Ξεκίνησες την αναζήτηση για την πρώτη σου δουλειά και δεν ξέρεις που πατάς και που βρίσκεσαι;

By Collegelink Team

Δέσε την ζώνη σου! Ο δρόμος για μια πραγματική θέση είναι αρκετά ανώμαλος.Αυτά τα tips θα σε βοηθήσουν να μην χαθείς στην διαδρομή.

Ας μην κρυβόμαστε! Η αναζήτηση εργασίας έχει τα πάνω και τα κάτω της( και πάνω, κάτω και πάνω ξανά) λες και όλη η εμπειρία είναι ένα μεγάλο τρενάκι συναισθημάτων σε λούνα παρκ. Το κλειδί για να μην ζαλιστείς και πέσεις από αυτό το τρενάκι είναι να αποδεχτείς όλα τα συναισθήματα και να τα διαχειριστείς.

Και πίστεψέ μας, θα τα νιώσεις όλα. Αν δουλέψεις, όμως, το άγχος, τον φόβο και την αμφιβολία θα καταλήξεις στην χαρά, τον ενθουσιασμό και στην αυτοβεβαίωση. Χρησιμοποίησε αυτό τον οδηγό για να διαχειριστείς τα πιο συνηθισμένα συναισθήματα που προκύπτουν κατά την αναζήτηση εργασίας και που θα προσπαθήσουν να σε κάνουν να χάσεις το παιχνίδι.

Όταν αισθάνεσαι ότι πνίγεσαι

Είναι απολύτως φυσιολογικό. Αντιμετώπισε το συναίσθημα αυτό προσεγγίζοντας την διαδικασία αναζήτησης σαν να είναι μία πραγματική θέση. Να είσαι πειθαρχημένος, αφοσιωμένος, συγκεντρωμένος και πάρ’το στα σοβαρά. Φτιάξε μία ρουτίνα αναζήτησης εργασίας. Αφού δημιουργήσεις ένα τέλειο βιογραφικό, ενεργοποίησε τις ειδοποιήσεις για τα εβδομαδιαία Newletters του CollegeLink για τις θέσεις που ανοίγουν και αφιέρωσε λίγο χρόνο καθημερινά για την αναζήτηση νέων εταιριών που μπορεί να ξεπροβάλλουν στον τομέα που σε ενδιαφέρει.

Απόλυτο φόβο

Ναι, όλη η διαδικασία είναι τρομακτική. Θα ανησυχείς για το παραμικρό, από ένα λάθος κόμμα στο βιογραφικό σου μέχρι το γεγονός ότι έστειλες καταλάθος μία παλαιότερη εκδοχή του βιογραφικού. Το cool της υπόθεσης; Δεν είσαι μόνος. Όλοι φοβούνται αυτή τη διαδικασία και όλοι κάνουν λάθη. Στο μεταξύ, ο φόβος θα αρχίσει να συρρικνώνεται όσο το θάρρος θα απλώνεται. Ξεκίνα να πανηγυρίζεις μικρές νίκες. Έκανες αίτηση και πήρες απάντηση. Κόλλα πέντε!

Δεν έχεις πάρει καμία απάντηση, οπότε λογικά είσαι αόρατος

Το πράγμα έχει ως εξής: είσαι οπωσδήποτε ορατός, ακόμα και αν δεν έχεις πάρει κάποια  απάντηση. Ας το θέσουμε κάπως έτσι: όταν ένας εργοδότης λαμβάνει 150 αιτήσεις, είναι εξαιρετικά δύσκολο να απαντήσει με ευγενικό τρόπο στον κάθε υποψήφιο ξεχωριστά.  Υπάρχουν ποικίλοι λόγοι για τους οποίους δεν δέχεσαι κάποια απάντηση σχετικά με την αίτηση που έκανες. Οι υπεύθυνοι πρόσληψης μπορεί αρχικά να έχουν υπόψιν τους υποψηφίους που είναι συστημένοι, ή μπορεί να υπάρχουν συζητήσεις για συγχώνευση αυτής της θέσης με κάποια άλλη. Οποιοσδήποτε λόγος και αν υπάρχει το σίγουρο είναι πως δεν μπορείς εσύ να τον ελέγξεις. Γι’ αυτό, εμπιστεύσου μας όταν σου λέμε πως άμα ο υπεύθυνος πιστεύει ότι είσαι η καλύτερη επιλογή, θα σε βρει.

Ερωτεύεσαι την θέση πριν καν την κερδίσεις

Έχει συμβεί σε πολλούς. Θες αυτή που δεν έχεις! Την ερωτεύεσαι και αρχίζεις να σχεδιάζεις στο μυαλό σου τις πρώτες μέρες. Στην ουσία αρχίζεις και ξεφεύγεις από την πραγματικότητα. Οι προσδοκίες σου έχουν φτάσει στο ταβάνι. Παρ’όλο που είναι τέλειο να ερωτευτείς μία δουλειά, καλύτερα να τα δεις τα πράγματα με μια πιο αντικειμενική ματιά πιο κοντά στην πραγματικότητα, ώστε να αποφύγεις την απόρριψη άλλων (εξίσου ερωτεύσιμων) προτάσεων που μπορεί να προκύψουν στον δρόμο σου. Σταμάτα λοιπόν να ερωτοχτυπιέσαι με τις θέσεις και πάρε πιο αποφασιστικά την αναζήτηση, μένοντας αντικειμενικός και ακολουθώντας και πιο παραδοσιακές επιλογές.

Αγανάκτηση

Η απόρριψη πονάει. Εκεί που νόμιζες ότι έσκισες στην συνέντευξη, ακολουθεί νεκρική σιγή ή πλήρης απόρριψη. Ναι πονάει όταν πας για συνέντευξη και καταλήγεις να μην παίρνεις την δουλειά, αλλά η επιμονή είναι το κλειδί. Μπορεί να σου ακούγεται κλισέ αλλά είναι σημαντικό: η αναζήτηση εργασίας είναι ένας μαραθώνιος όχι σπριντάκι. Θα νιώσεις την απώλεια όταν θα δώσεις και την καρδιά σου σε μία γαμάτη θέση και τελικά δεν θα την κερδίσεις. Τα καλά νέα; Πλησιάζεις όλο και περισσότερο στο βραβείο. Μην πάρεις τα μάτια σου από πάνω του και στο τέλος, όλα θα γίνουν!

Απόγνωση

Δεν πρόκειται για ωραίο συναίσθημα, αλλά αντιστάσου στην ανάγκη σου για αυτολύπηση. Αν είσαι πραγματικά στις μαύρες σου, τότε ζήτα την βοήθεια ενός ειδικού, ώστε να διαχειριστείς τα αρνητικά συναισθήματα που νιώθεις να σε κυριεύουν. Διώξε την αρνητική ενέργεια από τον οργανισμό σου. Επίσης, ζήτα την βοήθα κάποιου επαγγελματία που θα σου δώσει συμβουλές πιο προσαρμοσμένες στις ανάγκες σου όσον αφορά την αναζήτηση εργασίας. Κάποιες φορές χρειαζόμαστε ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη, ώστε να μην νιώθουμε μόνοι και ότι δεν είμαστε αποτυχημένοι επειδή ακόμα δεν έχουμε βρει δουλειά.

Ενθουσιασμός

Αυτό μάλιστα,  είναι εύκολο να το διαχειριστείς. Γιουπι! Έκλεισες την πρώτη σου συνέντευξη, θα γνωρίσεις από κοντά την ομάδα! Σε κάλεσαν και σε δεύτερη και τρίτη! Είναι οκ να γιορτάσεις το κατόρθωμά σου, αλλά μην αφήσεις τον υπερβολικό ενθουσιασμό να θολώσει τον μεγαλύτερο στόχο. Μην παρατήσεις την αναζήτηση, επειδή έφτασες σε πολύ καλό δρόμο στην άλλη εταιρία. Να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου τι σε έκανε να φτάσεις ως εδώ που βρίσκεσαι: η αφοσίωση και η επιμονή πρέπει να παραμείνουν στο παιχνίδι.

Ελπίζουμε αυτά τα tips να σε βοηθήσουν! Για περισσότερες συμβουλές καριέρας μπορείς να επισκεφτείς το blog μας.

Βρες την πρώτη σου δουλειά εδώ!