Η μακροπρόθεσμη διατήρηση των εργαζομένων σας είναι επιτακτική ανάγκη για την επιχείρησή σας!

By Collegelink Team

Ακόμη κι αν έχουμε δημιουργήσει μια ελκυστική και άκρως λεπτομερή αγγελία εργασίας, αξιολογήσει μια πληθώρα βιογραφικών, αφιερώσει αμέτρητες ώρες σε συνεντεύξεις υποψηφίων και, τελικά, καταφέρει να προσλάβουμε έναν φανταστικό υποψήφιο για την επιχείρησή μας… το έργο μας ως υπεύθυνοι εργασίας δεν τελειώνει εκεί!

Για την ακρίβεια, κάθε καλή πρόσληψη ολοκληρώνεται με ένα οργανωμένο πρόγραμμα μακροπρόθεσμης διατήρησης του ανθρώπινου κεφαλαίου της εταιρείας.

Αναπτύξτε την ομάδα σας μέσα από την CollegeLink!

Μπορεί η πρόσληψη ενός εξαιρετικού νέου εργαζόμενου να είναι αιτία για εορτασμούς, αλλά το καλωσόρισμα του στο γραφείο, η διάθεση ανταγωνιστικών μισθολογικών παροχών και περαιτέρω οφελών δεν εγγυώνται την μακροπρόθεσμη παραμονή του στην εκάστοτε θέση εργασίας. Αντιθέτως,  με τον κλοιό της αγοράς εργασίας να στενεύει ολοένα και περισσότερο και τις διάφορες επιχειρήσεις ανά την εγχώρια – αλλά και διεθνή – αγορά εργασίας να εργάζονται καθημερινά σκληρά, προκειμένου να προσεγγίσουν τους καλύτερους υποψηφίους προσφέροντάς τους εξαιρετικά ανταγωνιστικές μισθολογικές παροχές και οφέλη, οι εργαζόμενοι  τείνουν πλέον να μην παραμένουν σε μια συγκεκριμένη θέση εργασίας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Για αυτό και το κλειδί για να κερδίσουμε ολόκληρη τη μάχη παραμονής των εργαζομένων μας είναι μια άρτια οργανωμένη στρατηγική διατήρησης. 

Εξακολουθείτε να χρειάζεστε μια πιο πειστική αιτιολογία; Σκεφτείτε τους παρακάτω τρεις λόγους για τους οποίους η διατήρηση εργαζομένων πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στην κορυφή της λίστας των προτεραιοτήτων σας.

Η διατήρηση των εργαζομένων είναι σίγουρα πιο οικονομική από την εξεύρεση και την εκπαίδευση νέων εργαζομένων

Σύμφωνα με τον οργανισμό SHRM, κάθε φορά που μια εταιρεία αντικαθιστά έναν εργαζόμενο το σύνολο των πόρων που ξοδεύει ισοδυναμεί με μισθούς έξι έως εννέα μηνών. Στο συγκεκριμένο κόστος συμπεριλαμβάνεται τόσο η σπατάλη χρόνου – όλες αυτές τις εργατοώρες που αφιερώθηκαν για την αξιολόγηση των βιογραφικών, το συντονισμό και τη διεξαγωγή των συνεντεύξεων με τους διευθυντές προσλήψεων και την παρακολούθηση των αναφορών – όσο και ο μισθός των εργαζόμενων διαφόρων τμημάτων που κινητοποιήθηκαν, προκειμένου να εκπαιδεύσουν τον κάθε νέο εργαζόμενο. 

Εξάλλου, είναι δεδομένο το γεγονός ότι κανείς δεν μπαίνει σε μια δουλειά την πρώτη ημέρα και αποδίδει τα μέγιστα. Κάθε νέο πρόσωπο στο γραφείο χρειάζεται εκπαίδευση, επιπλέον προσοχή και σχόλια πριν τρέξει με πλήρη ταχύτητα – και όλα αυτά εξακολουθούν να προστίθενται στο κοντέρ!

Οι κορυφαίοι εργαζόμενοι σας δεν θα παραμείνουν χωρίς την απαραίτητη υποστήριξη

Οι εργαζόμενοι που δεν αισθάνονται συνδεδεμένοι με το εργασιακό τους περιβάλλον ή ότι το έργο τους δεν αναγνωρίζεται είναι πιο πιθανό να ανταποκριθούν θετικά σε πιθανές επαγγελματικές προτάσεις. 

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι που δεν αναζητούν ενεργά νέα εργασία είναι και εκείνοι με τις περισσότερες πιθανότητες να υποκύψουν στην τακτική της παθητικής πρόσληψης – όπου εργοδότες και recruiters χρησιμοποιούν το linkedin ή διάφορα group εύρεσης εργασίας για να βρουν εξαιρετικούς υποψηφίους που μπορεί ταυτόχρονα να είναι και ανοιχτοί σε εξαιρετικές προσφορές από διάφορες εταιρείες. 

Για αυτό και επενδύοντας σε διάφορους τρόπους διατήρησης των εργαζομένων σας αυξάνετε αυτόματα και τις πιθανότητες οι εργαζόμενοί σας να απορρίψουν αυτές τις προσφορές και να παρατείνουν την παραμονή τους στη δική σας επιχείρηση. 

Η εναλλαγή των εργαζομένων στις θέσεις εργασίας είναι… μεταδοτική

Ας είμαστε ειλικρινείς. Σκεπτόμενοι και εμείς ως νέοι εργαζόμενοι, μπορεί να μας προκαλούσε ιδιαίτερη ανησυχία και ανασφάλεια το γεγονός ότι σχεδόν όλοι οι υπόλοιποι συνάδελφοι μας εργάζονται στην εταιρεία για μικρό χρονικό διάστημα. Κάτι τέτοιο συχνά σηματοδοτεί ότι οι εργαζόμενοι μπορεί να επιλέγουν να μην παραμείνουν μακροπρόθεσμα σε μια εταιρεία είτε λόγω κακής εταιρικής κουλτούρας είτε λόγω έλλειψης ευκαιριών ανάπτυξης. 

Από την άλλη πλευρά, όμως, όταν ένας νέος εργαζόμενος καλωσορίζεται από υπαλλήλους που μετράνε αρκετά χρόνια σε μια εταιρεία – και εξακολουθούν να είναι ενθουσιασμένοι με την εργασία και την εταιρική κουλτούρα – μπορεί να αισθανθεί ασφάλεια και εμπιστοσύνη ότι έλαβε τη σωστή απόφαση. 

Ωστόσο, και πάλι, ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί η βραχυπρόθεσμη παραμονή των εργαζομένων σας είναι να εστιάσετε σε μακροχρόνιες προσπάθειες διατήρησης σε όλο το εύρος της επιχείρησής σας. 

Η μακροχρόνια και αποτελεσματική διατήρηση των εργαζομένων μας είναι κάτι παραπάνω από την προσφορά ανταγωνιστικών μισθολογικών παροχών σε εκείνους ή την τοποθέτηση τραπεζιών ping pong στην αίθουσα ψυχαγωγίας της εταιρείας μας. Αντίθετα, απαιτεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που προάγει την αφοσίωση, δημιουργεί μια αυθεντική εταιρική κουλτούρα και μιλάει για τις αξίες που πραγματικά ενδιαφέρονται οι εργαζόμενοι. Ένα σχέδιο που πρέπει να ξεκινήσει από την πρώτη μέρα και να συνεχίσει καθ ‘όλη τη διάρκεια της καριέρας των εργαζομένων στην εταιρεία.

Βρείτε τα επόμενα ταλέντα σας μέσα από την CollegeLink!