Μπορείς να πεις «δεν ξέρω» σε μια συνέντευξη;

Σε μια συνέντευξη έχεις ένα πολύ περιορισμένο χρονικό διάστημα στο οποίο πρέπει να πείσεις τ@ν recruiter για τις γνώσεις και τις δεξιότητές σου.

Άρα, μπορείς όντως να παραδεχτείς ότι δεν γνωρίζεις την απάντηση στην ερώτηση;

Ή μήπως είναι καλύτερα να προσπαθήσεις να σκαρφιστείς κάτι μόνο και μόνο για να δώσεις μια απάντηση;

Read more

10+1 «περίεργες» ερωτήσεις που θα σε ξαφνιάσουν σε μία συνέντευξη

Μερικές φορές οι ερωτήσεις κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης ξεφεύγουν από το αυστηρό πλαίσιο της εκάστοτε θέσης ή εταιρείας ξαφνιάζοντας τους υποψηφίους με την εκκεντρικότητα και την ιδιαιτερότητα τους. Το «τι θα έκανες αν ήσουν ο μόνος επιζών σε ένα αεροπορικό δυστύχημα;» μπορεί να μοιάζει κάπως παράξενο, όμως πρόκειται για ερώτηση που χρησιμοποιείται από την AirBnB! Read more

Σε συνέντευξη: Πες μας λίγα λόγια για σένα

«Μίλα μας λίγο για σένα»

5 άκακες λεξούλες που άμα, όμως, συνδυαστούν σε μία πρόταση κατά την διάρκεια της συνέντευξης, θα σε κάνουν να ιδρώσεις!

Read more

Πώς να προετοιμαστείς σωστά για video συνέντευξη

Εάν είσαι στην φάση αναζήτησης εργασίας και έχεις αρχίσει ήδη να έρχεσαι σε επικοινωνία με διάφορους recruiter, μάλλον θα έχεις παρατηρήσει πως ολοένα και περισσότεροι στρέφονται στην video – συνέντευξη. Με άλλα λόγια πλατφόρμες όπως το Skype, το Zoom και το Google Hangouts έχουν πάρει φωτιά και φυσικά εμείς δεν μπορούσαμε παρά να μην ετοιμάσουμε έναν “οδηγό επιβίωσης” για τις νέες συνθήκες.

Όπως αναφέρει η career coach Emily Moyer “Just because you don’t have to go somewhere doesn’t mean you don’t have to prepare”. Με άλλα λόγια, μην χαλαρώνεις, έχουμε δουλειά να κάνουμε! 

Αφού λοιπόν διαβάσεις αναλυτικά τις διάφορες οδηγίες σχετικά με την προετοιμασία και ερωτήσεις της συνέντευξης, πάμε να δούμε παρέα κάποια πιο τεχνικά θέματα για την video συνέντευξη

Περιβάλλοντας χώρος

Ένα από τα πρώτα πράγματα που πρόκειται να ασχοληθείς, είναι ο χώρος στον οποίο θα βρίσκεσαι κατά τη διάρκεια της βιντεοκλήσης. Μπορεί να μην είναι αυτονόητο για όλους, αλλά το backround που θα επιλέξεις είναι σε θέση να αποκαλύψει στοιχεία της προσωπικότητάς σου. Μην το υποτιμάς. 

Ακόμα, ιδιαίτερα σημαντικό είναι να επιλέξεις ένα ήσυχο μέρος (ιδανικά το σπίτι σου) και να διαθέτει -φυσικά- καλή σύνδεση στο διαδίκτυο. 

Φωτισμός

Ο φυσικός φωτισμός είναι πάντοτε η καλύτερη επιλογή. Bonus tip: Στάσου “κόντρα” στο φως, καθώς εάν η πηγή βρίσκεται πίσω σου, θα δημιουργηθούν σκιές που θέλουμε να αποφύγουμε! 

Κάμερα

Τοποθέτησε την κάμερα στο ύψος των ματιών σου και στάσου σε μια κοντινή απόσταση, ώστε να εξασφαλίσεις καλή οπτική επαφή με τον recruiter. Εάν συνδεθείς από το κινητό σου, στερέωσε το σε μια στοίβα με βιβλία, προκειμένου να αποφύγεις περιττό κούνημα.

  • Bonus tip: Ο “κανόνας του αντίχειρα” προτείνει να αφήνεις κενό χώρο πάνω από το κεφάλι σου ένα 10-20% της οθόνης!

Must-Haves

Καθάρισε το γραφείο σου, ξεφορτώσου τους περιττούς “θορύβους” και κράτα μαζί σου τα απολύτως απαραίτητα. Ένα ποτήρι νερό, ένα αντίγραφο του βιογραφικού σου και ένα τετράδιο για τυχόν σημειώσεις.

Άσε το κινητό σου στην άκρη (και φυσικά στο αθόρυβο) και φρόντισε να έχεις ελέγξει από προηγουμένως πως η κάμερα, ο ήχος και η σύνδεση στο internet είναι απολύτως λειτουργικά!

  • Extra tip: Προτίμησε να φορέσεις ακουστικά, καθώς έτσι θα αποφύγεις περίεργα ηχητικά αποτελέσματα, όπως ο recruiter να ακούει διπλή την φωνή του!

Last but not least, εάν και ακούγεται πολύ τελευταία και πολλά Memes έχουν γίνει για χάρη του, καλό θα ήταν -ακόμα κι αν δεν φαίνεται- να μην είσαι από κάτω με το παντοφλάκι και την πιτζάμα σου. Για παν ενδεχόμενο! 

Αυτά από εμάς, καλή τύχη, καλή προετοιμασία and may the odds be with you! 

Χρειάζεσαι κι άλλες συμβουλές βιογραφικού, συνέντευξης και καριέρας γενικότερα; Θα βρεις ό,τι χρειάζεσαι στο blog μας.

Συνέντευξη Πρακτικής Άσκησης: Πώς να προετοιμαστείς

Επιτέλους, είσαι ένα βήμα πριν από το πτυχίο σου. Τέλος η εξεταστική, τέλος το διάβασμα… τουλάχιστον για την ώρα. Το μόνο που μένει για να πάρεις στα χέρια σου το πολυπόθητο χαρτί είναι η ολοκλήρωση της πρακτικής σου άσκησης. 

Η σημασία της είναι ιδιαίτερη, καθώς σου επιτρέπει να μπεις σε μια εταιρεία, να αποδείξεις την αξία σου και γιατί όχι να κερδίσεις μια μόνιμη θέση, πράγμα που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν αρκετά δυσκολότερο. 

Αφου λοιπόν έχεις κάνει την προσωπική σου έρευνα και έχεις επικοινωνήσει με τις εταιρείες που σε ενδιαφέρουν, εκεί είναι που έρχεται το στάδιο της συνέντευξης – η οποία φυσικά έχει κάποια προετοιμασία και ερωτήσεις

Εδώ, χρειάζεται να σου υπενθυμίσουμε ορισμένες βασικές λεπτομέρειες, προκειμένου να ελαφρύνουμε λίγο το κλίμα και να σε χαλαρώσουμε.

  • Αρχικά, στην περίπτωση που έχεις φτάσει στο στάδιο της συνέντευξης, πρέπει να ξέρεις πως οι εργοδότες έχουν δει κάτι σε εσένα, γι’ αυτό και επιθυμούν να σε γνωρίσουν παραπάνω και ενδεχομένως να συνεργαστούν μαζί σου. Αυτό από μόνο του, είναι ένα bonus για σένα και την αυτοπεποίθησή σου. 
  • Επιπλέον, στην περίπτωση της πρακτικής άσκησης, είναι αυτονόητο πως κατά πάσα πιθανότητα δεν θα διαθέτεις προηγούμενη εμπείρια. Γι’ αυτό και είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αναδείξεις την πρόθεσή σου να μάθεις και να εξελιχθείς. Η διάθεσή σου για δουλειά, είναι ένα ακόμα bonus που θα σε κάνει να ξεχωρίσεις. 
  • Κάνε την έρευνα σου για την εταιρεία. Δες τα project πάνω στα οποία έχουν εργαστεί. Πού θα ήθελες εσύ να συμμετέχεις; Τι θα ήθελες να μάθεις και πώς θα μπορούσες να συμβάλλεις στο έργο τους; Τα παραπάνω, όχι μόνο αποδεικνύουν το ειλικρινές ενδιαφέρον σου, αλλά παράλληλα φανερώνουν την ωριμότητά σου καθώς και τη συνειδητότητα της επιλογής σου. 
  • Δείξε αυτοπεποίθηση αλλά όχι αλαζονεία. Για τον recruiter είναι αρκετά εύκολο να διαπιστώσει τι γνωρίζεις και τι όχι, τόσο από τα ερωτήματα που θα σου θέσει όσο και από την μετέπειτα απόδοσή σου, εάν τελικά ξεκινήσεις την πρακτική σου. Επομένως, καλό είναι κάθε μας συνεργασία να βασίζεται στην ειλικρίνεια. Αυτό δεν σημαίνει φυσικά να υποτιμήσεις τις γνώσεις, το ταλέντο και τις δυνατότητές σου! 
  • Μια καλή προετοιμασία είναι να σκεφτείς τι θα ήθελες να προκύψει από τη συνέντευξη αν ήσουν στη θέση του interviewer. Ένας “εσωτερικός διάλογος” επί του θέματος να σε βοηθήσει να απαντήσεις με περισσότερη σιγουριά και αυτοπεποίθηση. 

Σε κάθε περίπτωση, φρόντισε να αντιμετωπίσεις τη συνέντευξη για την πρακτική σου άσκηση με την ίδια σοβαρότητα που θα αντιμετώπιζες και κάθε άλλη. Δηλαδή, επίσημο, προσεγμένο ντύσιμο και συνέπεια στο ραντεβού σου. Μπορείς επίσης να φέρεις μαζί σου ένα portofolio – σε περίπτωση που διαθέτεις – και αν προκύψει από τη συζήτηση να δείξεις τη δουλειά σου. Φυσικά 2 – 3 αντίγραφα του βιογραφικού σου είναι πάντα χρήσιμα.

Μπορεί να μην διαθέτεις -ακόμα- χειροπιαστή εμπειρία πάνω στο αντικείμενο σου, αλλά σίγουρα διαθέτεις skills που σε κάνουν να ξεχωρίζεις. Προσπάθησε να τα αναδείξεις χρησιμοποιώντας παραδείγματα από καταστάσεις που διαχειρίστηκες με επιτυχία. 

Να είσαι ειλικρινής, τόσο με τον εαυτό σου όσο και με τον/την interviewer σου. Κράτα το κλίμα ευχάριστο και be yourself. Αυτή είναι και η καλύτερη συμβουλή που έχουμε να σου δώσουμε! 

Καλή επιτυχία!

Χρειάζεσαι κι άλλες συμβουλές βιογραφικού, συνέντευξης και καριέρας γενικότερα; Θα βρεις ό,τι χρειάζεσαι στο blog μας.

Συνέντευξη στα αγγλικά; Μάθε πώς να προετοιμαστείς σωστά!

Στην πλέον παγκοσμιοποιημένη κοινωνία που ζούμε, ένα από τα απαραίτητα προσόντα που αναζητά η πλειονότητα των εργοδοτών είναι και η άριστη γνώση αγγλικών. Γεγονός αρκετά φυσιολογικό, εάν σκεφτεί κανείς πως -σήμερα- ακόμα και μικρές επιχειρήσεις συνεργάζονται με το εξωτερικό ή μπορούν πολύ πιο εύκολα να απευθυνθούν σε ένα διεθνές κοινό. 

Και μπορεί στο βιογραφικό σου να αναγράφεται το “Κάτοχος διπλώματος Proficiency”, όμως -συχνά- η πραγματικότητα απέχει από τα πτυχία. Με άλλα λόγια, είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο οι recruiters να επιθυμούν να ελέγξουν στην πράξη τις γνώσεις σου και ο πιο εύκολος τρόπος είναι μια συνέντευξη στα αγγλικά. 

Έτσι, όπως και σε κάθε περίπτωση, η σωστή προετοιμασία είναι απαραίτητη και θα σε γλιτώσει από μπόλικο περιττό άγχος κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τον/την recruiter. Δεν εννοούμε σε καμία περίπτωση να παπαγαλίσεις/αποστηθίσεις απαντήσεις, καθώς κατ’ αυτόν τον τρόπο το πιθανότερο είναι να μπλοκάρεις. 

Κάθισε μπροστά από τον καθρέφτη σου και επένδυσε χρόνο στην προετοιμασία και ερωτήσεις που πρόκειται να σου τεθούν.  Και, εμείς σου παρέχουμε μερικές εκφράσεις bonus, που μπορείς να χρησιμοποιήσεις σε κάθε περίπτωση!