Είσαι entry level υποψήφιος; Μάθε πώς θα κερδίσεις τους Recruiters όταν δεν έχεις εμπειρία!

By Collegelink Team

Κυκλοφορούν στα Internets διάφορες εικόνες που σαρκάζονται το παράδοξο των entry level θέσεων και της αγοράς εργασίας γενικότερα. Και, φυσικά, αναφερόμαστε στο meme που απεικονίζει δύο recruiters, οι οποίοι κοιτώντας κατάματα έναν entry level υποψήφιο ξεφωνούν «Εμείς αναζητούμε έναν υποψήφιο ηλικίας 22-26 χρονών…με 30 χρόνια εργασιακής εμπειρίας». Μήπως έχει έρθει η ώρα να τοποθετηθούμε;

 

Επικρατεί αυτή η άποψη στην αγορά εργασίας ότι, προκειμένου οι entry level υποψήφιοι να είναι αξιόπιστοι για μια θέση εργασίας πρέπει απαραίτητα να διαθέτουν και επαγγελματική εμπειρία – μάλλον από τα προ γεννήσεώς τους χρόνια.Πώς μπορείς, λοιπόν, να πας κόντρα στο κατεστημένο και να πείσεις τον κάθε Recruiter – ανεξάρτητα από το επίπεδο της επαγγελματικής σου εμπειρίας – ότι είσαι ο ιδανικός υποψήφιος για μια θέση εργασίας; 

Κάνε join στη Νo1 πλταφόρμα εύρεσης εργασίας για entry lever θέσεις!

Να είσαι πάντα up to date

Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να ξεχωρίσεις σε ένα περιβάλλον εργασίας – ανεξαρτήτως level – από το να επιλέξεις να είσαι ο πληροφοριοδότης των συναδέλφων και των πελατών σου. Αξιοποίησε στο μέγιστο τις ερευνητικές σου δεξιότητες, κράτα τα μάτια σου ορθάνοιχτα και μείνε ενημερωμένος για όλες τις τάσεις, τις εξελίξεις και, γενικότερα, πληροφορίες που αφορούν τον κλάδο εργασίας σου. Διάβασε εφημερίδες, περιοδικά και hot βιβλία που προτείνουν οι ειδικοί, παρακολούθησε βίντεο στο youtube, ακόμη και διάσημα podcasts από ηγέτες του κλάδου σου.  

Να αναγνωρίσεις και να πουλήσεις σωστά τις επαγγελματικές σου δεξιότητες

Προτού προχωρήσεις στο πολυπόθητο στάδιο της συνέντευξης εργασίας, προτού καν στείλεις την αίτησή σου για την επόμενη θέση εργασίας, κάνε ένα βήμα πίσω και πραγματοποίησε μια εποικοδομητική συζήτηση με τον εαυτό σου. Ποιά είναι τα επαγγελματικά σου πλεονεκτήματα; Με ποιον τρόπο μπορείς να συνεισφέρεις στην εκάστοτε θέση εργασίας; Για ποιες πρωτοβουλίες ή ενέργειές σου έχεις λάβει θετικό feedback στο παρελθόν; Μην βιάζεσαι! Ψάξε να βρεις τις απαντήσεις σε αυτά τα κρίσιμα ερωτήματα και μετά παρουσίασε τον εαυτό σου – με τον τρόπο που του αρμόζει!

Αφού ολοκληρώσεις αυτό το βήμα, προσπάθησε να μπεις λίγο και στη θέση του Recruiter. Για παράδειγμα, αν δουλεύεις πάνω σε ένα project marketing – είτε στη σχολή σου είτε εθελοντικά ή επαγγελματικά – και γνωρίζεις κάποιες βασικές διαδικασίες προκειμένου να το ολοκληρώσεις με επιτυχία, ρώτα τον εαυτό σου ποιός θα ήταν ο ιδανικός συνεργάτης σου για αυτό το project. Τί γνώσεις, εμπειρία και χαρακτηριστικά θα ήθελες να έχει;

Η απάντηση βρίσκεται μέσα σου!

Να είσαι multitasking και να παίρνεις πρωτοβουλίες

Μην υποτιμάς τη δύναμη της ευγένειας ή της προθυμίας και σταμάτα να είσαι αρνητικός στο να αναλάβεις κάποια χαμαλοδουλειά – ντάξει, δεν είπαμε να φτιάχνεις και καφέδες. Κάθε δράση ή πρωτοβουλία που μπορεί να πάρεις, κάθε προσπάθεια που θα καταβάλεις για να ξεπεράσει τον εαυτό σου και να δοκιμάσεις τις δυνάμεις και το επίπεδό σου, η αγορά εργασίας θα σου το ανταποδώσει! Σε περίπτωση που κάποιος από τους ανωτέρους σου ρωτήσει αν διατίθεται κάποιος να αναλάβει ένα κομμάτι ενός project, πάρε την ευθύνη – εφόσον είσαι απόλυτα σίγουρος ότι μπορείς να ανταπεξέλθεις. Οι ευκαιρίες για να αποδείξεις στους ανωτέρους σου τις ικανότητές σου αφθονούν και για αυτό πρέπει να τις αρπάζεις αμέσως!

Να είσαι οργανωτικός και master του time management

Μπορεί, κατά το ξεκίνημα της πρώτης σου δουλειάς, ο εγκέφαλός σου να υπερκαεί από όλες τις νέες πληροφορίες που θα λάβεις και τα project που προκειται να αναλάβεις, αλλά αν καταφέρεις να διαχειριστείς σωστά το χρόνο σου, το φόρτο εργασίας και τις δεσμεύσεις που παίρνεις με σύνεση και συνέπεια, θα ανέβεις στα μάτια όλων. Αναγνώρισε πότε αναλαμβάνεις πολλά πράγματα και έχε τη δύναμη να πεις και κάποια – τεκμηριωμένα – όχι. 

Αν οποιαδήποτε στιγμή αντιμετωπίζεις κάποια δυσκολία ή έχεις κάποια απορία, επικοινώνησέ τη αμέσως με τον υπεύθυνο της ομάδας σου και ζήτα την καθοδήγηση που χρειάζεσαι. Μην φοβάσαι να εκφραστείς, αλλά δημιούργησε και αγκάλιασε ένα πνεύμα ομαδικό. 

Και. τέλος, μην ξεχνάς τη σημασία του feedback. Κάθε φορά που φέρνεις εις πέρας κάτι, ζήτα την ανατροφοδότηση της ομάδας σου. Τι πήγε καλά; Τι όχι; Τι πρέπει να διορθώσεις;

Να κάνεις και λίγο δημόσιες σχέσεις στην εταιρεία σου

Ακόμη και αν κατά το ξεκίνημα σου σε μια νέα θέση εργασίας δε γνωρίζεις ακόμη καλά τους συναδέλφους σου και δεν εμπιστεύεσαι κανέναν, προσπάθησε να ξεχωρίσεις και να δικτυωθείς με κάποιους από αυτούς. Όπως κατά τη διάρκεια των ακαδημαϊκών σου χρόνων κατάφερες να αναπτύξεις φιλίες με διάφορους συμφοιτητές σου, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο προσέγγισε και τους συναδέλφους σου. Κάνε πρόταση για κανένα εσωτερικό ή εξωτερικό γεύμα και ποτό – το αλκοόλ ενώνει – σχολίασε κάποιο meme ή ένα θέμα της επικαιρότητας. 

Η εμπειρία στην αγορά εργασίας δεν αποκτιέται από τη μία στιγμή στην άλλη και οι νέοι σου συνάδελφοι δεν θα σε εμπιστευτούν εξίσου δια μαγείας. Δούλεψε την αυτοπεποίθησή σου, ανέδειξε τα προσόντα και τις δεξιότητές, αναβάθμισε τις επαγγελματικές σου γνώσεις και τότε θα είσαι σε θέση να βάλεις τέλος στο παράδοξο της αξιοπιστίας και να απολαύσεις την καριέρα που σου αρμόζει!

Για περισσότερες συμβουλές βιογραφικού, συνέντευξης και καριέρας γενικότερα ρίξε μια ματιά στο blog μας!

Κάνε join στη Ν1 πλταφόρμα εύρεσης εργασίας για entry lever θέσεις!