Αν τελείωσες μόλις τις σπουδές σου ή πρόκειται να ακολουθήσεις μία καινούρια εργασιακή πορεία, αν δεν έχεις προϋπηρεσία μπορεί να σου φαίνεται σαν μία εξαιρετικά δύσκολο αποστολή που ούτε ο 007 θα μπορούσε να φέρει εις πέρας.
Το κακό είναι ότι δεν μπορούμε (όσο κι αν το θέλουμε) να σου δώσουμε με κάποιο μαγικό τρόπο εργασιακή εμπειρία και για να σε βοηθήσουμε να εμπλουτίσεις το βιογραφικό σου και την συνοδευτική επιστολή σου. Το καλό της υπόθεσης; Δεν χρειάζεσαι την μαγεία – χρειάζεται απλά να είσαι δημιουργικός. Ακολούθησε τις παρακάτω 3 συβουλές για να κάνεις πιο δυνατό το βιογραφικό σου χωρίς να χρειαστείφαίνεται να πεις ότι κάτι είναι ψέματα.
Βρες τη θέση που σου ταιριάζει!
- “Αγκάλιασε” την απειρία σου
Θα σου εκμυστηρευτούμε ένα μικρό μυστικό! Όταν κάνεις αίτηση για την πρώτη σου εργασία, ο υπεύθυνος προσλήψεων ξέρει ήδη ότι έχεις ελάχιστη έως καθόλου εμπειρία. Γιατί λοιπόν να γράψεις κάτι που δεν ισχύει;
Αντί γι αυτό, προτείνουμε να “αγκαλιάσεις” και να αποδεχτείς την απειρία σου και να την αξιοποιήσεις ως κίνητρο για να μάθεις. Για παράδειγμα, αν κάνεις αίτηση σε μία εταιρεία Δημοσίων Σχέσεων, μπορείς να δώσεις έμφαση στο πώς έγινες ο καλύτερος φοιτητής στο μάθημα της Έκθεσης όταν παρακινήθηκες από κάποιον που δεν μπορούσε να τελειώσει μία αναφορά βιβλίου, και εσύ έγραψες μία διατριβή 50 σελίδων. Σίγουρα, αυτό το γεγονός από μόνο του δεν είναι τελείως συνδεδεμένο με την Εταιρεία των Δημόσιων Σχέσεων που έχεις κάνει αίτηση, αλλά αυτό το κατόρθωμα αποτυπώνει τέλεια την αφοσίωσή σου, την περιέργειά σου, και την θέλησή σου να μάθεις και να εξελιχθείς. Και μάντεψε τι! Αυτό ακριβώς αναζητούν οι διευθυντές προσλήψεων από πρόσφατα απόφοιτους υποψηφίους.
- Μοιράσου προσωπικές εμπειρίες
Έχουμε ήδη αναφέρει ότι δεν έχεις εργασιακή εμπειρία, έχεις όμως εμπειρία ζωής. Γι’ αυτό, μην φοβάσαι να μοιραστείς κάποιες προσωπικές ιστορίες που σου δίδαξαν ένα μάθημα ή δύο που έχουν στιγματίσει στην ζωή σου.
Για παράδειγμα, ίσως να σπούδασες στο εξωτερικό, και η εμπειρία αυτή σε έκανε να δεις τις φανταστικές πολιτισμικές και πολιτιστικές διαφορές της υφηλίου. Αυτή η προσωπική εμπειρία δείχνει ωριμότητα και κατανόηση, πράγματα που θέλει να δει ο διευθυντής προσλήψεων από έναν εργαζόμενο. Βρες αυτές τις στιγμές στην ζωή σου που σε έχουν αλλάξει, γράψε μία μικρή περιγραφή του εαυτού σου στο βιογραφικό σου ή στην συνοδευτική επιστολή σου, και μετά χρησιμοποίησέ τις σε διάφορα σημεία καθώς μιλάς στην συνέντευξη. Έξτρα συμβουλή: Προσπάθησε να κρατήσεις ισορροπία – προσπέρασε λιγάκι την ιστορία και εστίασε στα μαθήματα ζωής που πήρες και τα οποία μπορούν να μεταφραστούν σε συμπεριφορές και ηθική στον χώρο εργασίας.
- Βρες κάτι κοινό με την Εταιρεία
Αυτό χρειάζεται λίγη παραπάνω προσπάθεια και είναι διαφορετικό για κάθε υποψήφιο, αλλά σου υπόσχομαι ότι αξίζει τον κόπο.
Αν κάνεις αίτηση σε μία εταιρεία, ακόμα και αν δεν έχεις ιδιαίτερη εργασιακή εμπειρία σε ένα συγκεκριμένο πεδίο, πιθανότατα σε ενδιαφέρει η επιχείρηση και ο ρόλος της για κάποιο λόγο σωστά; Κάνε κάποια έρευνα πάνω στην εταιρεία, και βρες ένα τρόπο να ταιριάξεις την ζωή σου και τις εκπαιδευτικές σου εμπειρίες με κάτι ωραίο που έχει κάνει η εταιρεία. Για παράδειγμα, αν κάνεις αίτηση σε ένα στούντιο για ταινίες, ανέφερε το τρόπο που εθίστηκες με τις ταινίες της ως παιδί στην συνοδευτική σου επιστολή. Ίσως έχεις σώσει όλα τα παλιά σου DVDs και αφίσες ή κάποτε να κατασκήνωσες έξω από ένα θέατρο ώστε να είσαι σίγουρος ότι θα πάρεις εισιτήρια με του που ανοίξει – οτιδήποτε και αν ήταν, βρες έναν τρόπο να συνδέσεις το πάθος σου και τις εμπειρίες της ζωής σου με την εταιρεία, μετά εξήγησε πως αυτές οι εμπειρίες μπορούν να μεταφραστούν σε εργασιακή απόδοση, μαθήματα και συμπεριφορές στον εργασιακό χώρο από την στιγμή που θα σε προσλάβουν. Θα δεις ότι αυτή τη σύνδεση του εαυτού σου και της εταιρείας είναι αυτό ακριβώς το είδος της εμπειρίας που αναζητούν οι εργοδότες από κάποιον που μόλις έχει αποφοιτήσει.
Είτε κάνεις αίτηση για μία δουλειά σε μία τεχνολογική εταιρεία, σε ένα fashion studio, ή σε μία δισκογραφική εταιρεία, είναι πιθανό να μην έχεις πολύ άμεση με το αντικείμενο εργασιακή εμπειρία, ώστε να έχεις ένα γεμάτο βιογραφικό αμέσως μετά το πανεπιστήμιο. Αλλά, θυμήσου, οι εργοδότες γνωρίζουν ότι τώρα ξεκινάς την εργασιακή σου καριέρα, που σημαίνει ότι θα εντυπωσιαστούν πιο πολύ αν ερμηνεύσεις την “εμπειρία” από τα μαθήματα που έχεις πάρει από την ζωή και πως θα τα χρησιμοποιήσεις ως γερά θεμέλια όταν αρχίσεις να εργάζεσαι. Να είσαι επαγγελματίας, ειλικρινής και γέμισε το βιογραφικό σου με πραγματική, και αξιόλογη εργασιακή εμπειρία. Το ψέμα και η κοροϊδία μόνο κακά ξεμπερδέματα φέρνουν.
Κάνε την εγγραφή σου στο CollegeLink!
Χρειάζεσαι κι άλλες συμβουλές; Δες περισσότερα στο blog μας.