Το εμπόδιο της «απαιτούμενης προϋπηρεσίας» και πως να το αντιμετωπίσεις

By Collegelink Team

Βάλε φρένο σε ό,τι σου προκαλεί άγχος, αμηχανία, ανασφάλεια σχετικά με την αγορά εργασίας και κάνε scroll down για όλες τις λεπτομέρειες!

Πολύ συχνά αναρωτιέσαι έντονα πότε πρέπει να ξεκινήσεις να ασχολείσαι με την καριέρα σου και πως θα καταφέρεις να γίνεις ανταγωνιστικός/ή χωρίς την «απαιτούμενη προϋπηρεσία».

Όσο πιο νωρίς τόσο το καλύτερο θα σου λέγαμε, αλλά να θυμάσαι ποτέ δεν είναι αργά για ενεργοποίηση. Μάλιστα, φοιτητές που έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται παράλληλα με τις σπουδές τους, τίθενται ψηλά στην λίστα προτιμήσεων των μελλοντικών τους εργοδοτών. Γιατί να μην ανήκεις κι εσύ στις πρώτες θέσεις;

Αν πάλι βέβαια η σχολή σου προϋποθέτει υποχρεωτική παρακολούθηση μαθημάτων και εργαστηρίων, μην απογοητεύεσαι, παρακάτω θα βρεις επιλογές που ταιριάζουν και στο δικό σου προφίλ!

Ρώτα τον εαυτό σου

Σε ένα πρώτο βήμα καταλυτικό ρόλο θα παίξει η ανακάλυψη του ίδιου σου του εαυτού. Μπορεί  να πιστεύεις ότι τον γνωρίζεις καλά, αλλά έχεις ποτέ αναρωτηθεί, «ποια είναι τα δυνατά μου σημεία και οι ευκαιρίες που μπορώ να αξιοποιήσω;» και «ποιες είναι οι αδυναμίες μου, αλλά και οι απειλές που οφείλω να αντιμετωπίσω;» Για όλα αυτά μπορεί να σου δώσει άμεσα και αποτελεσματικά τη λύση μια SWOT analysis (strengths, weaknesses, opportunities, threats). Δεν έχεις παρά να αφιερώσεις λίγα μόνο λεπτά συμπληρώνοντας τα δυνατά σου σημεία, τις αδυναμίες, τις ευκαιρίες και τις απειλές, είτε εσωτερικές είτε εξωτερικές.

Ακολούθησε τα βήματα εδώ για να μην βαδίζεις πλέον στα τυφλά!

Μάθε να πουλάς καλά τον εαυτό σου

Το self-branding είναι το Α και το Ω της επιτυχίας σου! Απαιτεί εξάσκηση μπροστά από τον καθρέφτη και αυτοπεποίθηση. Τι θα έκανες αν συναντούσες τυχαία στο ασανσέρ μιας εταιρείας  το μελλοντικό σου εργοδότη και είχες μόλις 1 λεπτό για να φτάσει στον όροφό του; Θα τα έχανες; Όχι! Χτίσε λοιπόν το «elevator pitch» σου διάρκειας μόλις 1 λεπτού. Φρόντισε μέσα σε ένα λεπτό να μπορείς να μεταφέρεις στον συνομιλητή του την ιστορία, τα κίνητρα, τη θετική σου σκέψη (40”) και μην ξεχάσεις να αναφερθείς και στον συνομιλητή σου με κολακευτικά σχόλια (20”), όμως μην το παρακάνεις! Μπορεί να βρεθεί η ευκαιρία εκεί που δεν το περιμένεις!

Φτιάξε CollegeLink profile

Αυτό το εργαλείο είναι πραγματικά ένα ανοιχτό παράθυρο στην αγορά εργασίας για όσους αναζητούν να κάνουν την πρακτική τους, για όσους δεν έχουν εργασιακή εμπειρία αλλά θέλουν να ξεκινήσουν την καριέρα τους και τέλος για junior/mid-level θέσεις. Είμαστε σίγουροι ότι ο μελλοντικός σου εργοδότης κάνοντας μια γρήγορη αναζήτηση στο προφίλ σου στο facebook, δεν θα επιθυμούσες να δει το τελευταίο σου μεθύσι σε γνωστό αθηναϊκό κέντρο διασκέδασης. Δώστου λοιπόν την ευκαιρία να σε γνωρίσει καλύτερα μέσω του επαγγελματικού σου προφίλ στο CollegeLink. Όμως, νομίζουμε ότι είναι μια επίσης καλή ευκαιρία να οργανώσεις και τα υπόλοιπα κοινωνικά σου δίκτυα. Το ήξερες ότι σε πολλές περιπτώσεις οι εργοδότες δεν προσέλαβαν έναν υποψήφιο, λόγω του περιεχομένου του προφίλ του στο facebook;

Γίνε εθελοντής

Είσαι νέος, φοιτητής και έχεις ελεύθερο χρόνο; Σου αρέσει η κοινωνική προσφορά, η αρθρογραφία,  τα ζώα, οι νέες τεχνολογίες, οι τέχνες, η μουσική ή όποια κι αν είναι τα ενδιαφέροντα σου, ευκαιρία να τα κυνηγήσεις μέσω του εθελοντισμού. Σίγουρα θα έχεις τη μοναδική ευκαιρία να γνωρίσεις νέα άτομα που μοιράζονται το ίδιο πάθος με σένα, να νιώσεις δημιουργικός και δραστήριος, ενώ παράλληλα θα εμπλουτίσεις το βιογραφικό σου μέσω της συμμετοχής σου σε εθελοντικές δράσεις. Ακόμα κάθεσαι;

Παρακολούθησε σεμινάρια

Είτε θέλεις να αποκτήσεις νέες γνώσεις, είτε θέλεις να εμβαθύνεις τις ήδη υπάρχουσες και να εξελιχθείς επαγγελματικά, η παρακολούθηση σεμιναρίων θα σου προσφέρει όχι μόνο σημαντικά εφόδια και χρήσιμα tips, αλλά ταυτόχρονα και το έναυσμα για επιπρόσθετη αναζήτηση πληροφοριών και καλλιέργεια των ενδιαφερόντων σου. Μάλιστα, μπορείς να βρεις μια τεράστια γκάμα σεμιναρίων, είτε δωρεάν, είτε με χαμηλό κόστος.

Μερικά από αυτά είναι και τα Academies του CollegeLink!

Δημιούργησε την προϋπηρεσία που χρειάζεσαι

Θες να γίνεις web developer; Φτιάξε τη δική σου σελίδα και διαφήμισε τη δουλειά σου. Σου αρέσει  η αρθρογραφία; Έφτασε η στιγμή να φτιάξεις το δικό σου blog βασισμένο στη δική σου αισθητική και στυλ. Όποια ειδικότητα κι αν αναζητάς μπορείς να δημιουργήσεις την προϋπηρεσία μόνος σου, μέσω συνεργασιών με ΜΚΟ, οργανισμούς, βοηθώντας στην εταιρεία των γονιών σου, αναλαμβάνοντας project σε συνεργασία με καθηγητές του Πανεπιστημίου σου. Παράλληλα, έχεις και ένα πολύ ισχυρό και ανέξοδο όπλο να διαφημίσεις τη δουλειά σου, μέσω των κοινωνικών δικτύων σου. Αξιοποίησε τα στο έπακρο!

Ζήτησε συστατική επιστολή

Μπορεί να μην έχεις προηγούμενο εργοδότη, όμως πριν πας στην πρώτη σου δουλειά τι θα έλεγες να ζήταγες συστατική επιστολή από τον καθηγητή σου στο Πανεπιστήμιο; Φρόντισε το αντικείμενο διδασκαλίας του καθηγητή που θα απευθυνθείς να βρίσκεται σε άμεση συνάφεια με την θέση εργασίας της επιλογής σου. Με αυτή την κίνηση, όχι μόνο θα ενδυναμώσεις το βιογραφικό σου, αλλά θα δείξεις και αξιοπιστία.

Κάνε αίτηση για Πρακτική Άσκηση

Μπορεί  να μην έχεις επαγγελματική προϋπηρεσία, αλλά για πρακτική γιατί δεν έχεις ψάξει ακόμα; Είναι γεγονός ότι η πλειονότητα των ανακοινωθέντων πρακτικών θέσεων δεν προϋποθέτουν προϋπηρεσία, αλλά έναν νέο με διάθεση, όραμα, ομαδικό πνεύμα και φιλοδοξία για να ανταπεξέλθει στα καθήκοντά του. Επίσης, οι θέσεις πρακτικής άσκησης μπορεί να είναι και έμμισθες κι επομένως θα ξεκινήσεις σιγά σιγά να βγάζεις τα πρώτα σου λεφτά! Είσαι ένα βήμα πιο κοντά στην οικονομική σου ανεξαρτησία!

Πήγαινε σε συνεντεύξεις

Ναι, σωστά διαβάζεις. Πρέπει να ξεπεράσεις αυτό το άγχος που σε διακατέχει μόλις ακούς τη λέξη συνέντευξη. Οργανώσου σωστά, φτιάξε δηλαδή ένα άρτια δομημένο βιογραφικό σημείωμα που ανταποκρίνεται στις δεξιότητές σου, προετοίμασε από πριν απαντήσεις σχετικά με σένα και την επιχείρηση που έστειλες αίτηση, περιποιήσου τον εαυτό σου, η πρώτη εντύπωση παίζει καίριο ρόλο. Μην παραλείψεις, κατά την άφιξη σου στο χώρο, να κάνεις δυνατή χειραψία-δείχνεις σιγουριά και αυτοπεποίθηση-, να προφέρεις καθαρά το ονοματεπώνυμό σου και να χαρίσεις στους συνεντευκτές σου το πιο πλατύ σου χαμόγελο. Έχε στο νου σου ότι όλοι επιθυμούν να συνεργαστούν με πρόσχαρες και δυναμικές προσωπικότητες!

Τι περιμένεις λοιπόν;

Φτιάξε το προφίλ σου στο CollegeLink

και ίσως ο μελλοντικός εργοδότης σου είναι “πιο κοντά” από όσο περίμενες!