6 πράγματα που πρέπει να κάνεις πριν στείλεις αίτηση για την πρώτη σου δουλειά

By Collegelink Team

Ξόδεψες όλη την ημέρα στέλνοντας το βιογραφικό σου σε πολλές εταιρείες, και έφτασε η ώρα που θες να αφήσεις στην άκρη το laptop σου. Το βλέπεις έχεις κουραστεί. Η κούραση οφείλεται στο γεγονός ότι στέλνεις το βιογραφικό σου κυριολεκτικά στην “άβυσσο”, χωρίς να έχεις φιλτράρει επαρκώς τις πληροφορίες της εκάστοτε αίτησης.

Παρακάτω, λοιπόν, σου ετοιμάσαμε μια λίστα με όσα πρέπει να κάνεις πριν προχωρήσεις στην συμπλήρωση της αίτησης για την πρώτη σου δουλειά.

Βρες τη δουλειά που σου ταιριάζει εδώ!

Βεβαιώσου ότι διάβασες ολόκληρη την αίτηση

Γνωρίζουμε ότι επιθυμείς διακαώς να βρεις την πρώτη σου δουλειά, όμως έχε στο μυαλό σου ότι πρώτα θα πρέπει να έχεις διαβάσει διεξοδικά τις πληροφορίες της αίτησης πριν απαντήσεις στις ερωτήσεις. Υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες για το πως να ονομάσεις το αρχείο του βιογραφικού σου ή μήπως χρειάζεται να στείλεις επιπλέον πληροφορίες με τη μορφή συνημμένων αρχείων; Δίνει η αίτηση σαφείς οδηγίες για το πότε ένας εκπρόσωπος της εταιρείας και κάτω από ποιες προϋποθέσεις θα επικοινωνήσει με έναν υποψήφιο; Πρόσεχε τις λεπτομέρειες στην αίτηση. Οι recruiters αρέσκονται να θέτουν ερωτήσεις που απαιτούν την κατάλληλη προσοχή από την πλευρά του υποψηφίου.

Απέφυγε λάθη

Μην αφήσεις ένα λάθος απροσεξίας να σου στερήσει την πρώτη σου δουλειά. Είτε γνωρίζεις την εταιρεία, έκανες ας πούμε την πρακτική σου εκεί, είτε στέλνεις για πρώτη φορά το βιογραφικό σου, θα πρέπει να υιοθετήσεις ένα επίσημο ύφος, όσον αφορά τη συγγραφή της συνοδευτικής επιστολής. Απέφυγε εκφραστικά, ορθογραφικά, γραμματικά και συντακτικά λάθη, καθημερινές εκφράσεις και χρήση ορολογίας που δεν συνάδει με τον κλάδο που ανήκει η επιχείρηση. Έλεγξε το αρκετές φορές, ενώ μια καλή ιδέα είναι να δώσεις τη συνοδευτική επιστολή να τη διαβάσει ένα φιλικό πρόσωπο.

Προσάρμοσε τις απαντήσεις σου στη θέση

Η βέλτιστη πρακτική που θα επιφέρει αποτέλεσμα, δηλαδή να σε καλέσουν για συνέντευξη, είναι να μην στέλνεις παντού την ίδια συνοδευτική επιστολή. Προσάρμοσε τις γνώσεις, τς δεξιότητες και την προηγούμενη επαγγελματική σου εμπειρία στα δεδομένα της εκάστοτε θέσης. Το ίδιο θα μπορούσες να κάνεις και με το βιογραφικό σου.

Μην παραλείψεις να γράψεις “γιατί” θέλεις να δουλέψεις σε αυτή τη θέση

Πολλές φορές οι αιτούντες λησμονούν να συμπληρώσουν το “γιατί” επιθυμούν να εργαστούν στη συγκεκριμένη θέση και στη συγκεκριμένη εταιρεία. Ωστόσο, πρόκειται για μια ερώτηση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την οποία οι recruiters δίνουν ιδιαίτερη σημασία. Αν δεν μπορείς να απαντήσεις σε αυτήν την ερώτηση, μήπως να σκεφτόσουν αν όντως ενδιαφέρεσαι για αυτήν τη θέση;

Ξανα-διάβασε την αίτηση σου

Μην βαριέσαι! Πριν πατήσεις “submit” αφιέρωσε λίγα ακόμα λεπτά, ρίχνοντας μια τελευταία ματιά. Βεβαιώσου ότι διάβασες όλες τις οδηγίες ή ότι δεν παρέλειψες να συμπληρώσεις κάποιο πεδίο της αίτησης.

Κάνε “καθάρισμα” στα κοινωνικά σου δίκτυα

Δυστυχώς, η διαδικασία δεν τελειώνει με την αποστολή της αίτησης σου. Σβήσε οποιαδήποτε δημοσίευση θα σου στερούσε μια θέση στην αγορά εργασίας. Και το καταλάβαμε από τις φωτογραφίες σου στο Instagram ότι σου αρέσει η μπύρα, σε ποιον δεν αρέσει; Μήπως, όμως, ήρθε ο καιρός να κάνεις τον λογαριασμό σου ιδιωτικό;

Το κλειδί της επιτυχίας βρίσκεται στη λεπτομέρεια, αν επιθυμείς να κλείσεις άμεσα την πρώτη σου συνέντευξη, ακολούθησε όλα τα παραπάνω βήματα!

Βρες τη δουλειά που σου ταιριάζει εδώ!