Γιατί και πώς να ασχοληθείς με το Software Testing;

By CollegeLink Team

Υπάρχει tech επάγγελμα για το οποίο δεν είναι απαραίτητο να έχεις tech background;

Υπάρχει – To Software Testing! 

Ακόμα κι αν αυτή τη στιγμή ασχολείσαι με έναν non tech επάγγελμα και θέλεις να κάνεις ένα career pivot, τώρα με το Software Testing eLearning Academy μπορείς, μιας και σε εφοδιάζει με όλα τα skills και τα tools που χρειάζεσαι για να ξεκινήσεις να εργάζεσαι ως software tester. 

Περιεχόμενα

Τι είναι το Software Testing;

Είναι η διαδικασία κατά την οποία τεστάρεται η λειτουργικότητα και η ποιότητα ενός λογισμικού. Με άλλα λόγια είναι η διαδικασία κατά την οποία εντοπίζονται τυχόν bugs ενός λογισμικού, έτσι ώστε να λυθούν όλα τα issues που υπάρχουν πριν αυτό βγει live για τους χρήστες. Υπάρχουν δύο κατηγορίες software testing, το automation και το manual.

Ποιά η διαφορά Manual vs Automation Testing;

H βασική διαφορά είναι στο ποιός πραγματοποιεί την διαδικασία. Στο manual testing την πραγματοποιεί κάποιος άνθρωπος ενώ στο automation, τα εργαλεία testing. 

Το automation testing είναι λιγότερο χρονοβόρο και περισσότερο ακριβές. Aπό την άλλη υπάρχουν δοκιμές που από την φύση τους μπορούν να γίνουν μόνο με manual testing, όπως οι δοκιμές για την ευχρηστία του λογισμικού, είτε δοκιμές που απαιτούν την κρίση και την παρατηρητικότητα του ανθρώπου. Οπότε και οι δύο μέθοδοι είναι χρήσιμες και ο συνδυασμός τους αυξάνει την ποιότητα και την λειτουργικότητα του τελικού προϊόντος.   

Είναι το Software Testing ένα καλό επαγγελματικό μονοπάτι;

Πρόκειται για ένα τομέα στον οποίο μπορεί να ξεκινήσει κάποι@ με υψηλό μισθό, χωρίς να έχει προϋπηρεσία στο αντικείμενο, παρακολουθώντας courses στα οποία θα διδαχθεί τα βασικά εργαλεία και τις μεθόδους του testing. Όσο πιο σύνθετες γίνονται οι εφαρμογές, τόσο αυξάνεται η ανάγκη για testing. Επειδή είναι ένα κλάδος που έχει τεράστια ζήτηση αυτή τη στιγμή, ο μέσος μισθός για ένα ρόλο Junior Software Tester είναι 1400 ευρώ το μήνα.

Ποιός είναι ο μέσος μισθός στο Software Testing;

Ο μισθός για μια entry-junior θέση στο testing είναι στα 20.000 ευρώ το χρόνο, για mid-senior στα 30.000, για seniors στα 35.000-40.000 ευρώ  και οι θέσεις που αφορούν leaders είναι στα 50.000 ευρώ plus.

Τι hard skills χρειάζονται;

Χρειάζεται να γνωρίζεις μεθοδολογίες όπως το Black Box, White Box και Gray Box Testing, και εργαλεία που είναι απαραίτητα για το software testing όπως το Selenium και το Postman. 

Επίσης, θα πρέπει να έχεις γνώση από τα εργαλεία Junit, TestNG και Jenkins, που είναι από τα πιο διαδεδομένα εργαλεία δοκιμών λογισμικού. 

Και από soft skills;

Για μια καριέρα στο software testing είναι απαραίτητη η παρατηρητικότητα και το να έχεις περιέργεια για το τι θα συμβεί σε διάφορες περιπτώσεις, καθώς θα καλείσαι να δημιουργείς σενάρια και να προσπαθείς να τεστάρεις τα διάφορα στάδια στο ταξίδι του χρήστη (user journey). Άλλα soft skills που είναι σημαντικά είναι η κριτική και αναλυτική σκέψη, η έμφαση στην λεπτομέρεια και ικανότητα επίλυσης προβλημάτων. Και αυτό γιατί σαν tester θα δίνεις λεπτομερές feedback στην software development ομάδα για το που υπάρχουν issues που πρέπει να διορθωθούν και θα χρειαστεί να φέρεις και τις προτάσεις σου για το τι θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά.

Πως μπορώ να ξεκινήσω να εργάζομαι στο Software Testing χωρίς εμπειρία;

Μπορείς παρακολουθώντας ένα course που θα εκπαιδευτείς βήμα-βήμα στο πως θα χρησιμοποιείς όλα τα απαραίτητα εργαλεία για το software testing, το οποίο σου δίνει την δυνατότητα να εφαρμόσεις όσα θα μάθεις στην πράξη. 

Εάν σε ενδιαφέρει περισσότερο το manual testing, μπορείς να παρακολουθήσεις το Software Testing eLearning Academy by CollegeLink, όπου θα μάθεις όλα τα βασικά εργαλεία και τις μεθοδολογίες του manual testing, αλλά θα πάρεις μια ιδέα και από εργαλεία του automation. Αν όμως θέλεις να εμβαθύνεις στο automation testing, τότε το Software Automation Testing eLearning Academy by CollegeLink είναι για σένα, μιας και θα μάθεις Object Oriented Programming, δηλαδή αντικειμενοστραφή προγραμματισμό, που είναι απαραίτητος για το automation testing, και όλα τα εργαλεία που είναι απαραίτητα. 

Και τα δύο Academies είναι στα ελληνικά, μπορείς να τα παρακολουθήσεις σε δικό σου χώρο και χρόνο, και το καλύτερο; Με την ολοκλήρωση του course που θα επιλέξεις, θα κληθείς να ολοκληρώσεις ένα project, όπου θα έχεις ως task να τεστάρεις μια εφαρμογή λογισμικού με τα εργαλεία που διδάχτηκες στο course. Αφού το υποβάλεις θα λάβεις feedback από τους εκπαιδευτές και φυσικά μπορείς  να το προσθέσεις στο portfolio σου! 

Τι λέξεις-κλειδιά πρέπει να χρησιμοποιήσω για να αναζητήσω μια θέση στο Software Automation;
  • Software Tester
  • Software Automation Tester
  • Manual Tester

 

Τσέκαρε εδώ τις ανοιχτές θέσεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην πλατφόρμα μας, στο software testing. 

Πως είναι μια τυπική διαδικασία συνέντευξης για μια θέση Software Tester;

Πρώτη συνέντευξη γνωριμίας: Συνήθως η πρώτη συνέντευξη γίνεται με τ@ν recruiter που έχει αναλάβει την θέση (HR Dept), για να πάρει μια ιδέα από την εμπειρία, τα ενδιαφέροντα και τα salary expectations σου, όπως και να σου παρουσιάσει εν συντομία τη θέση. 

Δεύτερη συνέντευξη με τ@ Manager/Leader του τμήματος: Συχνά η 2η συνέντευξη γίνεται απευθείας με το άτομο στον οποίο θα αναφέρεσαι άμεσα και ίσως υπάρχει παρουσία και άλλων ατόμων από την ομάδα ή την hiring ομάδα. Συνήθως σε αυτό το στάδιο προσπαθούν να δουν κατά πόσο κάνεις match με την ομάδα και να διαπιστώσουν σε τι ποσοστό κάνουν fit τα hard και soft skills σου με αυτά που απαιτεί ο ρόλος. Επίσης έχεις κι εσύ την ευκαιρία να κάνεις πιο συγκεκριμένες ερωτήσεις σχετικά με το ρόλο.

Technical Screen: Εκτός από τις τεχνικές ερωτήσεις που μπορεί να σου γίνουν κατά την διάρκεια της συζήτησης, συνήθως μπορεί να σου ζητηθεί να συμπληρώσεις και κάποιο technical assessment σε δικό σου χρόνο. 

Final Interview: Στην τελική συνέντευξη συμμετέχουν συνήθως @ manager του τμήματος μαζί με τ@ν hiring manager της εταιρείας. Σε αυτό το στάδιο συνήθως συζητιούνται κάποιες τελευταίες λεπτομέρειες για τον ρόλο και προσπαθούν να δουν κατά πόσο ταιριάζεις στην επιχείρηση και την κουλτούρα της. Εάν δεν έχει προηγηθεί ήδη, σε αυτή τη συνέντευξη γίνεται και η τελική διαπραγμάτευση για τον μισθό.

Θες να μάθεις περισσότερα σχετικά με  το software testing, αλλά και πιο συγκεκριμένα την καθημερινότητα ενός/μιας software automation tester;

Παρακολούθησε τη συνέντευξη που έχουμε πραγματοποιήσει με τους επαγγελματίες του κλάδου Γιώργο Κογκέτσωφ και Γιάννη Χυτήρη!

Τώρα που πήρες μια γεύση για το τι είναι το software testing, θα ξεκινούσες την καριέρα σου ως software tester;