Γιατί πρέπει να αποφύγεις μια εύκολη θέση για πρακτική

By Collegelink Team

Το κλειδί για να βρεις μία δουλειά μετά την αποφοίτηση είναι να βρεις μία απαιτητική θέση πρακτικής άσκησης που θα σε προετοιμάσει για τις πραγματικές συνθήκες που επικρατούν στον κόσμο των επιχειρήσεων.

Άμα τα καταφέρεις καλά στην πρακτική σου μπορεί, πολύ εύκολα, να καταλήξει σε fulltime απασχόληση. Οι θέσεις πρακτικής άσκησης αποτελούν για τις εταιρίες μία πολύ καλή ευκαιρία να διαπιστώσουν αν ένα άτομο ταιριάζει με την υπόλοιπη ομάδα και την κουλτούρα της εταιρίας.

Δεν είναι όμως όλες οι θέσεις ίδιες. Αν θες μετά την αποφοίτηση να καταλήξεις σε κάποια θέση, τότε φρόντισε η πρακτική σου να προκαλέσει την εξέλιξή σου. Οποιαδήποτε αρμοδιότητα αναλαμβάνεις κατά την διάρκεια της πρακτικής σου έχει μεγάλη σημασία και αν θες να συνεχίσεις να δουλεύεις και μετά την πρακτική, οι ειδικοί προτείνουν να διαλέξεις κάποια που θα σου προσφέρει ουσιαστικές γνώσεις και ικανότητες.

Η μεγάλη ποικιλία πρακτικών που υπάρχει διαθέσιμη κάνει την διαδικασία αρκετά περίπλοκη. Για να καταλάβεις, λάθος επιλογή εννοούμε την θέση όπου μία από τις αρμοδιότητές σου είναι να παίρνεις καφέ για τον προϊστάμενο, αντί να χτίζεις εποικοδομητικές δεξιότητες.

Πως θα εντοπίσεις τέτοιες θέσεις ώστε να τις αποφύγεις; Την απάντηση θα βρεις παρακάτω.

Χρησιμοποίησε μία αξιόπιστη πηγή

Το πρώτο βήμα για να αποφύγεις μία τέτοια θέση είναι να ρωτήσεις κάποια έγκυρη πηγή περί τίνος πρόκειται. Όπως για παράδειγμα, έναν συμφοιτητή σου ή το γραφείο διασύνδεσης και πρακτικής άσκησης της σχολής σου. Εδώ, στο CollegeLink μπορείς να ψάξεις θέσεις πρακτικής ανάλογα με τις σπουδές σου και να δεις αναλυτικά τις αρμοδιότητες τους, ώστε να ξέρεις τί αφορά η κάθε θέση. Επίσης, οργανώνουμε διάφορα Career events μέσα από τα οποία μπορείς να δικτυωθείς με σωστούς ανθρώπους και να καταλήξεις σε αξιόλογες θέσεις. Με λίγα λόγια όταν τσεκάρεις μία θέση εργασίας ψάξε να βρεις τις απαιτήσεις. Αν στην περιγραφή αναφέρονται απλά με γενικότητες σε «εξαιρετικές ευκαιρίες» χωρίς συγκεκριμένο περιεχόμενο, καλύτερα να τις αποφύγεις.

Βρες την πρακτική που σου ταιριάζει εδώ!

Βεβαιώσου ότι είναι αμοιβόμενη

Σύμφωνα με έρευνες, οι αμειβόμενες πρακτικές προσφέρουν περισσότερες πιθανότητες να καταλήξει ο υποψήφιος σε πλήρη απασχόληση  μετά τις σπουδές του. Αυτό, γιατί οι εταιρίες που αμείβουν τους ασκούμενους, συνηθίζουν να τους αναθέτουν σοβαρές αρμοδιότητες που τους προετοιμάζουν για τις προκλήσεις των πραγματικών εργασιακών συνθηκών.

Παρ’όλα αυτά, μην απορρίπτεις εντελώς και τις μη αμειβόμενες. Σαφώς, η πληρωμή είναι καλό σημάδι, αλλά οι μη αμειβόμενες πρακτικές καλώς ή κακώς είναι αποτέλεσμα των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν την εποχή αυτή κάποιες επιχειρήσεις. Απλά προσπάθησε ο κόπος σου να μπορεί να αναγνωριστεί από τους υπολοίπους. Δεν είναι το ίδιο να δουλέψεις εθελοντικά σε μία start-up και στον αυτοδημιούργητο γείτονα σου που εκδίδει μόνος του βιβλία για παράδειγμα. Κάνε σοφές επιλογές που θα έχουν ωφέλιμο αντίκτυπο μελλοντικά.

Ψάξε για εμπειρία που θα ενισχύσει τις ικανότητές σου

Μια εύκολη θέση δεν θα σου προσφέρει αξιόλογες ικανότητες, αντιθέτως θα σε φορτώσει με αρμοδιότητες που θα σε κάνουν να αισθάνεσαι περισσότερο σαν προσωπικός βοηθός παρά σαν ασκούμενος. Οι εργοδότες αναζητούν χαρακτηριστικά ηγεσίας και επικοινωνίας σε έναν υποψήφιο, γι’ αυτό προσπάθησε η εμπειρία σου να στο προσφέρει αυτό.

Κατά την διάρκεια της πρακτικής σου θα πρέπει να μάθεις πως να συμπεριφέρεσαι σε μία εταιρία και να αποκτήσεις ηγετικές ικανότητες. Στο πανεπιστήμιο μπορεί να μην έχεις μάθει να εργάζεσαι με ομάδες, αλλά σε ένα εργασιακό περιβάλλον αυτό είναι απαραίτητο και η πρακτική άσκηση μπορεί να σε βοηθήσει να ενισχύσεις το ομαδικό σου πνεύμα.

Αν στόχος σου είναι να προσληφθείς αμέσως μετά το πέρας των σπουδών σου, διάλεξε μία πρακτική που θα μπορεί να αποδείξει τι έμαθες και πως αυτές οι γνώσεις δεν σε βοηθήσουν απλά να ανταπεξέλθεις στις υποχρεώσεις της μελλοντικής σου δουλειάς, αλλά πως θα ωφελήσουν τους μελλοντικούς σου συνεργάτες. Αυτό θα δείξει στους εργοδότες πως είσαι έτοιμος να εργαστείς με μία ομάδα και πριν το καταλάβεις αυτή η θέση θα γίνει δική σου.

Ελπίζουμε αυτό το άρθρο να σε βοηθήσει! Για περισσότερες συμβουλές καριέρας μπορείς να επισκεφτείς το blog μας.

Βρες την πρακτική που σου ταιριάζει εδώ!