Γιατί δεν με επιλέγουν για την θέση, ενώ πιστεύω πως έχω την κατάλληλη εμπειρία;

By Collegelink Team

Αγαπητέ/ή «Γιατί με αγνοούν»,

Η εμπειρία μας έχει δείξει πως τρεις είναι οι βασικότεροι παράγοντες για να μην συμπεριληφθείς στις τοπ επιλογές για μία θέση:

  1. Έλλειψη ισχυρού επαγγελματικού δικτύου
  2. Ασύμφωνη σχέση μεταξύ εκπαίδευσης και εμπειρίας (άσχετα από το τι πιστεύεις)
  3. Φτωχή παρουσίαση του εαυτού σου

Βρες εδώ την δουλειά που σου ταιριάζει! 

Ας τα δούμε, όμως, λιγάκι πιο διεξοδικά ένα ένα:

Επαγγελματικό δίκτυο

Ένα ισχυρό δίκτυο μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερες πιθανότητες να καταλήξεις στην δουλειά που θες.

Έρευνα της Federal Reserve Bank of NY έδειξε ότι το 60% των αιτήσεων έμαθαν για το άνοιγμα της θέσης τους από κάποιον φίλο ή οικογενειακό μέλος.

Μία άλλη έρευνα από iCIMS βρήκε ότι το 66% των ανθρώπων που αναζητούν εργασία και προτάθηκε για την θέση από γνωστούς, προσλήφθηκε. Αυτό το ποσοστό αυξάνεται σε 91% αν η παραπομπή είναι κάποιος υπεύθυνος ή ανώτερο στέλεχος.

Με λίγα λόγια, το κοινωνικό σου δίκτυο σε ενημερώνει για ανοιχτές θέσεις εργασίας και μπορεί να σε βοηθήσει πραγματικά στο να καταλήξεις σε κάποια.

Βρες νέους τρόπους να αναπτύξεις το επαγγελματικό σου δίκτυο. Γίνε μέλος σε οργανισμούς που διοργανώνουν εβδομαδιαία ή μηνιαία events και δώσε το παρόν. Παρακολούθησε συνέδρια σχετικά με το αντικείμενο σου και επικοινώνησε με τους ανθρώπους, αντάλλαξε επαγγελματικές κάρτες, αν συνηθίζεται ακόμα κάτι τέτοιο στον τομέα σου.

Αφιέρωσε λίγο χρόνο μέσα στην ημέρα σου για να δικτυωθείς online. Για παράδειγμα, διάβασε άρθρα σχετικά με το αντικείμενό σου. Αν σε εμπνέει κάποιο στέλεχος το οποίο εκφράζει ιδέες και απόψεις πάνω στα θέματα που απασχολείται, τότε προσέγγισε τον και εξέφρασε τον θαυμασμό σου. (προσοχή μην το παρακάνεις)

Μπορείς να δεις εδώ πιο αναλυτικά τρόπους για να δικτυωθείς σωστά και πραγματικά!

Εμπειρία

Δεν μπορείς να μεταβιβάσεις εύκολα όλα τα skills που αποκτάς από μια θέση σε μία άλλη. Για να διαπιστώσεις αν κάποιο skill αξίζει να αναφερθεί μπορείς να χρησιμοποιήσεις την παρακάτω φόρμουλα:

Σαν (προηγούμενος ρόλος), ανέλαβα (εξηγείς αρμοδιότητες) μέσα από τις οποίες έμαθα (σχετικές με την θέση ικανότητες). Αυτές θα εφαρμόσω από την πρώτη κιόλας μέρα ως (νέος σου ρόλος).

Φυσικά δεν πρόκειται για κάποιο παιχνίδι. Δεν γεμίζεις απλά τα κενά με οτιδήποτε σου έρθει πρώτα στο μυαλό. Αυτά που θα πεις θα πρέπει να σε κάνουν να φαίνεσαι πολύ ισχυρός υποψήφιος.

Πάρε ένα παράδειγμα για το πως θα μπορούσες να απαντήσεις:

Σαν εθελοντής διοργανωτής του τάδε event, είχα ως κύρια αρμοδιότητα τον συντονισμό 50 ανθρώπων. Έμαθα πως να κρατάω ενθουσιασμένη και γεμάτη κίνητρα μία μεγάλη ομάδα ανθρώπων, να τους βοηθάω στην ολοκλήρωση των υποχρεώσεων τους και να θέτουμε μεγαλύτερους στόχους. Αυτά ακριβώς θα εφαρμόσω και σε αυτήν την θέση management.

Τι δεν θα ήταν ωφέλιμο να πεις:

Σαν social media coordinator, δημιουργούσα posts για την εταιρία, τα οποία μου έμαθαν πως να γράφω εντυπωσιακά λεκτικά. Αυτό το skill θα εφαρμόσω και για την θέση του Digital Marketing Manager.

Νομίζω καταλαβαίνεις την διαφορά μεταξύ των δύο αυτών παρουσιάσεων. Αν δεν είσαι σίγουρος/η πως το παράδειγμα που αναφέρεις τονίζει τις ικανότητές σου, δες αν μπορείς να βρεις δύο διαφορετικά παραδείγματα για το πως θα μπορούσαν να σε ωφελήσουν στην κάθε περίπτωση.

Παρουσίαση του εαυτού σου

Ακόμα κι αν σε έχει συστήσει κάποιος για την θέση θα πρέπει και πάλι να παρουσιάσεις τον εαυτό σου. Μία δυνατή παρουσίαση ξεκινάει φυσικά με την αλληλουχία όσων αναφέρονται στο βιογραφικό σου και των απαιτήσεων της θέσης. Πριν την συνέντευξη κάνε μία έρευνα για την εταιρία και προετοίμασε υποθετικές ερωτήσεις σχετικά με τις ικανότητες και τις αδυναμίες σου. Επίσης, μάθε το dress code της εταιρίας ώστε να κάνεις μία ωραία πρώτη εντύπωση.

Η σχετική εμπειρία είναι απαραίτητη για mid-level θέσεις, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία περί αυτού. Ωστόσο, έχε στο νου σου πως ένα ισχυρό κοινωνικό δίκτυο και μία θετική πρώτη εντύπωση μπορούν να σου ανοίξουν τον δρόμο γι’ αυτήν την ευκαιρία.

Το καλύτερο πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι να ελέγξεις οτιδήποτε περνάει από το χέρι σου. Γι’ αυτό, μείνε συγκεντρωμένος στο να δικτυώνεσαι και να δίνεις τον καλύτερό σου εαυτό και είμαστε σίγουροι πως θα καταλήξεις στην θέση που σε ενδιαφέρει.

Για περισσότερες συμβουλές καριέρας μπορείς να επισκεφθείς το blog μας. 

Για τις θέσεις junior αυτοί οι τρεις παράγοντες είναι υπεραρκετοί για να καταλήξεις στην θέση που θες.

Δες τις όλες εδώ!