«Για ποιο λόγο θέλετε να εργαστείτε στην εταιρεία;»

By CollegeLink Team

Είναι μια από τις συχνότερες ερωτήσεις σε συνέντευξη. Για να μην πούμε ότι είναι στάνταρ ότι θα σε ρωτήσουν: “Για ποιό λόγο θέλετε να εργαστείτε στην εταιρεία μας;” ή αλλιώς “Γιατί στείλατε βιογραφικό στην εταιρεία μας;”

Αποτελεί sos ερώτηση γιατί με την απάντηση σου μπορείς να δείξεις:

α. Πόσο σε ενδιαφέρει να εργαστείς εκεί, 

β. Ότι έχεις κάνει την έρευνα σου για την εταιρεία πριν τη συνέντευξη.

Πριν την ημέρα της συνέντευξης, λοιπόν, αναζήτησε πληροφορίες για την εταιρεία και δες ποια είναι τα δυνατά της σημεία. Αυτό είναι ένα βήμα που καλό είναι να κάνεις και πριν στείλεις την αίτηση σου για μία θέση, γιατί θα σε βοηθήσει να στέλνεις εξαρχής το βιογραφικό σου σε εταιρείες και θέσεις που σου ταιριάζουν, κερδίζοντας χρόνο και ενέργεια από περιττές επικοινωνίες. 

Ας δούμε λοιπόν τι μπορεί να συμπεριλάβεις στην απάντηση σου: 

Επιτεύγματα της εταιρείας

Το νούμερο ένα που θα σου έρχεται ίσως στο μυαλό είναι το πόσο επιτυχημένη ή διάσημη είναι η εταιρεία με την οποία κάνεις συνέντευξη, στον τομέα της. Είναι ένα πολύ καλό στοιχείο που μπορείς να συμπεριλάβεις στην απάντηση σου. Ειδικά αν χρησιμοποιείς/έχεις χρησιμοποιήσει κάποια από τα προϊόντα/υπηρεσίες της, μοιράσου την θετική εντύπωση που σου άφησαν. Με αυτόν τον τρόπο δείχνεις πως έχεις επαφή και με το προϊόν τους. 

Αν όμως, η εταιρεία δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή ή είναι μια start up που τώρα κάνει τα πρώτα της βήματα, μπορείς να αναφέρεις κάποια άλλα επιτεύγματα, όπως ένα καινοτόμο project που τρέχει αυτή τη περίοδο ή κάποια πρωτότυπη καμπάνια τους που πέτυχες στα social media! 😉

Κουλτούρα

Η κουλτούρα είναι σίγουρα ένα στοιχείο που μπορείς να χρησιμοποιήσεις ως έναν από τους λόγους που θεωρείς ότι αξίζει να εργαστείς για αυτή την εταιρεία. Τώρα θα μας πεις, “πως θα μάθω πληροφορίες για την κουλτούρα;”

Το εταιρικό site, το LinkedIn αλλά και τα υπόλοιπα social media της εταιρείας αποτελούν σημαντικές πηγές αναφορικά με τη κουλτούρα μιας εταιρείας. Οι αξίες που αντανακλώνται μέσα από την επικοινωνία της εταιρείας με το κοινό της, το ύφος των επικοινωνιών αλλά και οι πράξεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης ή οι οργανισμοί/ημερίδες που υποστηρίζει, είναι κάποια στοιχεία από τα οποία μπορείς να αντλήσεις πληροφορίες για την κουλτούρα.

Επίσης οι κριτικές εργαζομένων στο glassdoor ή το poudouleveis.gr  μπορούν να σου δώσουν σημαντικές πληροφορίες αναφορικά με την κουλτούρα που επικρατεί σε μια εταιρεία. 

Ευκαιρίες εξέλιξης

Οι ευκαιρίες εξέλιξης που παρέχει μια εταιρεία σου δίνουν κίνητρο να θέλεις να εργαστείς για αυτήν και να θέλεις να φέρνεις όλο και καλύτερα αποτελέσματα στην δουλειά σου, γνωρίζοντας πως η συνεισφορά σου ανταμείβεται. Αν γνωρίζεις λοιπόν πως η εταιρεία παρέχει ευκαιρίες εξέλιξης, τόνισε στη συνέντευξη πως αυτό είναι ένα ελκυστικό στοιχείο για εσένα, το οποίο σε κινητοποιεί να βελτιώνεσαι συνεχώς στη δουλειά σου.

Πως μπορείς κάνεις track πληροφορίες σχετικά με τις ευκαιρίες εξέλιξης; Αναζήτησε στο LinkedIn τα προφίλ των ανθρώπων με τους οποίους θα κάνεις συνέντευξη ή και άλλων εργαζόμενων στην εταιρεία και δες πόσο εξελίχθηκε ο ρόλος τους το διάστημα που εργάζονται εκεί. Αν δεν βρεις επαρκείς πληροφορίες εκεί, μπορείς να κάνεις κι εσύ αυτή την ερώτηση στη συνέντευξη, δίνοντας την ευκαιρία στο άτομο που σου κάνει τη συνέντευξη να πει λίγα λόγια για τον εαυτό του και την πορεία του στην εταιρεία. 

Work-life balance

Η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής είναι πολύ σημαντική για να μπορέσεις να ανταπεξέλθεις στην καθημερινότητα της δουλειάς. Οπότε είναι ένα επιχείρημα που μπορείς να χρησιμοποίησεις στην απάντηση σου. 

Από που μπορείς να αντλήσεις πληροφορίες σχετικά με το work-life balance μιας εταιρείας; 

Εάν γνωρίζεις άτομα που έχουν εργαστεί ή εργάζονται για αυτή την εταιρεία, σίγουρα θα βοηθούσε να τα ρωτήσεις. Αν όμως δεν γνωρίζεις κάποιον που να δουλεύει εκεί, οι κριτικές εργαζομένων στο glassdoor ή το poudouleveis.gr θα μπορέσουν να σε διαφωτίσουν σχετικά με αυτό τη πληροφορία, καθώς και πληροφορίες που μοιράζεται η εταιρεία μέσω του LinkedIn. 

Δεν είναι τέλειο που σήμερα έχουμε τόσα εργαλεία στα χέρια μας, τα οποία μπορούν να μας δώσουν πληροφορίες πριν από μια συνέντευξη; Εκμεταλλεύσου τα λοιπόν! 

Παράδειγμα απάντησης

Πάμε να δούμε λοιπόν πως θα μπορούσες να απαντήσεις σε αυτή την ερώτηση: 

“Ο λόγος που θα ήθελα πολύ να εργαστώ στην εταιρεία σας είναι ότι αποτελεί μια από τις πιο επιτυχημένες και καινοτόμες εταιρείες στον κλάδο της στην χώρα μας, ειδικά μετά το λανσάρισμα της x υπηρεσίας, την οποία χρησιμοποιώ κι εγώ και με έχει διευκολύνει πολύ στην καθημερινότητα μου. Επίσης, καθώς ακολουθώ εδώ και καιρό την σελίδα σας στο LinkedIn, μου έχει κάνει πολύ θετική εντύπωση πως διοργανώνετε δράσεις wellness σε μηνιαία βάση, οι οποίες γίνονται μέσα στο ωράριο εργασίας των εργαζομένων. Τέλος, το γεγονός πως υπάρχουν ευκαιρίες εξέλιξης, προσωπικά αποτελεί ένα ισχυρό κίνητρο για εμένα να φέρνω τα βέλτιστα αποτελέσματα στη δουλειά μου!”

Έχεις ό,τι χρειάζεσαι για να δομήσεις μια ολοκληρωμένη απάντηση την επόμενη φορά που θα ερωτηθείς για τους λόγους που θέλεις να εργαστείς σε μια εταιρεία! 

Τσέκαρε το blog μας για περισσότερα tips συνεντεύξεων και άρθρα επαγγελματικού προσανατολισμού