Ένας ολοκληρωμένος οδηγός για μεταπτυχιακά προγράμματα!

By CollegeLink Team

Ενδιαφέρεσαι να κάνεις το μεταπτυχιακό σου, αλλά δεν ξέρεις από που να ξεκινήσεις; 

 

Καταλαβαίνουμε πως ίσως υπάρχει ένα χάος στο μυαλό σου! Γι αυτό κι εμείς συγκεντρώσαμε όλες τις βασικές πληροφορίες που θα χρειαστείς, έτσι ώστε να βρεις το πρόγραμμα που σου ταιριάζει.

Περιεχόμενα

Πότε είναι η ιδανική στιγμή να ξεκινήσω το μεταπτυχιακό μου;

Ιδανική στιγμή δεν υπάρχει και εξαρτάται από τις ανάγκες και τους στόχους σου, το πότε θα συνεχίσεις τις σπουδές σου. Εάν νιώθεις την ανάγκη να έρθεις πρώτα σε επαφή με την αγορά εργασίας έτσι ώστε να κάνεις ένα διάλλειμα από τις σπουδές, αλλά και να καταλάβεις καλύτερα με τι θέλεις να ασχοληθείς στο μέλλον, ίσως να αφήσεις το κομμάτι του μεταπτυχιακού για αργότερα. Εάν ωστόσο το έχεις σκεφτεί καλά και ανυπομονείς να ξεκινήσεις, μην διστάζεις. Πάμε να δούμε πως θα κάνεις την κατάλληλη προετοιμασία. 😉

 

Είσαι σε δίλημμα δουλειά ή μεταπτυχιακό; Τότε διάβασε πρώτα εδώ!

Με ποιά κριτήρια θα επιλέξω το μεταπτυχιακό πρόγραμμα που μου ταιριάζει;

1. Ποια είναι τα διαθέσιμα μεταπτυχιακά προγράμματα στην Ελλάδα

Αρχικά, έχεις σκεφτεί σε ποιό τομέα θα ήθελες να κάνεις το μεταπτυχιακό σου; Το πρώτο βασικό βήμα κατά την αναζήτηση σου είναι αυτό, να δεις με ποιό τομέα θέλεις να ασχοληθείς επαγγελματικά στο μέλλον. Θέλεις να αποκτήσεις μια εξειδίκευση σε τομέα σχετικό με τις προπτυχιακές σου σπουδές, ή επιθυμείς να κάνεις στροφή καριέρας; Βασικό κομμάτι σε αυτό είναι να τσεκάρεις ποιά από τα μεταπτυχιακά που σε ενδιαφέρουν δέχονται αποφοίτους από το δικό σου τμήμα. Για αυτό, σου προτείνουμε πρώτα να κάνεις την αναζήτηση σου στα διαθέσιμα μεταπτυχιακά προγράμματα στην Ελλάδα, τα οποία έχει συγκεντρώσει η Eduguide.gr.

2. Πολύ σημαντικό: Το μεταπτυχιακό που θα επιλέξεις παρέχει διασύνδεση με την αγορά εργασίας;

Εάν εργάζεσαι ήδη στον τομέα στον οποίο κάνεις το μεταπτυχιακό σου, αυτό το κομμάτι ίσως και να μην σε ενδιαφέρει και τόσο. Αν, όμως, θέλεις να συνεχίσεις τις σπουδές σου με σκοπό να αλλάξεις επάγγελμα, θα σε βοηθούσε να επιλέξεις ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα που σου δίνει την δυνατότητα πρακτικής άσκησης ή/και διοργανώνει ημέρες καριέρας για τους απόφοιτους του προγράμματος, φέρνοντας τους σε επαφή με υποψήφιους εργοδότες. Το να αποκτήσεις εργασιακή εμπειρία στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού σου είναι πολύ σημαντικό, καθώς αποφοιτώντας θα έχεις ένα σημαντικό πλεονέκτημα στην αγορά!

3. Online μεταπτυχιακό ή δια ζώσης;

Ανάλογα με τις ανάγκες της καθημερινότητας σου, μπορείς να διαλέξεις ένα μεταπτυχιακό on line, κερδίζοντας αρκετό χρόνο από τις μετακινήσεις ή/και δίνοντας σου την δυνατότητα να φοιτήσεις σε κάποιο Πανεπιστήμιο που βρίσκεται σε διαφορετική περιοχή από το τόπο διαμονής σου. Αν, ωστόσο, για σένα είναι πολύ σημαντική η δια ζώσης παρακολούθηση και θέλεις να έχεις μια πιο άμεση επαφή με τ@ς συμφοιτητ@ σου, τότε ίσως σου ταιριάζει καλύτερα ένα μεταπτυχιακό όπου θα παρακολουθείς τα μαθήματα στο χώρο του Πανεπιστημίου. Πλέον τα περισσότερα πανεπιστήμια άλλωστε εφαρμόζουν υβριδικό πρόγραμμα σπουδών, που σημαίνει ότι κάποιες ημέρες την εβδομάδα θα έχεις τη δυνατότητα να παρακολουθείς τα μαθήματα online από το χώρο σου.

4. Κόστος μεταπτυχιακού 

Ένα πολύ σημαντικό κριτήριο, είναι φυσικά η τιμή του μεταπτυχιακού προγράμματος που θα επιλέξεις. Εάν το μεταπτυχιακό που θέλεις να κάνεις έχεις υψηλό κόστος, θα μπορούσες να αναζητήσεις για κάποιο αντίστοιχο πιο οικονομικό, σε άλλο εκπαιδευτικό ίδρυμα ή να βάλεις ένα πλάνο, έτσι ώστε να συγκεντρώσεις το ποσό που χρειάζεται μέσα πχ. στα επόμενα 2-3 χρόνια. Εναλλακτικά, θα μπορούσες να κάνεις και την αναζήτηση σου για υποτροφίες. Πληροφορίες για τις υποτροφίες που τρέχουν κάθε χρόνο μπορείς να βρεις στην ιστοσελίδα του εκάστοτε πανεπιστημίου. Ωστόσο στην Ελλάδα υπάρχουν και αρκετά δωρεάν μεταπτυχιακά προγράμματα. 

Πως κάνω την αίτηση μου για ένα μεταπτυχιακό;

Βασικό κομμάτι της αίτησης σου για μεταπτυχιακό, είναι η συνοδευτική επιστολή την οποία θα αποστείλεις, η οποία θα σε βοηθήσει να ξεχωρίσεις. Στην συνοδευτική επιστολή για το μεταπτυχιακό σου μπορείς να αναφέρεις την μέχρι τώρα πορεία σου, και πως το εργασιακό ή ακαδημαϊκό σου background σε έκανε να αγαπήσεις το αντικείμενο στο οποίο είναι το μεταπτυχιακό σου. Επίσης, μπορείς να αναφέρεις και τους στόχους σου, δηλαδή τι θέλεις να αποκομίσεις μέσω των μεταπτυχιακών σπουδών σου. Ρίξε μια ματιά σε όλα όσα χρειάζεσαι για συντάξεις μια σωστή συνοδευτική επιστολή μεταπτυχιακού! 

Συνέντευξη για μεταπτυχιακό: Τι να περιμένεις και πώς να προετοιμαστείς κατάλληλα;

Η αίτηση σου ξεχώρισε και σε καλούν σε συνέντευξη για το μεταπτυχιακό που αιτήθηκες! Πως θα είναι όμως η συνέντευξη; Τι ερωτήσεις θα σου κάνουν και πως θα έχεις προετοιμαστεί για να δώσεις τις κατάλληλες απαντήσεις;

Πρώτο και βασικό βήμα είναι να έχεις κάνει μια καλή έρευνα για το πρόγραμμα και το πανεπιστήμιο. Στη συνέχεια τόνισε τα στοιχεία εκείνα που θα σε καθιστούσαν πολύ καλό match για αυτό το πρόγραμμα σπουδών και δείξε πως σε ενδιαφέρει πραγματικά το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό. Όπως και στις συνεντεύξεις για δουλειά, στο τέλος πάρε κι εσύ το χρόνο σου να κάνεις ερωτήσεις και να σου λυθούν όποιες τυχόν απορίες έχεις για το πρόγραμμα σπουδών. 

Μεταπτυχιακό VS Online Course

Εάν μετά από όλα αυτά που διάβασες είσαι ακόμα σε δίλημμα αν ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα καλύπτει τις ανάγκες σου, πάμε να σε βοηθήσουμε να ξεδιαλύνεις τη σκέψη σου.  

Ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα από κάποιο πανεπιστημιακό ίδρυμα, σου δίνει την δυνατότητα να αποκτήσεις ένα ευρύ φάσμα γνώσεων στο αντικείμενο που σε ενδιαφέρει και να λάβεις ένα πτυχίο με υψηλό κύρος και αναγνώριση. Ωστόσο σε τεχνολογικούς τομείς όπως το Digital Marketing ή το Web Development που εξελίσσονται συνεχώς, οτιδήποτε καινούργιο βγαίνει παίρνει περισσότερο καιρό να ενσωματωθεί σε ένα πανεπιστημιακό πρόγραμμα σπουδών, απότι σε ένα online course. Επίσης για κάποι@ που έχει χαμηλό budget, περιορισμένο χρόνο και θέλει να αποκτήσει κάποιες συγκεκριμένες γνώσεις άμεσα για να ξεκινήσει να τις εφαρμόζει σε επαγγελματικό επίπεδο, ίσως ταιριάζει καλύτερα ένα online course όπως τα eLearning Academies του CollegeLink!

Μπορείς να κάνεις την εγγραφή σου σε όποιο eLearning Academy σε ενδιαφέρει, και να λάβεις μέσα σε δύο με τρεις μήνες την πιστοποίηση σου σε τομείς με μεγάλη ζήτηση, όπως το Digital Marketing, το Web Development, το iOS Development, το Cybersecurity Testing και άλλα. Για να δεις πρώτα αν σε ενδιαφέρει, μπορείς να ενεργοποιήσεις τη δοκιμή σου δωρεάν για 7 ημέρες και έπειτα αποφασίζεις αν θα το συνεχίσεις. 

Για πες, σε βοηθήσαμε να βρεις τι ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σου;