίσως του θυμίσει την τελευταία σας συζήτηση για δουλειά.

  • Αναμφίβολα, ζούμε στην εποχή της εικόνας. Τόσο στα κοινωνικά δίκτυα, όσο και σε πιο επαγγελματικές πλατφόρμες η επιλογή φωτογραφίας ενδυναμώνει την αυθεντικότητα του προφίλ.

  • Η τοποθέτηση φωτογραφίας στο βιογραφικό είναι ένας επιπλέον παράγοντας αξιολόγησης σου. Αν πιστεύεις ότι θα λειτουργήσει θετικά και είναι δυνατό σου χαρτί, μπορείς να την προσθέσεις.

  • Ο κλάδος στον οποίο απευθύνεσαι επίσης παίζει ρόλο για την τοποθέτηση ή μη φωτογραφίας στο βιογραφικό. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του κλάδου του πληρώματος καμπίνας, όπου η φωτογραφία θεωρείται απαραίτητη. Εκεί μπορεί να ζητηθεί μικρή φωτογραφία και πρόσθετη ολόσωμη φωτογραφία. Για τις αεροσυνοδούς κάποιες φορές απαιτείται ειδικό ντύσιμο και μακιγιάζ, οδηγίες για τα οποία δίνονται από τους υπεύθυνους ανθρώπινου δυναμικού.

Βιογραφικό χωρίς φωτογραφία

  • Υπάρχουν περιπτώσεις όπου εταιρείες απέρριψαν βιογραφικά λόγω ύπαρξης συνημμένης φωτογραφίας στο βιογραφικού ενός υποψηφίου, προκειμένου να μην κατηγορηθούν ότι προβαίνουν σε ευνοϊκότερη μεταχείριση ορισμένων υποψηφίων.

  • Αν δεν διαθέτεις μια φωτογραφία που είναι επαγγελματική, δεν εμπνέει αυτοπεποίθηση και δυναμισμό, είναι προτιμότερο να μην συμπεριλάβεις φωτογραφία. Απόφυγε επίσης φωτογραφίες από διακοπές ή αποκαλυπτικές, όπως για παράδειγμα με μαγιό.

Ας δούμε παρακάτω σε μερικές χώρες, τι πρακτική ακολουθούν ως προς την αποστολή φωτογραφιών ή όχι μαζί με το βιογραφικό:

Αυστρία

Είναι σύνηθες οι υποψήφιοι για μια θέση να επισυνάπτουν φωτογραφία με τη συνοδευτική επιστολή τους.

Βέλγιο

Δεν συνιστάται η προσθήκη φωτογραφίας.

Γαλλία

Η προσθήκη φωτογραφίας στο βιογραφικό είναι συνήθης πρακτική, ιδίως για θέσεις εργασίας που απαιτούν επαφή με πελάτες.

Γερμανία

Η προσθήκη φωτογραφίας στο βιογραφικό δεν είναι υποχρεωτική. Ωστόσο, οι περισσότεροι εργοδότες προτιμούν οι αιτήσεις να συνοδεύονται από φωτογραφία.

Δανία

Οι φωτογραφίες είναι προαιρετικές, αλλά η προσθήκη τους στο βιογραφικό συνηθίζεται όλο και περισσότερο.

Ελβετία

Μια καλής ποιότητας φωτογραφία θεωρείται ευπρόσδεκτη.

Ελλάδα

Η προσθήκη φωτογραφίας αποτελεί συνήθη πρακτική χωρίς ωστόσο να είναι υποχρεωτική, με εξαίρεση τον τομέα του τουρισμού, όπου οι εργοδότες σε ξενοδοχεία και εστιατόρια ενδέχεται να τη ζητήσουν υποχρεωτικά.

Εσθονία

Η προσθήκη φωτογραφίας εναπόκειται αποκλειστικά στον αιτούντα και δεν είναι υποχρεωτική. Στις μισές περίπου αιτήσεις τα βιογραφικά συνοδεύονται από φωτογραφία.

Ηνωμένο Βασίλειο

Η προσθήκη φωτογραφίας δεν είναι επιθυμητή.

Ιρλανδία

Η προσθήκη φωτογραφίας δεν είναι υποχρεωτική, εκτός εάν ζητείται ρητά.

Ισλανδία

Η προσθήκη φωτογραφίας στο βιογραφικό είναι μια πολύ διαδεδομένη πρακτική. Βεβαιώσου ότι επιλέγεις τη σωστή φωτογραφία: πρέπει να είσαι μόνος/η σε ουδέτερο φόντο. Φωτογραφίες από την παραλία ή το πάρτι του περασμένου σαββατοκύριακου δεν ενδείκνυνται.

Ισπανία

Η προσθήκη φωτογραφίας αποτελεί συνήθη πρακτική, χωρίς ωστόσο να είναι υποχρεωτική. Η φωτογραφία πρέπει να είναι φωτογραφία προσώπου (πορτραίτο) (εκτός εάν ζητείται ολόσωμη) και να έχει ύφος ανάλογο της θέσης. Καλό είναι να αποθηκεύεται σε μορφή η οποία δεν καταλαμβάνει πολύ χώρο στο βιογραφικό.

Ιταλία

Η φωτογραφία δεν συνηθίζεται, αλλά μπορείς να τη συμπεριλάβεις αν το επιθυμείς.

Κάτω Χώρες

Η προσθήκη φωτογραφίας στο βιογραφικό δεν συνηθίζεται, αλλά θεωρείται αποδεκτή.

Κροατία

Συνιστάται η προσθήκη φωτογραφίας.

Κύπρος

Η προσθήκη φωτογραφίας στα βιογραφικά είναι κάτι που συνηθίζεται.

Λετονία

Η προσθήκη φωτογραφίας εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια του υποψηφίου. Ορισμένοι εργοδότες ζητούν φωτογραφία, ιδιαίτερα για τις θέσεις εξυπηρέτησης πελατών.

Λουξεμβούργο

Η προσθήκη φωτογραφίας στο βιογραφικό αποτελεί συνήθη πρακτική.

Νορβηγία

Δεν συνηθίζεται η προσθήκη φωτογραφίας.

Ουγγαρία

Συνήθως επισυνάπτεται φωτογραφία.

Πολωνία

Η προσθήκη φωτογραφίας προσμετράται θετικά, αλλά δεν είναι υποχρεωτική.

Πορτογαλία

Μια επαγγελματική φωτογραφία διαστάσεων φωτογραφίας διαβατηρίου στο βιογραφικό μπορεί να είναι χρήσιμη, αν και δεν αποτελεί πάγια πρακτική

Ρουμανία

Σε γενικές γραμμές η φωτογραφία δεν θεωρείται απαραίτητη, εκτός εάν ζητηθεί ρητά από τον εργοδότη στην αγγελία.

Σλοβακία

Οι φωτογραφίες δεν συνηθίζονται, αλλά ορισμένες μη σλοβακικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα ενδέχεται να τις θεωρούν επιθυμητές.

Σουηδία

Η προσθήκη φωτογραφίας δεν είναι το σύνηθες, αλλά ο εργοδότης μπορεί ενίοτε να τη ζητήσει.

Φινλανδία

Η προσθήκη φωτογραφίας δεν συνηθίζεται, αλλά είναι δυνατή σε ορισμένες περιπτώσεις.

Η αποστολή του βιογραφικού είναι μια πάρα πολύ σημαντική διαδικασία και αποτελεί την πρώτη εντύπωση, “εικόνα” που έχει ο εργοδότης σου για σένα. Αν δεν ζητάει η ίδια η αγγελία να επισυνάψεις φωτογραφία, μπορείς είτε να ρωτήσεις κάποιον γνωστό που τυχόν εργάζεται στην εταιρεία ενδιαφέροντος σου, είτε ανάλογα με τη θέση που στοχεύεις να αποφασίσεις μόνος/η σου!

Για περισσότερες συμβουλές καριέρας ή για να βρεις την πρώτη σου δουλειά άμεσα, μπες στο CollegeLink και κάνε την εγγραφή σου! Βρες την δουλειά που σου ταιριάζει!

Κάνε την εγγραφή σου στο CollegeLink!