Βρίσκεσαι στη συνέντευξη για την θέση που θέλεις πολύ να πάρεις και σου γίνεται ερώτηση για το μισθό: “ – Με τι μισθό θα ήσασταν ευχαριστημέν@;”
Από τη μια θέλεις να διαπραγματευτείς το καλύτερο για σένα, από την άλλη θέλεις πολύ να πάρεις τη θέση. 😏
Είσαι σε δίλημμα “- Τι να πω για να απαντήσω κατάλληλα;’’
Μείνε μαζί μας για να πάρεις μερικές ιδέες για μια επιτυχή διαπραγμάτευση μισθού σε συνέντευξη!
Αναζήτησε πληροφορίες για τη θέση και την εταιρεία!
Η προετοιμασία για μια σωστή διαπραγμάτευση, ξεκινάει πριν από τη συνέντευξη. Διάβασε προσεκτικά τις αρμοδιότητες που περιλαμβάνει η θέση και κάνε μια αναζήτηση στο glassdoor και το poudouleveis.gr για αξιολογήσεις εργαζομένων και μισθούς που υπάρχουν στη συγκεκριμένη εταιρεία.
Ακόμα και αν δεν βρεις κάποιο range για τη συγκεκριμένη θέση, το να δεις τι μισθούς δίνει η συγκεκριμένη εταιρεία γενικότερα, σε βοηθάει να εκτιμήσεις το offer που είναι πιθανό να σου κάνουν. Επίσης θα σε βοηθήσει πολύ να κάνεις μια αναζήτηση για το μισθό που λαμβάνουν εργαζόμεν@ σε άλλες εταιρείες στην αντίστοιχη θέση, πάλι με τα εργαλεία που σου προτείναμε.
Τέλος, μπορείς να κάνεις και μια έρευνα συγκεντρώνοντας πληροφορίες από γνωστούς σου που εργάζονται στο συγκεκριμένο τομέα.
Αξιολόγησε τις πληροφορίες που συγκέντρωσες
Επόμενο βήμα, αξιολόγησε όλες αυτές τις πληροφορίες που συγκέντρωσες και κατέληξε στο ποσό το οποίο θα σε ικανοποιούσε, με βάση τις αρμοδιότητες του ρόλου. Εάν πχ. Οι αρμοδιότητες στην περιγραφή της θέσης είναι περισσότερες από μια τυπική θέση στο συγκεκριμένο αντικείμενο, ανέβασε το ποσό που θα ζητήσεις. Αυτό σίγουρα θα το ζυγίσεις και στη συνέντευξη, όπου στη συζήτηση με την εταιρεία θα γίνει πιο ξεκάθαρο ποιές είναι οι επιμέρους αρμοδιότητες της θέσης.
Κάνε τη διαπραγμάτευση μισθού με δυναμισμό και σιγουριά!
Για να νιώθεις σιγουριά την ώρα της διαπραγμάτευσης του μισθού, είναι πολύ σημαντικό να έχει προηγηθεί η προετοιμασία που αναφέραμε παραπάνω.
Σημαντικό tip για την ώρα της συνέντευξης: Αν επιλέξεις να δώσεις ένα range μισθού και όχι ένα συγκεκριμένο ποσό, φρόντισε το range που θα δώσεις να σε καλύπτει. Σκέψου το ποσό που επιθυμείς από πριν, για να μην κολλήσεις εκείνη τη στιγμή. Υπάρχει συχνά η περίπτωση οι υποψήφιοι να δίνουν ένα range ξεκινώντας από ένα ποσό αρκετά πιο χαμηλό από αυτό που στοχεύουν, για να αυξήσουν τις πιθανότητες να πάρουν τη θέση. Το ζήτημα όμως είναι να λάβεις ένα job offer που θα σε ικανοποιεί και θα σου δίνει κίνητρο να βελτιώνεσαι στη δουλειά σου!
Eδώ, θα σου συνιστούσαμε να κάνεις μια διευκρινιστική ερώτηση σχετικά με το ποιό είναι το ωράριο της θέσης, εάν δεν έχει αναφερθεί μέχρι στιγμής. Δηλαδή αν είναι full-time, αν περιέχει βάρδιες κλπ., για να ζητήσεις ένα μισθό που αντιπροσωπεύει τις ώρες εργασίας.
Θα μπορούσα να ρωτήσω κατευθείαν για το budget της εταιρείας για αυτή τη θέση;
Φυσικά και μπορείς να το κάνεις! Εάν λοιπόν από την έρευνα που έχεις κάνει μέχρι τώρα δεν έχεις κατασταλάξει στο ιδανικό ποσό για σένα, μπορείς να πεις για παράδειγμα: “Θα μπορούσατε να με ενημερώσετε για το budget που έχει θέσει η εταιρεία για τη συγκεκριμένη θέση;”
Έτσι θα αποφύγεις τη πιθανότητα να ζητήσεις ένα ποσό πιο χαμηλό από αυτό που είχε προϋπολογίσει η εταιρεία να δώσει για αυτή τη θέση, και να κλείσεις τη δουλειά με υψηλότερο μισθό.
Και αν ο μισθός που προσφέρουν δεν με ικανοποιεί;
Εάν η διαφορά είναι μικρή, μπορείς να συνεχίσεις τη διαπραγμάτευση. Θα μπορούσες να ρωτήσεις για πιθανές επιπλέον παροχές που μπορούν να δοθούν, όπως κουπόνια σίτισης επιπλέον του μισθού, bonus απόδοσης ή να σου καλύπτουν τα μεταφορικά έξοδα για τις ημέρες που θα δουλεύεις από το γραφείο. Επίσης, θα μπορούσες εναλλακτικά να ρωτήσεις εάν υπάρχει η δυνατότητα να επαναδιαπραγματευτεί ο μισθός σου ξανά σε 3-4 μήνες, ανάλογα με την απόδοση σου.
Σε περίπτωση όμως που υπάρχει μεγάλη απόκλιση μεταξύ του επιθυμητού μισθού και αυτού που προσφέρει η εταιρεία, σκέψου το καλά αν τελικά λάβεις job offer από τη συγκεκριμένη. Θα σου προτείναμε να εξετάσεις και άλλες επαγγελματικές προτάσεις.
Πως σου φάνηκαν οι ιδέες μας;
Νιώθεις έτοιμ@ να πας στην επόμενη συνέντευξη και να διαπραγματευτείς το μισθό σου;
Και τώρα που έμαθες πως να διαπραγματευτείς το μισθό σου, ρίξε μια ματιά στο πως να προετοιμαστείς συνολικά για μια συνέντευξη, με στόχο να πάρεις τη δουλειά.
Τα λέμε σε ένα επόμενο άρθρο!