Συνέντευξη για δουλειά: Γιατί να σε προσλάβουμε;

By Collegelink Team

Αν σου ζητούσαμε να μας πεις μία ερώτηση συνέντευξης που θεωρείς αγχωτική, πιστεύουμε ότι θα σου ερχόταν εύκολα στο μυαλό η ερώτηση: “-Γιατί να σε προσλάβουμε;” ή αλλιώς “Γιατί να σε επιλέξουμε;”

Σωστά;

Και μάλλον ο λόγος που σε αγχώνει αυτή τη ερώτηση είναι ότι νιώθεις αυτόματα να μπαίνεις σε σύγκριση με τ@ς υπόλοιπ@ς candidates..

Ίσως και να σου έρχεται στο μυαλό η σκηνή της συνέντευξης από το Devil Wears Prada και να πιστεύεις ότι όλ@ οι recruiters και οι managers που θα κάνεις συνέντευξη μαζί τους, θα σε αντιμετωπίσουν με full αυστηρότητα…🙄

Στην πραγματικότητα δεν είναι έτσι – αντίθετα με το τι μπορεί να πίστευες τόσο καιρό, η ερώτηση αυτή είναι η ευκαιρία σου να αναδείξεις σε λίγα λεπτά τα δυνατά σου σημεία και να βοηθήσεις την απέναντι πλευρά να ξεχωρίσει πιο εύκολα τα skills σου εκείνα που κάνουν match με τον ρόλο!

Τα πιο συνηθισμένα λάθη

Ποιά είναι τα πιο συνηθισμένα λάθη των υποψηφίων στην παραπάνω ερώτηση, ώστε να τα αποφύγεις;

  • Το να δώσεις μια γενική απάντηση χωρίς συγκεκριμένα παραδείγματα
  • Το να πλατιάζεις με κίνδυνο να χάσεις τ@ν συνομιλητή σου
  • Το να ξεπεράσεις το όριο της αυτοπεποίθησης με αποτέλεσμα να φανεί αλαζονική η απάντηση σου

 

Πάμε να δούμε πως μπορείς να δομήσεις μια δυνατή απάντηση για μία από τις πιο tricky ερωτήσεις συνέντευξης, αποφεύγοντας παράλληλα τα παραπάνω λάθη: 

Kάνε μία σύνοψη του τι απαιτεί ο ρόλος

Πριν ξεκινήσεις να απαντάς, κάνε μια σύνοψη του ρόλου και επιβεβαίωσε ότι έχεις κατανοήσει πλήρως ποιά είναι τα απαραίτητα skills που χρειάζονται για την θέση. Μπορείς για παράδειγμα να πεις: “Απ’ ότι έχω καταλάβει από την μέχρι τώρα συζήτηση μας, όποι@ επιλεχθεί για τον ρόλο θα πρέπει να χειρίζεται σε advanced επίπεδο τα x εργαλεία και να μπορεί να δουλέψει με ευκολία σε μία ομάδα, σωστά;”. Με αυτό το τρόπο κιόλας αποφεύγεις να κάνεις μονόλογο και κρατάς ζωντανή την συζήτηση! 😉

Διάλεξε τα 3-4 πιο δυνατά σου στοιχεία που σχετίζονται με τον ρόλο και δώσε συγκεκριμένα παραδείγματα

@ recruiter με την ερώτηση “Γιατί να σε προλάβουμε;” θέλει να λάβει μία πολύ συγκεκριμένη απάντηση όπου θα φαίνονται ξεκάθαρα τα skills σου που ταιριάζουν με τον ρόλο. Όπως καταλαβαίνεις, το να αρχίσεις να απαριθμείς όλα τα δυνατά σου στοιχεία, δεν θα σε οδηγήσει στο αποτέλεσμα που θέλεις. Για αυτό, επίλεξε 3 με 4 δυνατά στοιχεία σου τα οποία είναι πολύ χρήσιμο να έχεις για τον συγκεκριμένο ρόλο, με βάση την περιγραφή του ρόλου!

Τέλος, μην ξεχάσεις μέσα στην απάντηση σου να συμπεριλάβεις και παραδείγματα από τις σπουδές ή την επαγγελματική εμπειρία σου, που να αποδεικνύουν πως απέκτησες ή καλλιέργησες τα συγκεκριμένα skills. Δεν αρκεί να πεις πως διαθέτεις επικοινωνιακές ικανότητες. Πρέπει να φαίνεται και σε ποιές περιπτώσεις τις εφάρμοσες. Αυτό θα σε βοηθήσει να νιώθεις κι εσύ μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και να εμπνέεις εμπιστοσύνη, καθώς θα μπορείς να τεκμηριώσεις την απάντηση σου. 

Ρώτα τ@ν recruiter: Είναι όσα σας περιέγραψα τα χαρακτηριστικά που αναζητάτε σε έναν/μία υποψήφι@ για αυτόν τον ρόλο;

Είναι πολύ σημαντικό να μπορείς να λάβεις ένα πρώτο feedback κατά την διάρκεια της συνέντευξης για το αν @ recruiter σε θεωρεί ένα καλό match για τον ρόλο. Από την απάντηση που θα λάβεις, μπορείς να καταλάβεις αν χρειάζεται να επενδύσεις παραπάνω σε κάποια εργαλεία ή αν χρειάζεται να αποσαφηνίσεις σε τι πλαίσια έχεις χρησιμοποιήσει ένα εργαλείο ή μια τεχνολογία. Plus δείχνεις έξτρα ενδιαφέρον για την θέση και ανοίγεις μία δίοδο για συζήτηση, το οποίο σίγουρα θα μετρήσει θετικά! 

Παράδειγμα απάντησης για μία entry θέση Software Tester:

“Έχω αρκετά ανεπτυγμένη την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, μιας και την περίοδο που εργαζόμουν ως IT Assistant για την εταιρεία x, έπρεπε καθημερινά να λύνω τα hardware και software issues που προέκυπταν σε διάφορα τμήματα της εταιρείας. Επίσης ανέπτυξα και τα επικοινωνιακά μου skills και την ομαδικότητα, αφού έπρεπε να συνεννοηθώ για τεχνικά ζητήματα με συναδέλφους που δεν διέθεταν tech background και να συνεργαστώ με τα υπόλοιπα 6 μέλη της IT ομάδας, για την επίλυση αυτών, στοιχείο που θα με βοηθήσει στον ρόλο για τον οποίο συζητάμε, μιας και θα κληθώ να συνεργάζομαι με αρκετά άτομα και διαφορετικές ομάδες. 

Τέλος, γνωρίζω να χειρίζομαι το tool Jenkins, καθώς και τις μεθοδολογίες Black Box, White Box και Gray Box testing, τις οποίες έχω εφαρμόσει και στο project που ολοκλήρωσα στο Software Testing eLearning Academy by CollegeLink, οπότε διαθέτω τις τεχνικές βάσεις που χρειάζονται για να μπορέσω να κάνω adapt εύκολα στον ρόλο.”

Παράδειγμα απάντησης για μία Mid-senior θέση Social Media Manager:

“Έχοντας ασχοληθεί με διάφορα projects πελατών που ανήκουν σε διαφορετικά industries στην τωρινή μου εργασία, όπως FMCG, beauty, e-commerce και fintech, έχω αποκτήσει μεγάλη εμπειρία στον σχεδιασμό campaigns μέσω Facebook και Instagram για διαφορετικά audiences, οπότε πιστεύω θα μπορέσω να προσαρμοστώ εύκολα στον συγκεκριμένο ρόλο.

Επίσης έχω διαχειριστεί με επιτυχία τα διαφορετικά communities των πελατών και μάλιστα κατάφερα να αυξήσω κατά 40% τους followers στο account ενός πελάτη στο Tik Tok, και το engagement του κοινού, παρακολουθώντας τα trends της πλατφόρμας καθώς και τους βέλτιστους τρόπους χρήσης της, κατά την περίοδο που διαχειριζόμουν το account.

Tέλος, η μεγάλη εξοικείωση μου με το x και το x πρόγραμμα επεξεργασίας βίντεο, πιστεύω θα με βοηθήσει να προσφέρω σε σημαντικό βαθμό στο ρόλο, μιας και μια από τις βασικές αρμοδιότητες είναι η δημιουργία content για το TikTok και τα Instagram reels.”

Πως σου φάνηκαν οι προτάσεις μας; 

Επειδή θέλουμε να πας στην συνέντευξη full έτοιμ@, μήπως ήρθε η ώρα να προετοιμαστείς και για την αμέσως επόμενη ερώτηση που μπορεί να σου γίνει σε μία συνέντευξη, που είναι το “Για ποιo λόγο θέλεις να εργαστείς στην εταιρεία μας;”

Αυτά από εμάς, τα λέμε σε ένα επόμενο άρθρο με tips που θα σε οδηγήσουν απευθείας στον ρόλο που επιθυμείς!