Γιατί να ασχοληθείς με το AR Development;

By CollegeLink Team

Γνωρίζεις ότι το Pokemon GO και τα φίλτρα που χρησιμοποιείς στο TikTok έχουν αναπτυχθεί με τη τεχνολογία AR, ή αλλιώς augmented reality; 

Εκατοντάδες εφαρμογές, όπως apps εταιρειών όπου μπορείς να δεις πως θα δείχνει ένα έπιπλο στο χώρο σου ή ένα χρώμα στο τοίχο σου, αναπτύσσονται με την τεχνολογία AR.

Το AR, ή αλλιώς augmented technology, ήρθε εδώ για να μείνει και είναι μια τάση που αυξάνεται συνεχώς.

furniture app ar academy
pokemon go ar academy
Τι είναι το AR;

Μέσω της τεχνολογίας επαυξημένης πραγματικότητας, δίνεται η δυνατότητα να αναπαρασταθούν ψηφιακές πληροφορίες πάνω σε πραγματικά αντικείμενα. Το μέσο που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να το πετύχουμε αυτό είναι συνήθως το κινητό τηλέφωνο, ή ειδικά γυαλιά ή μάσκες επαυξημένης πραγματικότητας. Η χρησιμότητα αυτής της τεχνολογίας δεν συναντάται μόνο σε εμπορικούς, αλλά και σε ιατρικούς ή εκπαιδευτικούς σκοπούς. Ένα παράδειγμα χρησιμοποίησης της τεχνολογίας AR για ιατρικούς σκοπούς, είναι εφαρμογές που χρησιμοποιούν πλαστικοί και ΩΡΛ χειρούργοι για να απεικονίσουν πάνω στο πρόσωπο/σώμα τ@ ασθενή πως θα δείχνει αισθητικά το τελικό αποτέλεσμα, μετά το χειρουργείο.

Ποιά είναι η διαφορά ανάμεσα στο AR και το VR;

Πολλές φορές αυτοί οι όροι συγχέονται, αλλά αφορούν δύο διαφορετικά πράγματα. 

Το VR, ή αλλιώς virtual reality, αφορά την ανάπτυξη ενός εξ’ ολοκλήρου νέου ψηφιακού περιβάλλοντος, το οποίο μπορείς να το παρατηρήσεις μόνο μέσω VR γυαλιών και ακουστικών. 

Το AR από την άλλη αφορά την δημιουργία εφαρμογών που προσφέρουν ρεαλιστική εμπειρία στους χρήστες, τοποθετώντας ψηφιακά αντικείμενα στο πραγματικό περιβάλλον, συνήθως μέσω του κινητού τηλεφώνου.

Mε τι γλώσσες προγραμματισμού/εργαλεία δουλεύουν οι AR developers;

Η πιο διαδεδομένη γλώσσα προγραμματισμού που χρησιμοποιούν όσοι αναπτύσσουν εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας είναι η Unity, καθώς παρέχει αρκετές δυνατότητες σχεδιασμού και το εργαλείο στο οποίο “στήνουν” αυτές τις εφαρμογές είναι το Vuforia. Και τα δύο μπορείς να τα μάθεις στο νέο AR eLearning Academy by CollegeLink, από το 0!

Το μόνο που θα χρειαστείς είναι να έχεις κάποιες βασικές γνώσεις προγραμματισμού ή να είσαι top στα μαθηματικά.

Και τι soft skills είναι απαραίτητα;

Είναι σημαντικό να αποκτήσεις designer mindset, δηλαδή σχεδιάζοντας μια εφαρμογή να σε ενδιαφέρει και η χρηστικότητα της – πόσο εύκολη και ευχάριστη φαίνεται στο χρήστη, έτσι ώστε να την προτιμάει ξανά και ξανά. 

Επιπλέον, για να εξελιχθείς σε αυτό το τομέα είναι σημαντικό να είσαι up-to-date με τις τάσεις και με ό,τι καινούργιο κυκλοφορεί. Ένας σημαντικός βοηθός σου σε αυτό είναι τα social media, καθώς παρακολουθώντας λογαριασμούς που παράγουν περιεχόμενο σχετικά με το AR, θα μπορείς να ενημερώνεσαι για ό,τι νέο κυκλοφορεί στον τομέα – από trends μέχρι νέα webinars σχετικά με το αντικείμενο. 

Παραδείγματα απο accounts που έχουν content σχετικό με το AR στο TikTok:

  • @abby_maltese
  • @dotla1 
  • @lenslist
Τι λέξεις-κλειδιά πρέπει να χρησιμοποιήσω για να αναζητήσω μια θέση στο AR;
  • AR developer
  • AR engineer
  • Unity Engineer
  • Unity Developer

 

Πως σου φάνηκαν οι πληροφορίες που μοιραστήκαμε μαζί σου; Εάν θέλεις να γνωρίσεις τον συναρπαστικό κόσμο του AR, ρίξε μια ματιά στο Augmented Reality (AR) eLearning Academy από το CollegeLink, και θα μας θυμηθείς!