Γίνε ο υποψήφιος που και εσύ θα ήθελες να προσλάβεις!

By Collegelink Team

Και όταν έρχεται η ώρα συγγραφής του βιογραφικού και δεν ξέρεις πώς να αναδείξεις τις δεξιότητές σου, έρχεται το CollegeLink να σου λύσει τα χέρια!

Δείξε στους εργοδότες σου ότι εσύ είσαι ο κατάλληλος υποψήφιος για τη θέση που διεκδικείς! Μια εποικοδομητική και συνάμα παραγωγική συνέντευξη χρειάζεται και μια δυναμική υποστήριξη από ένα βιογραφικό σημείωμα που επιβεβαιώνει και επισφραγίζει την ισχύ των λεγομένων σου. Και μην ξεχνάς η πρώτη εντύπωση είναι και αυτή που μένει, φρόντισε το βιογραφικό σου να αφήσει εποχή, μένοντας πάνω πάνω στη στοίβα των απεσταλμένων βιογραφικών στην επιχείρηση που στοχεύεις.

Φτιάξε το profile σου στο CollegeLink!

Οι εργοδότες αναζητούν όχι μόνο υποψηφίους που να έχουν διαπρέψει στο ακαδημαϊκό αντικείμενο σπουδών τους και να είναι άξιοι διεκπεραιωτές των καθηκόντων που θα τους ανατίθενται, αλλά αναζητούν υποψηφίους με προσωπικότητα. Η προσωπικότητα σου είναι εκείνη που θα σου χαρίσει το μέλλον που σου αξίζει. Η προσωπικότητα σου είναι ένας συνδυασμός του αντικειμένου σπουδών σου, των εθελοντικών δράσεων που έχεις λάβει μέρος, των σεμιναρίων και εκδηλώσεων που έχεις παρευρεθεί και της εργασιακής εμπειρίας που έχεις. Οι επιλογές σου είναι και ο καθρέπτης της προσωπικότητας σου!

Μην είσαι διστακτικός όσον αφορά την προσθήκη στο βιογραφικό σου εργασιακής εμπειρίας που δεν έχει άμεση συνάφεια με το αντικείμενο των σπουδών σου και με τη θέση εργασίας που επιθυμείς να στείλεις αίτηση. Θες να εργαστείς ως IT σε μια εταιρεία παροχής πληροφοριακής υποστήριξης, αλλά έχεις δουλέψει προηγουμένως σε καφετέρια; Μην ντρέπεσαι καθόλου! Η δουλειά δεν είναι ντροπή! Όμως μπορείς να την παρουσιάσεις με τέτοιον τρόπο που να αναδεικνύει τα οφέλη που αποκόμισες από εκείνη την εργασιακή εμπειρία. Το μόνο που χρειάζεται είναι να συνειδητοποιήσεις τα οφέλη-δεξιότητες (soft skills) και να τις εντάξεις στο βιογραφικό σου. Για παράδειγμα, αν έχεις δουλέψει ως σερβιτόρος μπορείς να αναφέρεις την ικανότητα διαχείρισης χρόνου, καθώς στόχος σου ήταν να εξυπηρετηθούν άμεσα όλοι οι πελάτες. Κάθε εργασιακή εμπειρία, προσέφερε ένα λιθαράκι στην τωρινή σου εξέλιξη και χάρη σε αυτή απέκτησες ή ανέπτυξες κάποια δεξιότητα/τες.

Μην ξεχνάς ότι οποιαδήποτε κι αν είναι η προηγούμενη εμπειρία σου, είτε έμμισθη είτε αμισθί, καλό θα ήταν να αναφέρεις με σαφήνεια, κατάλληλη χρήση λέξεων και ορθότητα τα καθήκοντα σου, αποφεύγοντας γενικολογίες και αοριστίες που μπορούν να προσδώσουν μια διφορούμενη εικόνα για το βιογραφικό σου. Μια καλή επιλογή είναι να δώσεις το βιογραφικό σου σημείωμα να το διαβάσει ένα τρίτο πρόσωπο -ένα φίλος, συγγενής, καθηγητής- και να σου πει από μια άλλη οπτική γωνία τι καταλαβαίνει για σένα! Η σχολαστική παρουσίαση των αρμοδιοτήτων σου και η συνακόλουθη επεξήγηση των soft skills που καλλιέργησες, θα δώσει στον συνεντευκτή σου ή μελλοντικό εργοδότη σου, την εικόνα ενός πλήρως συνειδητοποιημένου και ώριμου υποψηφίου. Παραδείγματα περιγραφής των δεξιοτήτων που αποκόμισες, είναι μηνιαία διοργάνωση συναντήσεων των Managers της επιχείρησης, σωστός ορισμός προβλήματος και αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων σε περίπτωση που ένας πελάτης δεν ήταν ικανοποιημένος, συμμετοχή σε ομαδικά projects κ.α.

Συνοπτικά, είναι καλό να αναφέρεις κάθε δράση και εμπειρία που έχεις και να αναπτύξεις τα αντίστοιχα οφέλη που αποκόμισες, βασιζόμενος/η στην ορολογία των soft skills. Προσπάθησε να δείξεις μέσα από τις πληροφορίες που δίνεις πόσο καλά ανταποκρίνονται οι δεξιότητές σου στις απαιτήσεις της εργασίας.

Δώσε ένα ξεκάθαρο προσανατολισμό στο βιογραφικό σου και γίνε ο υποψήφιος που κάθε εργοδότης θα ήθελε να προσλάβει!

Φτιάξε το profile σου στο CollegeLink!