Δημοφιλή online μεταπτυχιακά στην Ελλάδα και το εξωτερικό!

By CollegeLink Team

Μήπως θέλεις να συνεχίσεις τις σπουδές σου και βρίσκεσαι σε αναζήτηση μεταπτυχιακών προγραμμάτων; Ίσως αναρωτιέσαι εάν θα σου ταίριαζε καλύτερα ένα on line ή ένα δια ζώσης μεταπτυχιακό…

Ρίξε πρώτα μια ματιά στον οδηγό για τα μεταπτυχιακά για να δεις με ποιά κριτήρια θα επιλέξεις το μεταπτυχιακό που σου ταιριάζει, και πάμε να δούμε μαζί τι μπορεί να σου προσφέρει ένα online μεταπτυχιακό!

Ποιά είναι τα υπέρ και τα κατά ενός on line μεταπτυχιακού;

Υπέρ:

  • Κερδίζεις πολύτιμο χρόνο στις μετακινήσεις, καθώς δεν χρειάζεται να μεταφέρεσαι καθημερινά στο χώρο του Πανεπιστημίου.
  •  Μπορείς να το πραγματοποιήσεις από την άνεση του χώρου σου, με όλα τα θετικά που συνεπάγεται αυτό.
  • Έχεις πρόσβαση σε μεταπτυχιακά προγράμματα από πανεπιστήμια που βρίσκονται σε άλλη πόλη ή σε άλλη χώρα, χωρίς να χρειαστεί να μετακομίσεις. Αυτό σου δίνει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσεις για παράδειγμα κάποιο master σε τομέα ο οποίος δεν υπάρχει ακόμα σε ελληνικά πανεπιστήμια. 

 

Κατά:

  • Δεν θα έχεις την άμεση επαφή με συμφοιτητ@/καθηγήτ@, στοιχείο που για κάποιους είναι αρκετά σημαντικό στην διαδικασία της μάθησης.
  • Η online παράδοση των μαθημάτων ίσως απαιτεί παραπάνω συγκέντρωση στο να κατανοήσεις κάποια πιο πρακτικά σημεια των μαθημάτων και επίσης πρέπει να φροντίσεις ο χώρος που θα παρακολουθείς τα μαθήματα να είναι ελεύθερος από αποσπάσεις προσοχής. 
Να κάνω on line μεταπτυχιακό ή δια ζώσης;

Ένα ολοκληρωμένο online μεταπτυχιακό πρόγραμμα μπορεί να σου προσφέρει όλες τις γνώσεις που θα σου προσφέρει και ένα δια ζώσης μεταπτυχιακό. Η διαφορά είναι το μέσο με το οποίο παρακολουθείς τα μαθήματα και το πόσο αποτελεσματική είναι η απομακρυσμένη παρακολούθηση εξαρτάται και από το τι ταιριάζει στ@ καθένα/καθεμία ξεχωριστά. Εάν το πρόγραμμα σου είναι αρκετά απαιτητικό και μένεις σε απομακρυσμένη περιοχή από το Πανεπιστήμιο στο οποίο θέλεις να σπουδάσεις, τότε το online είναι σίγουρα καλύτερη λύση από το δια ζώσης μεταπτυχιακό. Εάν όμως για σένα η δια ζώσης παρακολούθηση είναι απαραίτητη για να μπορέσεις να αφομοιώσεις τις νέες γνώσεις, τότε ίσως θα έπρεπε να σκεφτείς τη λύση ενός μεταπτυχιακού με φυσική παρουσία. 

Πόσο κοστίζει ένα online μεταπτυχιακό και τι διάρκεια έχει;

Το κόστος του μεταπτυχιακού εξαρτάται από το εκάστοτε πανεπιστήμιο και το αντικείμενο που θα επιλέξεις. Πάντως το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο παρέχει πιο οικονομικά μεταπτυχιακά προγράμματα σε σύγκριση με άλλα πανεπιστήμια. Όσον αφορά την διάρκεια, τα περισσότερα online μεταπτυχιακά στην Ελλάδα, όπως και τα δια ζώσης, έχουν περίπου 3 με 4 εξάμηνα διάρκεια, δηλαδή περίπου 2 χρόνια.

Να κάνω το μεταπτυχιακό μου στην Ελλάδα ή το εξωτερικό;

Το να παρακολουθήσεις ένα μεταπτυχιακό remotely, σου δίνει τη δυνατότητα να κάνεις την εγγραφή σου σε κάποιο πανεπιστημιακό ίδρυμα που βρίσκεται στο εξωτερικό, χωρίς να χρειαστεί να μετακομίσεις εκεί. Ανάμεσα στα υπέρ του να κάνεις ένα μεταπτυχιακό στο εξωτερικό, είναι ότι μπορείς να παρακολουθήσεις κάποιο πρόγραμμα που δεν υπάρχει σε ελληνικά πανεπιστήμια και να λάβεις μια εξειδίκευση η οποία στην ελληνική αγορά εργασίας θα σου δώσει σημαντικό πλεονέκτημα. Επίσης, θα σου δοθεί η ευκαιρία να γνωρίσεις συμφοιτητ@ και καθηγητ@ από άλλες χώρες και να δεις πως λειτουργεί ένα πανεπιστήμιο του εξωτερικού. Στα μείον είναι σίγουρα το κόστος, καθώς τα δίδακτρα είναι συνήθως 100% παραπάνω από ένα μεταπτυχιακό στην Ελλάδα.

Online μεταπτυχιακό ή online courses; Τι ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες μου;

Καθώς ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα διαρκεί περίπου 1,5 με 2 χρόνια, εάν οι απαιτήσεις της καθημερινότητας σου είναι αυξημένες, η λογική λέει πως θα δυσκολευτείς να χωρέσεις το μεταπτυχιακό στο πρόγραμμα σου αν δεν βγάλεις κάτι από το πρόγραμμα σου. Επίσης, για όποι@ θέλει να αποκτήσει μια συγκεκριμένη γνώση και πιστοποίηση σχετική με το επάγγελμα του μέσα σε 2-3 μήνες και διαθέτει μικρό budget, ένα online course όπως τα eLearning Academies του Collegelink, είναι η ιδανική λύση! Digital Marketing, Web ή iOS Development, και Software Automation, είναι μόνο κάποια από τα courses που μπορείς να παρακολούθησεις δωρεάν για 7 ημέρες, και αν σου ταιριάζει το πρόγραμμα μπορείς να συνεχίσεις και σε 2 με 3 μήνες να λάβεις την πιστοποίηση σου! 

Πως θα προετοιμάσω την αίτηση μου για το online μεταπτυχιακό μου;

Πολύ σημαντικό είναι να αναζητήσεις πληροφορίες για τις προϋποθέσεις συμμετοχής σου στο site του προγράμματος για το οποίο ενδιαφέρεσαι. Στη συνέχεια, θα χρειαστεί να προετοιμάσεις τη συνοδευτική σου επιστολή και ρίξε και μια ματιά στα tips προετοιμασίας συνέντευξης μεταπτυχιακού που έχουμε συγκεντρώσει!