Πως να φτιάξεις Github Portfolio!

By Collegelink Team

Σου έχει τύχει ποτέ να κάνεις apply σε θέση developer και έπειτα να λάβεις ένα email που να σου ζητάει τo Github account σου; Ή κατα τη διάρκεια της συνέντευξης ο tech manager να σε ρωτήσει με τι projects έχεις ασχοληθεί στο Github;

Τότε ξαφνικά θυμάσαι ότι κάποια στιγμή για κάποιο λόγο είχες φτιάξει ένα λογαριασμό αλλά δεν το χρησιμοποίησες ποτέ ξανά. Μπορεί όμως να μην το είχες ακούσει και ποτέ ειδικά αν είσαι αρκετά νέος στον τομέα του προγραμματισμού.

Τι είναι λοιπόν το Github;

Είναι μια διαδικτυακή πλατφόρμα για version control η οποία χρησιμοποιεί το εργαλείο git. Δημιουργός της ειναι ο Linus Torvalds, ο οποίος δημιούργησε και τα Linux. Μέσα σε αυτή οι χρήστες μπορούν να συνεισφέρουν σε ανοιχτού τύπου projects (open-source) ή ακόμα να ανεβάσουν τα δικά τους projects. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα δεν περιορίζει τον χρήστη με βάση το γνωστικό του επίπεδο, οποιοσδήποτε μπορεί να τη χρησιμοποιήσει είτε είναι junior, είτε senior developer και να δομήσει ένα portfolio, τόσο με τα δικά του projects, όσο και με contribution σε άλλα .

Θα αναρωτιέσαι γιατί είναι τόσο σημαντικό να έχεις github account και να ασχολείσαι μ’αυτό; Πρώτα ας ξεκινήσουμε με το τι ενδιαφέρει την εταιρία όταν αξιολογεί το προφίλ σου.

Κοιτάζοντας το account σου μπορούν να διακρίνουν με τι projects έχεις ασχοληθεί, ποιο είναι το επίπεδο σου, αλλά και ένα κομμάτι του χαρακτήρα σου. Μη ξεχνάς ότι οι εταιρείες δεν έχουν απαιτήσεις από έναν junior developer τόσο σε γνωστικό επίπεδο, όσο σε επίπεδο soft skills όπως ομαδικότητα, δεξιότητες επικοινωνίας και προσαρμοστικότητα. Αυτά τα skills μπορούν  εύκολα να αναδειχθούν μέσα από ένα ενεργό github λογαριασμό. Επίσης, συνεισφέροντας σε άλλα projects μπορείς ανα πάσα στιγμή να δείξεις τη δουλειά σου!

Το κέρδος, λοιπόν, είναι διπλό. Εσύ μαθαίνεις να χρησιμοποιείς ένα πολύτιμο εργαλείο όπου έχεις τη δυνατότητα να πάρεις μέρος σε πολύ μεγάλα projects και να μάθεις τεχνικές version control και ποιότητας κώδικα που θα σε βοηθήσουν να εξελιχθείς στον τομέα, ενώ παράλληλα δίνεις στην εταιρία ακόμα ένα λόγο να σε εμπιστευτεί και να σε προτιμήσει μέσα από τη δουλειά σου.

Πώς ξεκινάς να χρησιμοποιείς το Github όμως;

Τα βήματα είναι απλά και θα τα βρεις παρακάτω:

1. Φτιάχνεις Github account

2. Αρχίζεις να διαβάζεις για τη χρήση του Git και Github:

What is GitHub?

How you can learn Git and GitHub

An Intro to Git and GitHub for Beginners (Tutorial)

3. Πως λειτουργούν οι Github σελίδες και το free hosting

Για να εξοικειωθεί κανεις με το github καλό είναι πρώτα να ξεκινήσει φτιάχνοντας το δικό του portfolio:

1. Κάνεις login στο Github account που έφτιαξες

2. Φτιάχνεις ένα νέο repository με όνομα username.github.io οπου username to nickname σου.

3. Ψάχνεις στο Start Bootstrap, Bootstrap Zero, Luis Zuno’s blog, Themezy, Bootstrapmade για να βρεις template του portfolio σου

4. Φτιάχνεις ένα φάκελο στον υπολογιστή σου όπου θα έχεις μέσα το project σου. (πχ. Documents/myWork/projects/Portfolio)

5. Ανοίγεις το command prompt και κάνεις clone το repository που έφτιαξες στο βήμα 2 μέσα στο φάκελο (βήμα 4). Εντολή: git clone https://github.com/username/username.github.io.git

6. Τοποθέτησε το template που κατέβασες (βήμα 3) μέσα στο cloned repository

7. Κάνε το πρώτο σου commit

Εντολές:

  • git add -A
  • git commit -m “Initial Commit”
  • git push origin master

*Θα ζητηθεί username και password του github account για να συνεχίσεις. Πλοηγήσου στο portfolio σου απο τον browser http://username.github.io όπου username το nickname που έχεις ονομάσει το repository

Πλέον έχεις το δικό σου portfolio online όπου μπορείς να δείξεις τη δουλειά σου όπου και όποτε χρειαστεί!

Βρες εδώ την θέση που σου ταιριάζει!