FOBO: Περί τίνος πρόκειται και πώς να το ξεπεράσεις

By Collegelink Team

Αναρωτήθηκες πρόσφατα κατά πόσο η δουλειά σου πραγματικά σε γεμίζει; Σκέφτηκες να κάνεις το επόμενο βήμα στην καριέρα σου, όμως δίστασες, όταν τέθηκε υπό αμφισβήτηση ο παράγοντας “ασφάλεια”; Και τότε η πολυπόθητη πρόταση έφτασε. Μια νέα θέση εργασίας. Αντέδρασες με ενθουσιασμό, όμως σιγά σιγά οι σκέψεις άρχισαν να σε κατακλύζουν. Είναι αυτή η καλύτερη ευκαιρία για εμένα; Λοιπόν, βιώνεις FOBO και δεν είσαι μόν@. 

Κάνε join στην No1 πλατφόρμα εύρεσης εργασίας για entry level θέσεις!

Ο φόβος των καλύτερων επιλογών ή αλλιώς FOBO (Fear Of Better Options) αντικατοπτρίζει αυτές ακριβώς τις δεύτερες σκέψεις που κάνεις όταν εμφανίζεται μια νέα ευκαιρία στον ορίζοντα. Το LinkedIn διεξήγαγε μια μεγάλη έρευνα και όχι μόνο απέδειξε πώς μας αφορά όλους, αλλά μας δείχνει και τα βήματα για να το ξεπεράσουμε. 

Περίπου 2 στους 3 εργαζομένους (συγκεκριμένα το 68%) παραδέχονται ότι όταν πρόκειται να λάβουν μια σημαντική απόφαση για την καριέρα τους συχνά βιώνουν FOBO. Μάλιστα, σύμφωνα με την έρευνα, προκύπτει συχνότερα στις παρακάτω περιπτώσεις: 

  • Όταν είσαι στην ίδια εταιρεία για μεγάλο διάστημα (30%)
  • Όταν αναζητάς την ισορροπία μεταξύ καριέρας και προσωπικής ζωής (29%)
  • Όταν προκύπτει μια νέα επαγγελματική πρόταση (23%)
  • Όταν διαπραγματεύεσαι για τις οικονομικές απολαβές (21%)
  • Αφού βιώσεις μια καθοριστική εμπειρία στη ζωή σου (20%)

 

Εάν παρ’ όλα αυτά νιώθεις να πνίγεσαι σε μια κουταλιά νερό, σου έχουμε καλά νέα. Υπάρχουν τρόποι που θα σε βοηθήσουν, όχι μόνο να ξεπεράσεις αυτές τις δεύτερες σκέψεις, αλλά και να τις χρησιμοποιήσεις προς όφελός σου.

  • Υπενθύμισε στον εαυτό σου τι πραγματικά αγαπάς: Ο φόβος των καλύτερων επιλογών, δεν είναι τόσο αναίτιος όσο ίσως πιστεύεις. Μάλιστα, φαίνεται, πώς αυτό που κατά κύριο λόγο μετανιώνουν οι περισσότεροι άνθρωποι όσον αφορά την επαγγελματική τους ζωή είναι πως δεν κυνήγησαν την δουλειά των ονείρων τους (17%). Εξετάζοντας τις επιλογές σου, είναι ο καλύτερος τρόπος να αντιληφθείς εάν βρίσκεσαι στο “σωστό” μονοπάτι αναφορικά με την επίτευξη των στόχων σου. Αξίζει να θυμάσαι πως η επιτυχία, έχει διαφορετικό ορισμό για τον καθένα, και πως ένα από τα μεγαλύτερα βήματα προς την κατεύθυνση αυτή είναι να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου τι πραγματικά αγαπάς. Έτσι, κάθε φορά που σε κατακλύζει η αμφιβολία, αρκεί μόνο μια σκέψη. 
  • Συζήτησε με την επαγγελματική σου κοινότητα: Ο καλύτερος τρόπος να κατανοήσεις τι συμβαίνει εκεί έξω, είναι να ρωτήσεις. Επικοινώνησε με την επαγγελματική σου κοινότητα ή και ανθρώπους που έχουν καταφέρει να φτάσουν εκεί που και εσύ επιθυμείς. Ρώτησε τους τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της θέσης τους, ποια βήματα ακολούθησαν, αλλά και τι συμβουλές έχουν να σου δώσουν. Εάν θες να “βαδίσεις” σε ένα αντίστοιχο μονοπάτι, είναι καλύτερο να έχεις έναν μπούσουλα να σε καθοδηγεί. 
  • Κάνε την έρευνά σου: Εάν εξετάζεις το ενδεχόμενο να δεχτείς μια πρόταση για δουλειά τότε ζύγισε καλά τις επιλογές και λάβε υπόψιν όλους τους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την απόφασή σου (μισθός, ωράρια, τοποθεσία, πεδίο απασχόλησης, καθήκοντα, προοπτικές ανέλιξης κοκ). Μπορείς ακόμα να αναζητήσεις τους πιθανούς συναδέλφους σου στο LinkedIn, προκειμένου να διαπιστώσεις περεταίρω πληροφορίες για τις απαιτήσεις της θέσης. Άλλωστε, η σωστή προετοιμασία είναι το ήμισυ του παντός. 

Μην αφήσεις τον φόβο των καλύτερων επιλογών να σε “ακινητοποιήσει”. Ζύγισε τις επιλογές σου, μοιράσου τις σκέψεις σου, συζήτησε με τον εαυτό σου και όπως και να ‘χει να θυμάσαι ότι δεν είναι μόν@

*Η έρευνα διεξήχθη διαδικτυακά στις ΗΠΑ, από το The Harris Poll, εξ’ ονόματος του LinkedIn, το διάστημα μεταξύ 8-22 Αυγούστου 2018. Συμμετείχαν 1.017 ενήλικες (18+), πλήρους απασχόλησης, μερικής και αυτοαπασχολούμενοι. 

Για περισσότερες συμβουλές βιογραφικού, συνέντευξης και καριέρας γενικότερα ρίξε μια ματιά στο blog μας!

Θέλεις να δεις και τις υπόλοιπες αγγελίες για εργασία στην Ελλάδα;