Eργασία “Remote”: Πρέπει να την δεχτείτε;

By Collegelink Team

Πρόσφατη έρευνα από την TINYpulse και Owl Labs σχετικά με την remote (απομακρυσμένη) εργασία παρουσίασε κάποια πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα όσον αφορά την επιτυχία των υπαλλήλων και την διαφύλαξη τους σε μία εταιρία.

Τον τελευταίο καιρό, το ζήτημα αυτό βρίσκεται αρκετά στο προσκήνιο και έχει ήδη εφαρμοστεί σε πολλές εταιρίες (οι μισοί από τους ερωτηθέντες της έρευνας δηλώνουν ότι εργάζονται εκτός γραφείου τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα). Όλο και περισσότεροι υποψήφιοι που αναζητούν εργασία δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην ευελιξία που τους προσφέρει μία θέση. Σκοπός της έρευνας αυτής είναι να μάθουμε πώς αυτός ο τρόπος εργασίας επηρεάζει τόσο τους υπαλλήλους όσο και την εταιρία. Τα συμπεράσματα που προκύπτουν φαίνονται αρκετά συναρπαστικά.

  1. Αμφιβολίες σχετικά με την υποστήριξη αυτής της μεθόδου

Tο μοναδικό ζήτημα που απασχολεί τους managers όταν οι εργαζόμενοι ζητούν να εργαστούν εκτός γραφείου είναι η απόδοση τους στην δουλειά. Από την άλλη, οι managers που εφαρμόζουν ήδη την μέθοδο αυτή, αναφέρουν ότι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετώπισαν δεν ήταν η μέτρηση της απόδοσης αυτών των υπαλλήλων, αλλά η καλλιέργεια της εταιρικής κουλτούρας. Για την ακρίβεια, η μέτρηση της παραγωγικότητας και της απόδοσης ήταν από τα θέματα που τους απασχολήσουν το λιγότερο. Θεωρούν πιο σημαντικά εμπόδια, το συντονισμό των αρμοδιοτήτων, την παροχή feedback και την υποστήριξη της προόδου της καριέρας.

  1. Η εργασία από το σπίτι σπανίως επηρεάζει την απόδοση ή την δέσμευση των υπαλλήλων

Η αλήθεια είναι ότι οι υπάλληλοι που εργάζονται εκτός γραφείου εμφάνισαν ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα επένδυσης στην δουλειά τους και αποδίδουν κατά μέσο όρο το ίδιο με εκείνους που εργάζονται εντός γραφείου. Από την στιγμή που το 51% των απομακρυσμένων εργαζομένων αναφέρει πως ο λόγος που θέλουν να εργάζονται εκτός γραφείου είναι για να βελτιώσουν την ισορροπία μεταξύ προσωπικής και εργασιακής ζωής, ο καλύτερος τρόπος να δεσμεύσετε στην εταιρία σας τους εργαζομένους αυτούς, είναι να δεχτείτε τον τρόπο αυτό και να θέσετε τα όρια που απαιτούνται για να λειτουργήσει αποτελεσματικά και για τις δύο πλευρές.

Άμα αναλογιστούμε πως οι εταιρίες που υποστηρίζουν την μέθοδο αυτή έχουν 25% υψηλότερο βαθμό δέσμευσης των υπαλλήλων σε αντίθεση με τις εταιρίες που δεν την υποστηρίζουν, τότε η εφαρμογή της κρίνεται μάλλον αναγκαία. Η έρευνα έδειξε επίσης πως το 65% των υπαλλήλων που δεν εργάζονται προς το παρόν απομακρυσμένα, θα ήθελαν να εργάζονται εκτός γραφείου τουλάχιστον μία φορά τον μήνα. Γεγονός που σημαίνει πως αυτή η τάση τείνει να αυξάνεται.

Πως θα κάνετε, το 2018, τους εργαζόμενους να νιώθουν την εταιρεία σπίτι τους!

  1. Η απομακρυσμένη εργασία έχει προκλήσεις και για τους εργαζομένους

Οι δυσκολίες που προκαλεί αυτός ο τρόπος εργασίας είναι μεγαλύτερες για τους ίδιους τους εργαζομένους παρά για τους managers. Οι απομακρυσμένοι υπάλληλοι που συμμετείχαν στην έρευνα εξέφρασαν την ανησυχία τους σχετικά με το πόσο τους υπολογίζει η επιχείρηση. Πιο συγκεκριμένα, οι υπάλληλοι αυτοί δέχονται κατά 25% λιγότερες συζητήσεις σχετικά με την ανάπτυξή τους μέσα στην εταιρία σε σχέση με τους «εσωτερικούς» υπαλλήλους. Επίσης, άλλη μία δυσκολία που αντιμετωπίζουν είναι το να παραμένουν συνεχώς ενημερωμένοι για τις εξελίξεις και αυτό που τους λείπει περισσότερο είναι οι συζητήσεις με τους συναδέλφους και οι εορτασμοί.

Εφόσον, ένας υπάλληλος έχει την ανάγκη να γνωρίζει ότι υπάρχουν δυνατότητες εξέλιξης μέσα στην εταιρία, είναι σημαντικό, λοιπόν, για τους managers που έχουν αναλάβει απομακρυσμένους εργαζομένους να βρίσκουν χρόνο για τέτοιου είδους συζητήσεις και αντίστοιχα για τους υπαλλήλους να υποδηλώνουν την ανάγκη αυτή.

Αν, λοιπόν, συνδυάσετε τα οφέλη της συνεχής εκπαίδευσης και καθοδήγησης των υπαλλήλων σας με την παροχή ευελιξίας προγράμματος, είναι πολύ πιθανό να κερδίσετε την δέσμευση των υπαλλήλων σας.

  1. Η υποστήριξη αυτής της μεθόδου μπορεί να σημαίνει και την γρήγορη πρόσληψη καλύτερων ταλέντων

Ένα πολύ ενδιαφέρον εύρημα της έρευνας αυτής προκύπτει από τις εταιρίες που έχουν μόνο remote εργαζομένους. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα, οι εταιρίες αυτές είναι σε θέση να προσλαμβάνουν άτομα 33% ταχύτερα από άλλες εταιρίες. Αυτό σημαίνει πως εφόσον δεν υπάρχουν γεωγραφικοί περιορισμοί, οι εταιρίες που εφαρμόζουν την remote εργασία μπορούν να επεκτείνουν το talent pool τους με αποτέλεσμα την εύρεση πιο ικανών και έμπειρων ατόμων.

Επίσης, οι μικρές επιχειρήσεις διάκεινται περισσότερο θετικά σε αυτήν την τακτική και είναι δύο φορές πιο πιθανό να προσλάβουν remote εργαζομένους για πλήρη απασχόληση σε σχέση με μεγαλύτερες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τα παραπάνω, σε μία ανταγωνιστική αγορά, οι μικρές επιχειρήσεις μπορούν να ανταγωνιστούν πιο εύκολα τις μεγαλύτερες εταιρίες, αφού λόγω της ευελιξίας που προσφέρουν έχουν περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν μεγαλύτερα ταλέντα.

Τα ταλέντα που ψάχνετε, βρίσκονται στο CollegeLink!

  1. Οι περισσότεροι «εσωτερικοί» υπάλληλοι αισθάνονται πως δεν έχουν το περιθώριο να εργαστούν εκτός γραφείου

Από τους υπαλλήλους που εργάζονται αποκλειστικά εντός της εταιρίας, το 57% αισθάνεται πως η φύση της δουλειάς τους δεν τους επιτρέπει την ευελιξία αυτή. Αρκετά λιγότεροι ανέφεραν πως προτιμούν να εργάζονται αποκλειστικά στον χώρο της εταιρίας.

Σε αντίθεση με το 25% που δηλώνει πως δεν θα ήθελε να εργάζεται εκτός γραφείου, τα δεδομένα υποδεικνύουν πως υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός υπαλλήλων που έχει ανάγκη την ευελιξία να εργάζεται από όπου τον βολεύει, αλλά δεν την λαμβάνει στις θέσεις που βρίσκεται.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Η δέσμευση των υπαλλήλων και η επιτυχία των εργοδοτών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την καλύτερη υποστήριξη των remote εργαζομένων.

Για περισσότερα άρθρα μπορείτε να επισκεφθείτε το blog μας!

Βρείτε τα ταλέντα που ψάχνετε εδώ!