How to write a job description

By Collegelink Team

Είναι σημαντικό μια αγγελία να είναι ολοκληρωμένη και να έχει προσεγμένη εικόνα, καθώς είναι το μέσο που θα προκαλέσει το ενδιαφέρον τ@ υποψηφι@ και είναι (συνήθως) η πρώτη εικόνα που σχηματίζει ο/η υποψήφι@ για την εταιρεία/ εργοδότη.

Για τον λόγο αυτό, θεωρούμε σημαντικό να σας μεταφέρουμε τα σημαντικότερα, κατά τη γνώμη μας, tips ώστε η αγγελία που ανεβάζετε να προσελκύσει τους σωστούς και πιο κατάλληλους (qualified) υποψηφίους, για την κάλυψη μιας θέσης.

Πως θα το πετύχουμε αυτό;

Ας μιλήσουμε όμως λίγο πιο συγκεκριμένα.Ποιος είναι ο σωστότερος τρόπος για να συμπληρώσετε τα πεδία που ζητούνται στην πλατφόρμα της Collegelink για την δημοσίευση μιας αγγελίας εργασίας;

 

Ο παρακάτω οδηγός είναι προσαρμοσμένος στην πλατφόρμα της Collegelink αλλά οι πληροφορίες και τα tips ισχύουν ακόμη και εκτός της πλατφόρμας μας!

Headline

Ο τίτλος της αγγελίας παίζει σημαντικό ρόλο, καθώς είναι το πρώτο στοιχείο που κοιτάζουν οι υποψήφιοι. Οπότε πρέπει να είναι αντιπροσωπευτικός, περιεκτικός και ελκυστικός.

 

Recruiters

Εδώ επιλέγουμε τον άνθρωπο που θα διαχειρίζεται τις αιτήσεις των υποψηφίων.

Type

Στο πεδίο “Type” επιλέγουμε το είδος της εργασίας.
Tip! Από την εμπειρία μας στην αγορά εργασίας, ξέρουμε πως η remote απασχόληση αποτελεί πολύ ελκυστικό πλεονέκτημα και κυρίως για τις IT θέσεις.

 

Primary Business Sector

Εδώ επιλέγουμε τον επαγγελματικό τομέα που αφορά η συγκεκριμένη θέση (και όχι τον κλάδο της εταιρείας). Για παράδειγμα αν μια εταιρεία τεχνολογίας ψάχνει να βρει ένα άτομο για τη θέση Marketing Assistant, τότε σε αυτό το πεδίο επιλέγουμε τον τομέα Marketing, Advertising & PR (όχι Information & Technology).

 

Το “Secondary Business Sector” αφορά έναν δεύτερο τομέα που μπορεί να αφορά η θέση, και το “Specific Business Sector” αφορά κάποιους συγκεκριμένους τίτλους θέσεων εργασίας που ορισμένες φορές εμπίπτουν με αυτόν της αγγελίας.

 

City

Εδώ αναγράφουμε την περιοχή στην οποία βρίσκεται η έδρα της θέσης (Προσοχή! Κάποιες φορές εταιρείες που έχουν την έδρα τους σε μια περιοχή X αναζητούν υποψήφιους για τα καταστήματά τους σε διαφορετική περιοχή Y, εδώ μας απασχολεί η Y).

 

Salary

Το πεδίο αυτό είναι προαιρετικό αλλά κυρίως για IT Θέσεις, που υπάρχει τεράστιος ανταγωνισμός, είναι σημαντικό να προστεθεί έστω και ένα εύρος τιμών. Στην περίπτωση που δεν θέλετε να συμπληρώσετε αυτό το πεδίο, τότε το αφήνετε κενό.

 

Job Basic Information

Προσθέτουμε τα γενικά στοιχεία που αφορούν την εταιρεία και αυτά που εκφράζουν την ανάγκη της για κάλυψη της θέσης.

Ένα παράδειγμα προς μίμηση είναι το παρακάτω:

Responsibilities

Προσθέτουμε τα πιο συγκεκριμένα στοιχεία που σχετίζονται με τη θέση και τις αρμοδιότητες αυτής. Θα πρέπει να έχουμε στο νου μας, ότι ο υποψήφιος θα ήθελε να γνωρίζει ποια θα είναι η καθημερινότητά του και τι θα κληθεί να αντιμετωπίσει στη συγκεκριμένη θέση.

Benefits

Είναι η ευκαιρία σας να δώσετε περαιτέρω motivation στον υποψήφιο ώστε να πραγματοποιήσει την αίτησή του! Προσθέτουμε, λοιπόν, όλα όσα προσφέρει η εταιρεία στον υποψήφιο και όσα κερδίζει ο ίδιος από την εργασία σε αυτήν. Αυτό το πεδίο αποτελεί το ανταγωνιστικό σας πλεονέκτημα ως εταιρεία για να “κερδίσετε” τον υποψήφιο και να κάνει apply στη θέση. Οπότε αυτό το Section πρέπει να απαντάει στα εξής ερωτήματα των υποψηφίων: Τι έχω να κερδίσω από αυτή τη θέση/εταιρεία; Τι μου προσφέρει; Γιατί να κάνω αίτηση σε αυτή τη θέση και όχι στην ψ παρόμοια;

Μερικές ιδέες του τι μπορείτε να συμπληρώσετε σε αυτό το πεδίο είναι:

 

 • Continuous on-the-job training
 • Competitive reward package (salary + private medical insurance)/Salary based on qualifications and experience
 • Professional growth/Career Development Opportunities
 • State of the art premises, providing a great working environment with relaxing break areas/Great working environment
 • The ability to work for a multicultural environment that embraces diversity
 • Friendly team of experienced & skilled professionals 
 • Exciting new projects due to our continuous advancement/Be part of a rapidly rising team 

Required Skills

Προσθέτουμε τα απαραίτητα προσόντα ενός υποψήφιου, είτε αυτά είναι hard skills, είτε soft skills.
Πρέπει να απαντάει στα εξής ερωτήματα τ@ υποψηφί@: Τι προσόντα πρέπει να έχω για να είμαι κατάλληλ@ γι αυτή τη θέση και επομένως να κάνω apply; Τι γνώσεις πρέπει να κατέχω; Τι δεξιότητες απαιτούνται;

*Σημαντικό: Η CollegeLink λαμβάνει σοβαρά υπόψη και δεν στηρίζει την ύπαρξη διακρίσεων ως προς οποιοδήποτε δημογραφικό στοιχείο των υποψηφίων. Κατα συνέπεια, απαγορεύεται οποιαδήποτε αναφορά που αποτελεί διάκριση και αναφέρεται σε:

 • Φύλο
 • Ηλικία
 • Αναπηρία
 • Εθνικότητα
 • Οποιοδήποτε άλλο δημογραφικό στοιχείο

Desired Skills

Προσθέτουμε τα επιθυμητά αλλά όχι απαραίτητα προσόντα ενός υποψηφίου, πιθανόν για να ξεχωρίσει από τον ανταγωνισμό του – soft skills ή hard skills.
Πρέπει να απαντάει τα εξής ερωτήματα: Τι πρέπει να έχει @ υποψηφι@ για να ξεχωρίσει; Τι γνώσεις/ δεξιότητες θα εκτιμηθούν, αλλά δεν είναι και απαραίτητες;

Finish

Εδώ έχουμε την επιλογή να ανακατευθύνουμε τους υποψηφίους την στιγμή που πραγματοποιούν την αίτησή τους σε κάποιο εξωτερικό site (external link). Εκεί οι υποψήφιοι μπορούν εκ νέου συμπληρώνοντας μια φόρμα να πραγματοποιήσουν την αίτησή τους.

Η πρώτη επιλογή είναι η πιο συνηθισμένη και επιλέγεται αυτόματα από το σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι η αίτηση του υποψηφίου θα πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας και ο αρμόδιος recruiter (που επιλέχθηκε στο 1ο Step) θα ενημερώνεται για κάθε αίτηση μέσω email.

 

Ελπίζουμε ο οδηγός αυτός να σας φάνηκε χρήσιμος και να νιώθετε τώρα πιο σίγουροι από ποτέ για το job description που γράφετε!

 

Μην ξεχνάτε πως οι υποψήφιοι θα αφιερώσουν χρόνο σε εσας και την εταιρεία σας και περιμένουν αντίστοιχα από εσας μια προσεγμένη αγγελία με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.

Αναπτύξτε την ομάδα σας μέσα από την CollegeLink!