Γιατί εξακολουθούν να σε απορρίπτουν;

By Collegelink Team

Μία πολύ συνηθισμένη ερώτηση υποψηφίων είναι: «Γιατί δεν με έχουν δεχτεί ακόμα σε κάποια θέση;». Οπότε αν σε απασχολεί και εσένα αυτό μην νιώθεις μόνος, είναι πολλοί εκεί έξω! Έλα να το συζητήσουμε παρέα, μπορεί να καταλήξουμε σε κάποιο χρήσιμο συμπέρασμα.

Παρακάτω θα βρεις 5 απαντήσεις επαγγελματιών που θα σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις αυτό το εμπόδιο.

  1. Σε καμία περίπτωση μην πας απροετοίμαστος

Όσο σίγουρος και αν αισθάνεσαι για τον εαυτό σου και όσο ταλέντο κι αν έχεις στον αυτοσχεδιασμό και τον γρήγορο χειρισμό καταστάσεων, μην φύγεις από το σπίτι σου χωρίς να έχεις προετοιμαστεί πολύ καλά!

«Τα καλά νέα, λοιπόν, είναι ότι δέχεσαι προτάσεις για συνεντεύξεις! Υπάρχουν πολλοί παράγοντες για τους οποίους δεν προχωράει η διαδικασία. Δείχνεις ότι θέλεις πραγματικά την θέση; Συχνά, οι υποψήφιοι πιστεύουν πως δεν πρέπει να δείχνουν ξεκάθαρα πως θέλουν πολύ μια θέση. Οι υπεύθυνοι, όμως, χρειάζονται να το ξέρουν αυτό. Ας υποθέσουμε ότι όλοι οι υποψήφιοι που ανταγωνίζεσαι έχουν παρόμοια προσόντα με εσένα. Πως θα διαφοροποιήσεις τον εαυτό σου; Ένας τρόπος είναι να αποδείξεις τις γνώσεις σου περί της εταιρίας, του συνεντευκτή και των προκλήσεων της δουλειάς. Κάνε, λοιπόν, την έρευνά σου και χτίσε στις απαντήσεις σου τις πληροφορίες που συγκέντρωσες. Ταίριαξε τις προκλήσεις με τις δεξιότητες και παρόμοιες καταστάσεις που έχεις αντιμετωπίσει στο παρελθόν. Συνέδεσε τις τελείες για αυτούς, ώστε να κατανοήσουν πόσο εύκολα μπορείς να προσαρμοστείς στον ρόλο. Οι εταιρίες αναζητούν problem solvers και εσύ μπορεί να είσαι ένας από αυτούς, το κάνεις όμως κατανοητό κατά την διάρκεια της συνέντευξης; Δέσμευσε την προσοχή του συνεντευκτή. Σαν καλός συνομιλητής, θέλεις να έχεις έναν όμορφο και ενδιαφέρον διάλογο με τον συνεντευκτή. Αυτό που θες είναι να κερδίσεις την αμέριστη προσοχή του και αυτό θα το καταφέρεις λέγοντας ιστορίες για να αποδείξεις τα λόγια σου. Οι άνθρωποι θυμούνται τις ιστορίες. Ο στόχος σου είναι να μείνεις αξέχαστος. Κάνε μεγαλύτερη προετοιμασία. Οι επιτυχημένες συνεντεύξεις χρειάζονται προετοιμασία. Καλή τύχη.»

  1. Αναζήτησε εξωτερικό feedback

«Η εξάσκηση φέρνει τέλεια αποτελέσματα, δεν τίθεται ερώτημα! Αλλά, είναι σημαντικός ο τρόπος που εξασκείσαι. Στα τελικά στάδια της διαδικασίας πρόσληψης, προκύπτουν πολλές ασάφειες όσον αφορά την άμεση επαφή με τον συνομιλητή, τις γενικές γνώσεις για την θέση και το αν είσαι η καλύτερη επιλογή για την θέση.

Σε αυτό το σημείο είναι καλύτερο να ζητήσεις βοήθεια από έναν φίλο ή κάποιον επαγγελματία, ώστε να σε βοηθήσουν να καταλάβεις τις αδυναμίες σου κατά την διάρκεια της συνέντευξης. Αν συνεχίσεις να προσπαθείς μόνος σου, είναι πολύ πιθανό να συνεχίσεις να κάνεις τα ίδια ή παρόμοια λάθη. Ο στόχος σου είναι η επόμενη συνέντευξη να είναι και η τελευταία!»

Αν είσαι Web Developer, βάλε στο βιογραφικό σου το Web Development Academy και κάνε την επόμενη συνέντευξη να είναι η τελευταία!

  1. Διευθέτησε οποιαδήποτε ανησυχία μπορεί να προκύψει

«Όταν ολοκληρωθεί η συνέντευξη, ρώτα τον συνομιλητή αν υπάρχει κάτι που τον απασχολεί μετά την συζήτησή σας, ή αν δεν έχει απαντηθεί με σαφήνεια κάποια ερώτησή του. Ανέφερε πως μιας και βρίσκεσαι ήδη εκεί, θα ήθελες να διευθετηθεί οποιοδήποτε ζήτημα έχει προκύψει.

Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα υπάρχουν επίμονοι δισταγμοί. Είναι αρκετά τολμηρό, αλλά καθ’όλη την διάρκεια της εμπειρίας μου, έχει πιάσει. Ζήτα feedback από τις εταιρίες που δεν σε δέχονται, οι περισσότερες θα σου παρέχουν εποικοδομητική κριτική που θα σε βοηθήσει να βελτιωθείς.»

  1. Ζήτα feedback και από τον συνεντευκτή

«Το να διαχειρίζεσαι την απόρριψη χωρίς να έχεις κάποια ξεκάθαρη εικόνα του τι φταίει είναι σκληρό, αλλά προσπάθησε να την δεις σαν μια ευκαιρία να μάθεις από αυτήν και να γίνεις ακόμη καλύτερος. Ρωτώντας τον συνεντευκτή για το τι θα μπορούσες να είχες κάνει διαφορετικά, είτε όσον αφορά τις ικανότητες ή το στυλ σου κατά την διάρκεια της συνέντευξης, είναι ένας πολύ καλός τρόπος να βελτιωθείς.»

  1. Βεβαιώσου ότι είναι η σωστή δουλειά για σένα

«Σε νιώθω! Έχω περάσει από ντουζίνα συνεντεύξεων χωρίς να έχω καμία προσφορά για δουλειά. Τελικά, έγινα ελεύθερος επαγγελματίας και δεν έλαβα καμία απάντηση από τα 50 emails που έστειλα σε πιθανούς πελάτες για συνεργασία. Αυτά έμαθα, λοιπόν, και μπορεί ένα ή όλα από τα παρακάτω να εφαρμόζονται το ίδιο αποτελεσματικά και για σένα.

  • Λάθος δουλειά ή και αντικείμενο εργασίας. Ίσως, να πηγαίνεις στα λάθος μέρη και να κυνηγάς τις λάθος δουλειές. Απορρίφθηκα από πολλές θέσεις γιατί επέμενα να πηγαίνω σε αυτές που δεν μου άρεσαν και επειδή δούλευα στον τομέα της υγείας. (τώρα δουλεύω στον χώρο του tech)
  • Έμαθα να εκπροσωπώ καλύτερα τον εαυτό μου στις συνεντεύξεις και ανανέωσα το βιογραφικό μου. Το βιογραφικό είναι αυτό που σου φέρνει τις συνεντεύξεις, οπότε μάλλον φταίει η επικοινωνία ή ο τρόπος που κινείσαι και απαντάς κατά την διάρκεια της συνέντευξης.
  • Δεν είναι σωστή η στιγμή ή σωστή η εταιρία. Αυτές οι θέσεις μάλλον δεν είναι αυτές που θα ήθελες να βρίσκεσαι. Μερικές από τις δουλειές που απορρίφθηκα, αποδείχθηκαν όχι και τόσο καλές εταιρίες.
  • Άλλαξε τρόπο σκέψης. Γράψε τι είναι αυτό που προτιμάς να έχει ένας εργοδότης, η ομάδα και το εργασιακό περιβάλλον στον οποίο θα ήθελες να εργάζεσαι. Και πως θες να νιώθεις εσύ εκεί μέσα. Να είσαι συγκεκριμένος. Τώρα εστίασε στο τι έχεις εσύ να προσφέρεις και με ποιον τρόπο μπορείς να βοηθήσεις την εταιρία, την ομάδα ή τον υπεύθυνο.

Το τελευταίο με βοήθησε πολύ γιατί μου έδωσε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.»

Ελπίζουμε οι παραπάνω απαντήσεις να σε διαφωτίσουν όσον αφορά την διαδικασία της συνέντευξης και τον τρόπο με τον οποίο μπορείς να βελτιωθείς για την επόμενη. Αν χρειάζεσαι περισσότερες συμβουλές καριέρας μπορείς να επισκεφτείς το blog μας. ')}