Δεν χρειάζεται να σου πούμε εμείς ότι ο Γενάρης είναι μήνας ανάκαμψης. Έχεις παρατηρήσει πως γεμίζει το γυμναστήριο μέσα στον Γενάρη; Να ναι καλά τα fitness resolutions.

Είναι, όμως, ιδανική στιγμή και για την καριέρα σου. Βλέπεις, πολλοί από μας έχουμε περάσει τις γιορτές επανεξετάζοντας και επαναπροσδιορίζοντας τους στόχους μας (τους οποίους αναγκαστήκαμε να μοιραστούμε με τους “επικριτικούς” συγγενείς). Ως αποτέλεσμα, υποδεχτήκαμε τον Γενάρη γεμάτοι προθυμία για αλλαγή  – είτε πρόκειται για μία νέα θέση, νέα εταιρία ή τελείως διαφορετικό αντικείμενο.

Πριν, όμως, βάλεις μπρος τις μηχανές, είναι σημαντικό να καταλάβεις ακριβώς τι πρέπει να περιμένεις από την αναζήτηση εργασίας σου αυτόν τον μήνα.

Ο Γενάρης είναι η καλύτερη περίοδος για να κάνεις αίτηση

Γιατί; Οι υπάλληλοι των εταιριών έχουν ανακάμψει από τις διακοπές και έχουν επιστρέψει με γεμάτες τις μπαταρίες. Οι εταιρίες ξεκινούν να οργανώνουν τα σχέδιά τους για τις προσλήψεις από τις αρχές του μήνα, γι’ αυτο αν θες να πετύχεις καλύτερες πιθανότητες να ξεχωρίσει το βιογραφικό σου, αυτή είναι η ευκαιρία σου.

Οι προσλήψεις αποτελούν σημαντική προτεραιότητα αυτόν τον μήνα

Στο τμήμα του HR οι άνθρωποι τείνουν να μην παίρνουν άδεια στην αρχή του χρόνου, γιατί για εκείνους είναι η πιο πιεσμένη περίοδος.

Οι λόγοι που το εξηγούν είναι αρκετοί. Το νέο τρίμηνο φέρνει νέα σχέδια προϋπολογισμού, που σημαίνει περισσότερα χρήματα για να προσληφθούν περισσότεροι άνθρωποι. Επίσης, νέες προβλέψεις πωλήσεων και επιχειρησιακούς στόχους, που υποδεικνύουν που χρειάζεται να εστιάσει τις προσπάθειές της η εταιρία και τί είδους ομάδα θέλει να χτίσει.

Βρες εδώ τις εταιρίες που αναζητούν τώρα νέα άτομα για την ομάδα τους!

… Αλλά υπάρχει και περισσότερος ανταγωνισμός

Ο Ιανουάριος τείνει να φέρνει εισροή πρόθυμων ατόμων που αναζητούν έντονα εργασία, γεγονός που οδηγεί σε μεγαλύτερο ανταγωνισμό.Τον Ιανουάριο υπάρχει ένας μεγαλύτερος όγκος ανθρώπων που υποβάλλουν αίτηση σε θέσεις εργασίας, καθώς περισσότεροι άνθρωποι περιμένουν έως ότου τελειώσουν οι αργίες για να αρχίσουν να ψάχνουν για πιθανή αλλαγή.

Εκτός από την φιλοσοφία #NewYearNewMe, οι άνθρωποι μπορεί να έχουν οικονομικό κίνητρο να περιμένουν έως τον Ιανουάριο για το κυνήγι εργασίας. Οι εταιρείες συχνά έχουν μια πολιτική όπου τα μπόνους δεν διανέμονται μέχρι το τέλος του έτους και οι άνθρωποι δεν θέλουν να αφήνουν “ανοιχτούς λογαριασμούς” με τον τελευταίο εργοδότη τους.

… Η διαδικασία μπορεί να είναι ταυτόχρονα και πιο αργή

Ενώ η διαδικασία πρόσληψης τον Ιανουάριο μπορεί να είναι πιο επιθετική, μπορεί επίσης να είναι και πιο εξαντλητική.

Εκτός από τους νέους προϋπολογισμούς, ο Ιανουάριος μπορεί να φέρει και άλλες εσωτερικές αλλαγές, όπως ένα νέο σύστημα διαχείρισης των αιτήσεων. Γεγονός που θα μπορούσε να σημαίνει καθυστερήσεις στα στάδια πρόσληψης (γεγονός που θα μπορούσε να αποφευχθεί μέσω της πλατφόρμας της CollegeLink). Επίσης, δεν είναι δυνατόν κάθε εταιρεία να έχει οριστικοποιημένο προϋπολογισμό για το έτος και αυτό μπορεί να προκαλέσει καθυστέρηση στις αποφάσεις πρόσληψης. 

Ωστόσο, αυτό θα μπορούσε επίσης να είναι κάτι θετικό: Δεδομένου ότι δεν έχουν ακόμη καλύψει αυτούς τους ρόλους, έχεις μεγάλες πιθανότητες να κερδίσεις εσύ την θέση, εάν υποβάλλεις αίτηση τον Ιανουάριο.

Ο μεγαλύτερος λόγος για τον οποίο η διαδικασία τείνει να επιβραδύνει τον Ιανουάριο είναι επειδή δεν υπάρχει πραγματική βιασύνη. Με απλά λόγια, οι εργοδότες παίρνουν το χρόνο τους επειδή έχουν τους πόρους για να το κάνουν. Γι’ αυτό, προσπάθησε να συμβαδίσεις με τον ρυθμό και κάνε λιγάκι υπομονή.

Τίποτα άλλο;

Ένα ακόμα πράγμα που αξίζει να αναφερθεί είναι ότι ο Ιανουάριος δεν αφορά μόνο την αναζήτηση εργασίας. Η αρχή του νέου έτους προσφέρει ευκαιρίες ανάπτυξης και εξέλιξης όχι μόνο σε μία νέα θέση, αλλά και σε αυτή που βρίσκεσαι ήδη.
Μπορείς να ορίσεις στόχους για τον εαυτό σου. Να αρχίσεις να δημιουργείς το έδαφος για μια προαγωγή ή αύξηση. Μπορείς να ζητήσεις από τον προϊστάμενό σου περισσότερες ευθύνες.

Ακόμα και αν δεν βιάζεσαι να αλλάξεις εργασιακό περιβάλλον, μπορείς να αρχίσεις να προετοιμάζεσαι από τώρα ώστε να είσαι έτοιμος/η όταν έρθει η ώρα να προχωρήσεις. Εξαλλου, ο Ιανουάριος δεν μονοπωλεί την ευκαιρία για μια αλλαγή.

Χρειάζεσαι περισσότερη βοήθεια; Τσέκαρε τον οδηγό καριέρας για να ξεκινήσεις την αναζήτηση εργασίας σε ένα απόγευμα.