Bιογραφικό σημείωμα παράδειγμα: Όλα τα μυστικά

By Collegelink Team

Το βιογραφικό σημείωμα είναι σαν τα δακτυλικά αποτυπώματα, δεν υπάρχει άλλο όμοιό του. Αυτό έχει λογική, αν αναλογιστεί κανείς τους παράγοντες -όπως για παράδειγμα εμπειρίες, γνώσεις, δεξιότητες-που καθορίζουν και την μοναδικότητα του εκάστοτε βιογραφικού.

Για να γλυτώσεις κόπο και χρόνο φτιάξε το προφίλ σου στο CollegeLink και στείλε με ένα κλικ την αίτησή σου!

Δημιούργησε το προφίλ σου!

Βέβαια, ένα βιογραφικό σημείωμα δεν πρέπει μόνο να αντανακλά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του υποψηφίου, αλλά παράλληλα να είναι προσαρμοσμένο στη θέση ή στην εταιρεία που θες να απευθυνθείς.

Σκέψου μόνο πόσες παραλλαγές και συμβουλές προτείνονται, όπως για παράδειγμα πόσο εκτενές πρέπει να είναι το βιογραφικό σου, ποια τμήματα να συμπεριλάβεις και ποια όχι, πότε είναι αναγκαία η προσωπική σου φωτογραφία.

Δεν θα ήταν όμως υπέροχο αν μπορούσες να ξεφύγεις από αυτό το χάος και να γνωρίζεις με ασφάλεια και άμεσα ποιοι είναι οι σύγχρονοι κανόνες συγγραφής βιογραφικού; Θα ήταν ακόμα καλύτερο αν υπήρχαν παραδείγματα για το τι οι recruiters περιμένουν από τους αιτούντες για μια συγκεκριμένη θέση; Αυτό σίγουρα θα έκανε ολόκληρη τη διαδικασία δημιουργίας ενός επαγγελματικού βιογραφικού για σένα παιχνιδάκι!

Λοιπόν, σήμερα είσαι τυχερός/ή! Η ομάδα στο CollegeLink φρόντισε να σου σταθεί και σε αυτό το βήμα, πριν κλείσεις την πρώτη σου συνέντευξη και σου ετοίμασε μια λίστα με παραδείγματα και όλα όσα θα πρέπει να ξέρεις! Τέρμα το άγχος και η ανασφάλεια! Μάλιστα, θα σου φανεί πολύ βοηθητικό πριν ξεκινήσεις να γράφεις το δικό σου βιογραφικό να κάνεις scroll down και να δεις τι σου έχουμε ετοιμάσει.

Τα παρακάτω παραδείγματα θα σου δώσουν έμπνευση αν έχεις κουραστεί από το ήδη υπάρχον βιογραφικό σου ή μια καλή αρχή για το πως θα πρέπει να μοιάζει το πρώτο σου βιογραφικό.

Πρακτική Άσκηση (Internship)

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, οι recruiters δεν ασχολούνται με ένα βιογραφικό πάνω από 6 δευτερόλεπτα και αν βρουν κάτι ενδιαφέρον τότε θα ασχοληθούν περισσότερο. Είναι εύλογο στην πρώτη σου θέση πρακτικής να έχεις άγχος για το πως το βιογραφικό σου θα κριθεί. Να θυμάσαι στόχος του εργοδότη σου είναι να σε γνωρίσει σαν προσωπικότητα, μέσω του βιογραφικού σου, πριν από την πρώτη σας συνάντηση. Εξίσου σημαντικό είναι όταν θα γράφεις το βιογραφικό, αν έχεις εμπειρία παρόμοια ή συναφή με το αντικείμενο των σπουδών σου φρόντισε να την συμπεριλάβεις. Επιπροσθέτως, όταν κάνεις αίτηση για μια θέση πρακτικής ο εργοδότης δεν αναμένει ότι θα έχεις μεγάλη επαγγελματική εμπειρία από το παρελθόν, αλλά σίγουρα επιθυμεί να δει τη διάθεση, θέληση και πάθος να μάθεις νέες δεξιότητες και να εξελιχθείς. Μην παραλείψεις και το “professional summary”, όπου θα εξηγείς με λίγα λόγια τις ικανότητες και δεξιότητες σου.

Για σένα που θες να κάνεις αίτηση για πρακτική, εδώ μπορείς να βρεις πως να φτιάξεις το βιογραφικό σου!

Πληροφορική (Computer Science)

Αν όμως για σένα το πληκτρολόγιο είναι δεύτερη σου φύση και ονειρεύεσαι να κάνεις καριέρα στον τομέα της πληροφορικής, τότε όσα θα αναφερθούν παρακάτω σε αφορούν άμεσα!

Όσον αφορά τον τομέα της Πληροφορικής, απαραίτητα στοιχεία που πρέπει να περιλαμβάνει το βιογραφικό σου είναι οι δεξιότητες που έχεις και όχι τόσο πολύ οι επίσημες ακαδημαϊκές σπουδές και οι προηγούμενη εργασιακή σου εμπειρία. Ωστόσο, αν στόχος σου είναι η ακαδημαϊκή καριέρα, τότε η κατοχή πτυχίου και μάλιστα Ph.D είναι απαραίτητη. Πρόσεξε πριν κάνεις αίτηση να έχεις ελέγξει ότι το βιογραφικό σου ανταποκρίνεται στα ζητούμενα προσόντα.

Αν θες να διαβάσεις ένα παράδειγμα βιογραφικού σημειώματος για τον τομέα της πληροφορικής, κάνε κλικ εδώ!

Πωλήσεις (Sales)

Για σένα πάλι που οι πωλήσεις είναι το δυνατό σου σημείο, εδώ θα βρεις χρήσιμες πληροφορίες για το πως να εντυπωσιάσεις το μελλοντικό σου εργοδότη!

Ξεκίνα το βιογραφικό σου με ένα δυναμικό “ Resume Summary” έχοντας στο μυαλό σου το δικό σου “elevator pitch”. H παρουσίαση της εργασιακής σου εμπειρίας θα μπορούσε να δομηθεί, όχι με χρονολογική σειρά, αλλά με βάση τις πιο σημαντικές θέσεις που είχες την ευκαιρία να περάσεις. Επιπλέον, τα soft skills, και ιδιαίτερα αυτά που σχετίζονται με την ομαδικότητα και την επικοινωνία είναι απαραίτητα, ενώ παράλληλα και η εθελοντική εργασία προσμετράται στα θετικά. Ακόμα, φρόντισε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που θα παρουσιάσεις το βιογραφικό σου να είναι αντιπροσωπευτικά, επαγγελματικού περιεχομένου και θα σε βοηθήσουν να κερδίσεις τη θέση!

Για περισσότερες πληροφορίες για το βιογραφικό που θα σε βάλει άμεσα στις πωλήσεις κάνε κλικ εδώ!

Για παραδείγματα βιογραφικών από όλες τις κατηγορίες πάτα εδώ!

Και μην ξεχνάς στο CollegeLink πάνω από 300 εταιρείες περιμένουν την αίτηση σου!

Κάνε την εγγραφή σου τώρα!