Η σημασία του networking σε tech επαγγέλματα

By CollegeLink Team

Στην σημερινή αγορά εργασίας όπου όλα αλλάζουν και κινούνται με πολύ γρήγορους ρυθμούς, η σημασία του networking είναι πολύ σημαντική σε όλα τα επαγγέλματα. Ακόμη περισσότερο όμως σε tech ειδικότητες, όπου το κατάλληλο networking μπορεί να σε βοηθήσει να αναβαθμίσεις την καριέρα σου και να βρεις ευκολότερα νέες ευκαιρίες. 

Πάμε να δούμε λίγο πιο αναλυτικά τι σημαίνει networking και τι αξία μπορεί να σου δώσει! 

Περιεχόμενα

Τι είναι το networking;

Networking είναι τόσο η δημιουργία όσο και η διατήρηση ενός δικτύου επαγγελματικών επαφών, σχετικό με το αντικείμενο σου, το οποίο μπορείς να αξιοποιήσεις με διάφορους τρόπους για να βελτιώσεις τα skills αλλά και την καριέρα σου. 

Network αποτελούν όχι μόνο προηγούμενοι και νυν συνάδελφ@, πελάτες και εργοδότες, αλλά γενικότερα άνθρωποι που εργάζονται ή σχετίζονται με τον κλάδο σου και τις αγορές τις οποίες στοχεύεις. Για παράδειγμα μέρος του network σου μπορεί να είναι κάποι@ instructor από κάποιο σεμινάριο που παρακολούθησες, @ recruiter που επικοινώνησε μαζί σου για κάποια θέση στο παρελθόν ή επαγγελματίες του τομέα σου που γνώρισες μέσω social media.

Τι αξία μπορεί να σου δώσει το networking;

Εάν αξιοποιήσεις το networking σωστά, θα μπορέσεις να αποκομίσεις πολλά θετικά για τις γνώσεις και την επαγγελματική σου εξέλιξη! Μερικά από αυτά είναι: 

  • Να είσαι up-to-date για τις εξελίξεις στο tech industry 
  • Να χτίσεις ένα ισχυρό personal brand 
  • Να γνωρίσεις ανθρώπους που μπορεί να σου προτείνουν ευκαιρίες καριέρας
  • Να βελτιώσεις τόσο τα soft skills σου όσο και τις γνώσεις σου στο αντικείμενο σου
  • Να σε “ξεμπλοκάρουν” σε κάποιο challenging project που έχεις αναλάβει
Τι βήματα πρέπει να κάνεις εσύ για ένα επιτυχημένο networking;

Αξιολόγησε τις επαφές σου

Για να έχει το networking το απότελεσμα που θέλεις, είναι πολύ βασικό να προσπαθείς να έχεις στο δίκτυο σου επαφές που σου προσφέρουν αξία και θα βρίσκουν ενδιαφέρον το content που ποστάρεις στο LinkedIn. Για παράδειγμα, εάν εργάζεσαι ως Data Analyst, προσπάθησε στο LinkedIn να κάνεις connect κυρίως με άτομα που εργάζονται στον τομέα σου και δημοσιεύουν ενδιαφέρον content σχετικό με αυτό. Ξεκίνα να κάνεις ένα ξεκαθάρισμα και να αφαιρείς connections που δεν σου προσφέρουν κάποια αξία, όπως πχ. προφίλ που δεν είναι ενεργά ή που δεν μοιράζονται χρήσιμο content για το επάγγελμα σου.

Δες σε ποιες πλατφόρμες βρίσκεται ο κόσμος που ψάχνεις

Αν ανήκεις σε κάποιο tech αντικείμενο, τα πράγματα για σένα είναι πολύ πιο εύκολα από ότι για εμάς τ@ς υπόλοιπ@ς. 😉

Κι αυτό, γιατί εκτός από το LinkedIn μπορείς να βρεις ενδιαφέρον υλικό σχετικό με το αντικείμενο σου και σε άλλες πλατφόρμες, όπως στο Discord ή το Reddit. Ανταλλάσσοντας γνώσεις και απόψεις μέσα από αυτές τις πλατφόρμες με επαγγελματίες του αντικειμένου σου, μπορείς να έρθεις σε επαφή με νέο κόσμο και να γνωρίσεις ανθρώπους που σε εμπνέουν.

Ειδικά εσύ που εργάζεσαι σε tech επάγγελμα και στοχεύεις σε remote θέσεις, δώσε μεγάλη βάση στο online networking, μιας και μπορεί να σε φέρει σε επαφή με άτομα από την άλλη άκρη της Ευρώπης ή του κόσμου, ανοίγοντας σου επαγγελματικές ευκαιρίες εκτός συνόρων. 🌎

Δώσε την παρουσία σου σε events και meetups στο industry σου

Καλό και το online networking, ωστόσο η φυσική παρουσία σε όσα events/meetups μπορείς, είναι σίγουρα πολύ βοηθητική, μιας και η face-to-face επικοινωνία μπορεί να βοηθήσει όσα άτομα γνωρίζεις, να σε θυμούνται πιο έντονα και να αναπτύξεις soft skills όπως οι επικοινωνιακές ικανότητες σου, που είναι εξίσου χρήσιμες σε ένα tech ρόλο. Είναι πολύ σημαντικό να επιλέξεις events που είναι πιο σχετικά με τον ρόλο και σου και το industry/path που θέλεις να ακολουθήσεις. Αν για παράδειγμα είσαι software developer, μπορείς να ρίξεις μια ματιά εδώ για σημαντικά conferences που συμβαίνουν μέσα στη χρονιά στην Ελλάδα και εδώ για το εξωτερικό. 

Στη συνέχεια, αναζήτησε ομιλητ@ς που ξεχώρισες ή συναδέλφ@ς που γνώρισες στο LinkedIn και κάνε τους add. Μπορείς συμπληρωματικά να στείλεις και κάποιο μήνυμα μαζί με το αίτημα σου, για να θυμηθούν ότι σε γνώρισαν εκεί! 

Μπες ή δημιούργησε ένα Mastermind group

Σε συνέχεια των παραπάνω, μπορείς να βρεις κάποιο mastermind group ή να φτιάξεις ένα δικό σου. Είναι ένα γκρουπ λίγων ατόμων, όπου τα μέλη κάνουν μεταξύ τους coaching, ανταλλάσσοντας χρήσιμες συμβουλές σχετικά την επαγγελματική τους εξέλιξη και παρακολουθώντας σε κάθε συνάντηση την εξέλιξη τους. Περισσότερες πληροφορίες για το πως μπορεί να σε βοηθήσει ένα mastermind group και μπορείς να εντοπίσεις ή να ξεκινήσεις ένα, μπορείς να βρεις σε αυτό το podcast

Δώσε και εσύ value στο network σου

Πριν μοιραστούμε τις δικές μας προτάσεις, σκέψου λίγο για σε ποια άτομα θα σκεφτόσουν να προτείνεις μια θέση εργασίας που άνοιξε στην εταιρεία που δουλεύεις ή ποι@ν θα ακολουθούσες στo LinkedIn… 

Φανταζόμαστε πως για μία θέση θα πρότεινες κάποι@ που σου έχει κάνει θετική εντύπωση τόσο σαν χαρακτήρας όσο και σχετικά με τα skills που διαθέτει. Σωστά; 😉

Επίσης, υποθέτουμε πως στο LinkedIn θέλεις να ακολουθείς προφίλ που σου προκαλούν ενδιαφέρον ή σου φαίνεται χρήσιμο το content που δημοσιεύουν. Έτσι δεν είναι; 😄

Ακριβώς αυτά πρέπει να φροντίσεις κι εσύ, έτσι ώστε να χτίσεις και να διατήρησεις το δίκτυο σου. Δηλαδή, να φροντίσεις να μάθει το network σου για τα skills και τα achievements σου μέσω του personal branding, αλλά και να μοιράζεσαι πληροφορίες που τους είναι χρήσιμες. Σχετικά με αυτό μπορείς να διαβάσεις περισσότερα και στο άρθρο μας “Πως μπορείς να χτίσεις ένα δυνατό LinkedIn Profile”

Εν κατακλείδι, η δικτύωση είναι απαραίτητη για οποι@νδήποτε εργάζεται ή θέλει να εργαστεί στο tech industry. Χτίζοντας και διατηρώντας ένα ισχυρό επαγγελματικό δίκτυο, θα είσαι σε θέση να ενημερώνεσαι για τις τελευταίες τάσεις και εξελίξεις, να βελτιώσεις τα skills και τις γνώσεις σου και να σου ανοιχτούν καινούργιες ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης. 

Πως σου φάνηκαν τα tips μας; 😊