Κάντε την πρώτη μέρα των νέων εργαζομένων σας αξέχαστη!

By Collegelink Team

Η πρώτη μέρα εργασίας ενός εργαζόμενου μπορεί μερικές φορές να είναι η χειρότερη. Συχνά καλούνται να αντιμετωπίσουν πολλά γραφειοκρατικά καθήκοντα, με αποτέλεσμα σπάνια να έχουν την ευκαιρία να εργαστούν πραγματικά.

Η πρώτη μέρα δουλειάς ενός νέου εργαζομένου συχνά δεν είναι ενδεικτική του τι πραγματικά είναι να εργάζεσαι στην εταιρεία.

Βρείτε το ταλέντο που ψάχνετε εδώ!

Παρά το υψηλά αναπτυγμένο επίπεδο δεξιοτήτων που μπορεί να έχει ένας νέος εργαζόμενος – όπως για παράδειγμα, ένας πολύ εξειδικευμένος προγραμματιστής που προσλαμβάνεται στην πρώτη του θέση σε μια εταιρεία τεχνολογίας – μπορεί να δυσκολεύεται να βελτιστοποιήσει τη ροή εργασίας και να αποκτήσει μια αίσθηση για την εταιρική κουλτούρα. Με τη σωστή διαδικασία προσαρμογής, ωστόσο, μπορείτε να κάνετε τις νέες προσλήψεις να αισθάνονται λιγότερο “χαμένες” στην εταιρεία σας. Η πρώτη μέρα στη δουλειά είναι περισσότερο μια ταλαιπωρία παρά μια εισαγωγή για ορισμένους υποψηφίους. Και για όσους είναι πράγματι μεγάλη ταλαιπωρία, το 4% των εργαζομένων σύμφωνα με έρευνες, εγκαταλείπουν τη δουλειά τους μετά από μια άσχημη πρώτη μέρα!

Η καλή “προσαρμογή” ενός εργαζομένου οδηγεί στην παραμονή του στην εταιρεία

Ο αριθμός αυτός – 4 % – είναι πολύ υψηλός αν εξεταστεί τι σημαίνει: κάποιος υποψήφιος υπέβαλε αίτηση για δουλειά, έπειτα ήρθε σε επαφή με τον εργοδότη για συνέντευξη, του προσφέρθηκε εργασία και ήταν έτοιμος να ξεκινήσει να εργάζεται στην εταιρεία – αλλά επειδή η πρώτη μέρα του άφησε τόσο κακή εντύπωση, επέλεξε να δοκιμάσει την τύχη του αλλού. 

Εξετάστε, λοιπόν, το ποσό επένδυσε ένας εργαζόμενος στη διαδικασία πρόσληψης – και παράλληλα αναλογιστείτε ότι 1 στους 25 νεοπροσληφθέντες φεύγει σε αυτό το σημείο της διαδικασίας, χάνοντας τόσο το δικό του χρόνο, όσο και τον δικό σας. Δεν είναι απαράδεκτο αυτό;  Εάν έχετε ένα καλό πρόγραμμα προσαρμογής των νέων εργαζομένων σας, πιθανότατα θα έχετε 31% λιγότερο κύκλο εργασιών, από τις εταιρείες που δεν έχουν καταλάβει τι να κάνουν με τους ανθρώπους που μόλις προσέλαβαν.

Κάντε το πρώτο βήμα να είναι το ευκολότερο για τους νέους εργαζόμενους σας

Η δημιουργία μιας καλής πρώτης εντύπωσης είναι εξίσου σημαντική για τις εταιρείες, όπως και για τους νέους εργαζόμενους. Πρόσφατα, οι εταιρείες έχουν ξεκινήσει την πρακτική της “προπόνησης”, στην οποία οι νέοι εργαζόμενοι εκπαιδεύονται σε όλες τις πολιτικές του εργοδότη τους, προτού φτάσουν στην πρώτη τους μέρα στην εταιρεία. Οι νέοι εργαζόμενοι μπορούν ακόμη να συμπληρώσουν τα απαραίτητα έγγραφα διαδικτυακά, από τη στιγμή που θα  δεχθούν την προσφορά έως και την πρώτη ημέρα στη δουλειά. Κάνοντας τους εργαζόμενους σας να αισθάνονται ευπρόσδεκτοι μακριά από το “get-go” είναι ένα μεγάλο βήμα που θα τους οδηγήσει να είναι πιο προσηλωμένοι στην εταιρεία σας! 

 Περισσότερα άρθρα σχετικά με την διαχείριση εργαζομένων και την βελτίωση της διαδικασίας πρόσληψης θα βρείτε στο blog μας.