Είναι η εταιρία αυτή το τέλειο culture fit για σένα;

By Collegelink Team

Όλες οι εταιρίες πλασάρουν μία καταπληκτική εικόνα για την κουλτούρα τους και είναι δύσκολο να καταλάβεις ποια λέει την αλήθεια.

Εδώ θα βρεις μερικά επικίνδυνα σημάδια τα οποία πρέπει να αποφύγεις αν τα συναντήσεις.

Πολλοί πρόσφατα απόφοιτοι δηλώνουν πως θα μπορούσαν να συμβιβαστούν με έναν συγκεκριμένο μισθό προκειμένου να εργαστούν σε μία εταιρία όπου διακατέχεται από όμορφες αξίες, σωστή κουλτούρα και ηγετική ικανότητα. Λαμβάνοντας υπόψιν την έμφαση που δίνουν σε αυτά τα χαρακτηριστικά οι νέοι, πολλές εταιρίες τοποθετούνται με τέτοιο τρόπο που είναι δύσκολο να καταλάβεις αν τα στοιχεία που αναφέρουν είναι αληθή ή όχι.

Παρ’ όλα αυτά, οι υποψήφιοι χρειάζεται να αναγνωρίζουν τα σημάδια που μπορούν να τους αποτρέψουν από το να καταλήξουν σε ένα περιβάλλον αντίθετο των πεποιθήσεών τους.

Κοίτα πέρα από τα επιφανειακά προνόμια

Μία παγίδα στην οποία πέφτουν πολλοί υποψήφιοι είναι να πιστεύουν πως μία εταιρία έχει ωραία κουλτούρα επειδή προσφέρει διάφορα «εξτραδάκια» όπως τραπεζάκι ping-pong και δωρεάν γεύματα. Αυτά δεν αντιπροσωπεύουν την κουλτούρα μίας εταιρίας. Είναι απλώς αντικείμενα.

Εξερεύνησε τον χώρο γύρω σου κατά την διάρκεια της συνέντευξης

Όσο θα κινείσαι στον χώρο της εταιρίας ψάξε για μερικά διακριτικά στοιχεία που θα σε βοηθήσουν να καταλάνεις αν είναι ταιριαστή επιλογή για σένα. Πρώτο και κύριο είναι η διαμόρφωση του χώρου. Προτιμάς να εργάζεσαι σε ένα ανοιχτό περιβάλλον ή να κυριεύεις το δικό σου κουβούκλιο/γραφείο; Επίσης, θα πρέπει να παρατηρήσεις τον τρόπο με τον οποίο συναναστρέφονται οι εργαζόμενοι. Φαίνονται λίγο δύσκαμπτοι και πολύ πειθαρχημένοι στον τρόπο που λειτουργούν; Αν προτιμάς μία πιο χαλαρή φάση τότε, το περιβάλλον αυτό δεν κάνει για σένα.

Αλλά, δεν αναφερόμαστε μόνο σε αυτά που φαίνονται με γυμνό μάτι. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και τις υπόλοιπες αισθήσεις σου για να καταλάβεις. Πως ακούγονται τα πράγματα; Επικρατεί πανικός; Ακούς φόβο στην φωνή των υπαλλήλων; Ακούς ενθουσιασμό;

Μπορεί να σου φανεί κουλό, αλλά μπορείς να αντιληφθείς πολλά για την κουλτούρα της εταιρίας ακόμα και από την μυρωδιά που έχει το γραφείο. Αν σου μυρίζει φαγητό για παράδειγμα, σημαίνει πως οι εργαζόμενοι τρώνε το γεύμα τους στο γραφείο και δεν υπάρχει διάλειμμα για να απολαύσουν την ώρα αυτή με την ησυχία τους. Αυτό δηλώνει πρόβλημα στην διοίκηση της εταιρίας.

Έλεγξε τις τουαλέτες

Ένα ακόμα μέρος στο οποίο δεν θα σκεφτόσουν να ψάξεις για στοιχεία. Πολλά, όμως, μπορείς να διαπιστώσεις από το πως συντηρείται ο χώρος αυτός. Πολλοί επιθεωτητές και κριτικοί εστιατορίων εξετάζουν την καθαριότητα της κουζίνας από το πόσο καθαρές και συντηρημένες είναι οι τουαλέτες. Το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι υποψήφιοι.

Η τουαλέτα είναι ένα μέρος στο οποίο οι εργαζόμενοι είναι πιο ευάλωτοι. Εάν το άτομο στο οποίο θα βασιστείς για συνεργασία σε καθημερινή  βάση δεν το μπορεί να κάνει κάτι τόσο αλό όσο το να ανανεώσει  το χαρτί τουαλέτας, τότε πόσομακριά μπορεί να φτάσει η συνεργασίας σας; Μπορεί να σου φαίνεται υπερβολικό όλο αυτό, αλλά ακόμα και από αυτή την πολύ απλή κίνηση, μπορείς να καταλάβεις αν επικρατεί η κουλτούρα της «πάσας» ή της ανάληψης ευθύνης και της συναδελφικότητας.

Λάβε υπόψιν σου τον ρυθμό της διαδικασίας πρόσληψης

Στις γρήγορα αναπτυσσόμενες startups συχνά τα άτομα πολλαπλασιάζονται σχετικά γρήγορα και ενώ μερικές παίρνουν τον χρόνο τους προκειμένου να διαλέξουν σωστά τα άτομα με τα οποία θέλουν να συνεχίσουν την πορεία τους, άλλες απλά βιάζονται να γεμίσουν τις κενές θέσεις. Αν κάποιος βιάζετε να σε προσλάβει, τότε σε χρησιμοποιεί ως ένα “σώμα” απλά για την κάλυψη του ρόλου. Και εσύ δεν θες να είσαι απλά ένα “σώμα” στην εταιρία σου. Από την άλλη, ούτε οι χρονοβόρες διαδικασίες είναι κάτι θετικό. Χρειάζεσαι απέναντι σου άτομα που μπορούν να πάρουν άμεσα μία σωστή απόφαση και να μην σε αφήνουν να χάνεις άδικα τον χρόνο και την ενέργεια σου.

Κάνε δύσκολες ερωτήσεις

Άνθρωποι που αντιμετωπίζουν με σεβασμό την διαδικασία αυτή θα εκτιμήσουν μία δύσκολη ερώτηση ενός υποψηφίου. Μην κάνεις ερωτήσεις για την απάντηση των οποίων θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν στοιχεία από το site εταιρίας

Μερικές ερωτήσεις που μπορείς να κάνεις είναι οι εξής:

  • Μπορείτε να περιγράψετε την τελευταία φορά που σαν εταιρία ακολουθήσατε μία ολοκαίνουρια ιδέα;
  • Πότε ήταν η τελευταία φορά που έγινε κάτι επιζήμιο, όπως να χάσετε έναν μεγάλο πελάτη και πως το χειρίστηκε η διοίκηση;
  • Αποτελεί η ψυχική υγεία ανοιχτό θέμα συζήτησης στην εταιρία;
  • Μέχρι ποιο σημείο μπορώ να έχω τον τελευταίο λόγο για την δουλειά μου και για ποια θέματα χρειάζομαι έγκριση από τον υπεύθυνο μου;
  • Τι προσέγγιση ακολουθήσατε τα τελευταία χρόνια και πως την εφαρμόζετε;

Επίσης, καλό είναι να ρωτήσεις σχετικά με την ροή εργασίας, ώστε να καταλάβεις αν υπάρχει χώρος για πειραματισμό και καινοτομία.

Έχε υπόψιν πως πολλά πράγματα εξαρτώνται από το μέγεθος της εταιρίας

Η Great Place to Work έκανε μια έρευνα σχετικά με την επιρροή που μπορεί να έχει το μέγεθος μια εταιρίας στην επιτυχία των υπαλλήλων της. Αναφέρει, λοιπόν, πως το φιλικό περιβάλλον σε μια μικρή εταιρία είναι πολύ σημαντικός παράγοντας, όμως, καθώς η εταιρία αναπτύσσεται είναι μεγάλης σημασίας η ικανότητα του καθενός να μπορεί να κάνει την διαφορά. Σε μικρότερες εταιρίες οι υποψήφιοι καλό είναι να κάνουν ερωτήσεις που αφορούν το εργασιακό κλίμα και τις σχέσεις των υπαλλήλων με τα ανώτερα στελέχη. Αντιθέτως, σε μεγαλύτερες εταιρίες οι υποψήφιοι ωφελεί να ρωτήσουν για την δυνατότητα τους να εξελιχθούν και να διαπρεψουν.

Ακολούθησε το ένστικτό σου

Δεν υπάρχει καλύτερος δείκτης για να καταλάβεις αν ταιριάζεις στην κουλτούρα της εταιρίας από τι ίδιο σου το ένστικτο. Αν το ένστικτό σου σε προϊδεάζει για κάτι αρνητικό και αισθάνεσαι πως δεν θα έπρεπε να διαλέξεις να εργάζεσαι σε αυτήν την εταιρία τότε καλύτερα να μην το κάνεις.

Για περισσότερες συμβουλές καριέρας μπορείς να επισκεφτείς το blog μας.