Μαθήματα Remote Εργασίας από τον CEO του Basecamp

By Collegelink Team

Καθ οσο ο νέος κορωνοϊός COVID-19 συνεχίζει να εξαπλώνεται, η εργασία από το σπίτι αποτελεί τη νέα πραγματικότητα για τους περισσότερους παγκοσμίως. Με περισσότερα από 1.000.000 κρούσματα παγκοσμίως, ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις κλείνουν τις πόρτες τους, προκειμένου να συμβάλλουν στην ταχύτατη αντιμετώπιση της εξάπλωσης. Κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίες όπως η Amazon, η Google, το Facebook και το Twitter ανακοίνωσαν ότι το μεγαλύτερο μέρος του εργατικού τους δεν θα πηγαίνει, πλέον, στο γραφείο, αλλά αντ΄αυτού θα εργάζεται εξ αποστάσεως. 

Στο πλαίσιο αυτό, οι προκλήσεις για όλους τους εργοδότες αυξάνονται καθημερινά, καθώς έρχονται αντιμέτωποι με εργαζόμενους που αγωνίζονται διαρκώς με τη μοναξιά, τη διαχείριση χρόνου κοκ. Ταυτόχρονα, με τα σχολεία και τα πανεπιστήμια να έχουν κλείσει στις περισσότερες χώρες, οι εργαζόμενοι γονείς καλούνται να ξανασκεφτούν τις οικογενειακές και επαγγελματικές τους προτεραιότητες. 

Μπορεί, όλα τα παραπάνω να ακούγονται σκληρά και να μοιάζουν βουνό, αλλά η δημιουργία μιας στρατηγικής που θα σταθμίζει όλους τους παράγοντες – και ίσως ακολουθεί και τις συμβουλές που ανέφερε ο Jason Fried, Co-founder & CEO @ Basecamp στον Jonathan Courtney, CEO @ AJ&Smart , θα σας βοηθήσει να προσαρμοστείτε γρήγορα στη νέα αυτή πραγματικότητα και να πετύχετε τους στόχους σας. 

Βρείτε τα επόμενα ταλέντα σας μέσα από την CollegeLink!

Ποιά είναι τα βασικότερα μειονεκτήματα της απομακρυσμένης εργασίας; 

Δεν πρόκειται να αναφέρουμε φύκια και μεταξωτές κορδέλες. Η πραγματικότητα είναι ότι η απομακρυσμένη εργασία έχει αρκετά αρνητικά σημεία και, μεταξύ άλλων, τα κυριότερα είναι τα εξής: 

  • Διάσπαση προσοχής: Είτε πρόκειται για το κλάμα ενός μωρού, έναν ομιλητικό  γείτονα ή ακόμη και μια αστραπιαία κόρνα αυτοκινήτου, είναι απόλυτα βέβαιο το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της εργασίας από το σπίτι οι εργαζόμενοί σας θα έρθουν αντιμέτωποι με αρκετούς περισπασμούς που θα αποσπάσουν την προσοχή τους.
  • Εξάντληση: Και όμως, είναι πολύ πιθανό οι εργαζόμενοί σας κάποιες φορές να ξεχάσουν ότι το ωράριό τους τελειώνει κάποια στιγμή της ημέρας. Δεδομένου ότι όλοι είναι ολημερίς και οληνυχτίς συνδεδεμένοι και ίσως κάποιοι από αυτούς παραμένουν μόνοι τους στο σπίτι, είναι πολύ εύκολο να πέσουν στην παγίδα και να εργαστούν μέχρι αργά το βράδυ, χωρίς αυτό, όμως, να είναι υγιές!
  • Απομόνωση: Πολλοί εργαζόμενοι είναι εκείνοι που αντλούν ενέργεια και ζουν από την καθημερινή τους συναναστροφή με τους συναδέλφους τους. Και για αυτούς ακριβώς μια ομαδική τηλεδιάσκεψη στο zoom ή παιχνίδια ομαδικότητας δεν είναι ποτέ αρκετά. 
  • Θέματα στην επικοινωνία: Σε περίπτωση που δεν πραγματοποιείται ομαδικές τηλεδιασκέψεις που προωθούν την υγιή, άμεση και ειλικρινή επικοινωνία, είναι πολύ πιθανό τα μέλη της ομάδας σας να οδηγηθούν πολύ συχνά σε αντιπαράθεση και να δημιουργηθούν παρεξηγήσεις. Ο γραπτός λόγος του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι τυπικός και άχρωμος – και υπάρχουν και εκείνοι οι εργαζόμενοι που πάντα δεν θα γνωρίζουν πως να αποτυπώσουν σωστά τις σκέψεις τους. 
Πώς να διαχειριστείτε τους εξ αποστάσεως εργαζόμενούς σας;

O Jason Fried , Co-founder & CEO της εταιρείας Basecamp, ανέφερε στον Jonathan Courtney, CEO της εταιρείας AJ&Smart, κάποιες μικρές αλλά πολύ σημαντικές συμβουλές σχετικά με τη διαχείριση των εξ αποστάσεως εργαζομένων. Χαρακτηριστικά προτείνει:

  1. Να δείχνουμε κατανόηση: Έχουμε τη δυνατότητα να περιορίσουμε τις συνέπειες και το κόστος προσαρμογής των εργαζομένων μας στην εργασία από το σπίτι αφιερώνοντας πολύτιμο χρόνο ώστε να προσαρμοστούν σε αυτή τη νέα συνθήκη και αποφεύγοντας την ανάθεση πολλαπλών και διαφορετικών projects. Οι εργαζόμενοί μας θα έρθουν αντιμέτωποι με την εκμάθηση νέων εργαλείων εργασίας – και κάποιοι  σίγουρα αντιμέτωποι και με τα παιδιά τους. 
  2. Να αναπτύξουμε ομαδικές δραστηριότητες virtual team building: Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να προσπαθήσουμε να μεταφέρουμε το φυσικό μας γραφείο στα σπίτια των εργαζομένων μας. Αντιθέτως, είναι απαραίτητο να διοργανώνουμε online ομαδικές δραστηριότητες και να ενθαρρύνουμε με κάποιο τρόπο τους εργαζόμενούς μας να επικοινωνήσουν περισσότερο από ποτέ ο ένας με τον άλλον. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα σχετικά με τις 5 αγαπημένες μας δραστηριότητες Virtual Team Building
  3. Να παρακινήσουμε τους εργαζόμενούς μας να παραμείνουν παραγωγικοί: Είναι πολύ σημαντικό, ως υπεύθυνοι εργασίας, να θέσουμε εμείς πρώτοι τα όρια στους εργαζόμενούς μας, να επικοινωνούμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα μαζί τους προκειμένου να τους δίνουμε feedback, προτεινόμενες συμβουλές, εναλλακτικές δράσεις και να τους βοηθούμε με την οργάνωση της ημέρας τους. 

…Και, όπως, χαρακτηριστικά αναφέρει ο Jason Fried, οι μεγαλύτερες αλλαγές στην επαγγελματική μας καθημερινότητα προέρχονται σίγουρα από σημαντικά γεγονότα που συμβαίνουν εντός και εκτός αυτής. Ακόμη και αν δεν γνωρίζουμε ακόμη τον κατάλληλο τρόπο διαχείρισης των εξ αποστάσεως εργαζομένων μας, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία που μας δίνετε, ώστε μετά το πέρας των εξελίξεων να βγούμε πιο δυνατοί αναπτύσσοντας ένα ακόμη σημαντικό skill. 

Περισσότερα άρθρα σχετικά με τη διαχείριση εργαζομένων και τη βελτίωση της διαδικασίας πρόσληψης θα βρείτε στο blog μας!

Αναπτύξτε την ομάδα σας μέσα από την CollegeLink!