3 λόγοι που οι HR Managers δεν δίνουν ουσιαστικό Feedback απόρριψης στους υποψηφίους

By Collegelink Team

Οι περισσότεροι recruiters είναι συνηθισμένοι να συνομιλούν με μια πληθώρα ανθρώπων, που έχουν διαφορετική προσωπικότητα και προέρχονται από διαφορετικό κοινωνικό και οικονομικό υπόβαθρο. Στους recruiters αρέσει να μοιράζονται τον ενθουσιασμό τους, όταν ένας υποψήφιος ταιριάζει, τόσο με το προφίλ της εταιρείας, όσο και με τα προσόντα της θέσης ή όταν ο υποψήφιος έχει ένα πολύ δυνατό βιογραφικό ή πραγματοποίησε μια πολύ καλή συνέντευξη. 

Όταν όμως πρόκειται για αρνητικό feedback, γιατί δυσκολεύονται τόσο πολύ κάποιοι HR Managers;

Ενίσχυση του brand της εταιρίας μέσω απόρριψης αιτήσεων; Κι όμως, γίνεται!

  • Οι recruiters δεν γνωρίζουν πως να το πουν

Είναι σκληρό να πεις σε κάποιον ότι δεν πληροί τις προϋποθέσεις για τη θέση ενδιαφέροντος ή ότι απέτυχε στη διαδικασία αξιολόγησης. Οι recruiters δεν θέλουν να εμφανίζονται, ούτε ως αυτοί που τα ξέρουν όλα, ούτε σκληροί ή αλαζονικοί. Ο φόβος του άγνωστου τους προκαλεί άγχος. Αν ο υποψήφιος επιθυμεί περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το feedback του; Εάν ο HR Manager είναι ταραγμένος και δώσει ακατάλληλο feedback; Τόσα πολλά μπορούν να συμβούν, και οι recruiters δεν επιθυμούν να ρισκάρουν να σπιλώσουν τη φήμη τους. 

  • Οι recruiters δεν έχουν τις απαραίτητες πληροφορίες να δώσουν feedback

Δυστυχώς, αυτό μπορεί να συμβεί σε όλες τις εταιρείες και σε όλους τους κλάδους.  Αρκετά συχνά, οι recruiters την μη επιλογή ενός υποψηφίου, την δικαιολογούν ως “Ο υποψήφιος δεν πληρούσε τις απαιτήσεις της θέσης”. Κατά συνέπεια, οι υποψήφιοι να δυσκολεύονται να μεταφράσουν την παραπάνω δήλωση, σε ένα χρήσιμο feedback, όταν πρόκειται να απευθυνθούν σε μια νέα θέση εργασίας. 

  • Οι recruiters δεν μπορούν να μετατρέψουν το αρνητικό σε θετικό

Η διαφάνεια είναι η καλύτερη πολιτική που μπορεί να ακολουθήσει ένας recruiter, όταν δίνει feedback, όμως αυτό προϋποθέτει ότι η σχέση του υποψηφίου και του recruiter δεν θα επηρεαστεί στο μέλλον. Εάν ένας υποψήφιος μειονεκτεί ως προς ένα soft skill, όπως για παράδειγμα την έλλειψη γνώσης ενός προγράμματος, το feedback δεν χρειάζεται να είναι εξ ολοκλήρου αρνητικό. 

Εν ολίγοις, εάν ένας recruiter φοβάται να παράσχει feedback σε έναν υποψήφιο, τότε αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα ο υποψήφιος να μην λάβει κανένα feedback. Αυτό που απωθεί περισσότερο τους υποψηφίους είναι οι περιπτώσεις που οι recruiters ξαφνικά εξαφανίζονται. Πολλοί υποψήφιοι συνηγορούν ότι οποιοδήποτε feedback είναι πολύ καλύτερο, από την έλλειψη feedback!

Περισσότερα άρθρα σχετικά με την διαχείριση εργαζομένων και την βελτίωση της διαδικασίας πρόσληψης θα βρείτε στο blog μας. 

Δημιουργείστε την κατάλληλη για εσάς ομάδα εδώ!