Με τι ασχολείται ένας Web Developer;

By Collegelink Team

Μπορείς να φανταστείς μια μέρα της ζωής σου χωρίς να χρησιμοποιήσεις έστω και μια εφαρμογή του κινητού σου ή να επισκεφτείς μια ιστοσελίδα στο διαδίκτυο;

Αφήστε μας να μαντέψουμε… μάλλον όχι. Η εξάρτηση μας από τον κυβερνοχώρο είναι πλέον δεδομένη. Από το φαγητό που θα παραγγείλουμε, μέχρι τις οδηγίες που θα λάβουμε από το GPS, τις ειδήσεις που θα διαβάσουμε, και και και…  

Όμως τι κρύβεται πίσω από κάθε ιστοσελίδα και εφαρμογή που καθημερινά επισκέπτεσαι; Η απάντηση είναι απλή. Οι προγραμματιστές!

Εκπαιδεύσου online πάνω στο Web Development και ξεκίνα την καριέρα σου ως Junior Web Developer!

Για την ακρίβεια, τα πάντα στο διαδίκτυο αποτελούνται από ακατανόητους (τουλάχιστον στους περισσότερους από εμάς) κώδικες και γλώσσες προγραμματισμού, τις οποίες παίζουν στα “δάχτυλα” αυτοί οι “αφανείς ήρωες” ή αλλιώς οι web developers. 

Ο προγραμματιστής είναι στην ουσία, αυτός που θα αναπτύξει μια ιστοσελίδα από το μηδέν έως ότου να τεθεί σε λειτουργία. Ο πρωταρχικός του ρόλος είναι η λειτουργικότητά της, αλλά και η εμπειρία του χρήστη μέσα σ’αυτήν (το λεγόμενο UX).

Πως όμως φτάνει η υλοποίηση ενός feature στους developers;

O tech lead σε συνεργασία με τον product manager αναλύουν εσωτερικά τόσο τις ανάγκες των πελατών όσο και τους στόχους που έχουν οριστεί για το προϊόν. Αφού γίνει το prioritization και η χρονική ανάλυση, η dev ομάδα ξεκινάει τις εκάστοτε υλοποιήσεις. Φυσικά, για την υλοποίηση ενός νέου feature ανάλογα με τις απαιτήσεις, η dev ομάδα χωρίζεται σε κάποιες εξειδικεύσεις.
Οι πιο συνηθισμένες είναι front-end, back-end developer και web designer. 

Προκειμένου όμως, να κατανοήσει κανείς με τι ακριβώς ασχολείται ένας web developer, κριτικής σημασίας είναι να γίνει ο διαχωρισμός των τριών ειδών προγραμματιστών, δηλαδή των front-end, των back-end και των full-stack προγραμματιστών.

Οι front-end προγραμματιστές είναι υπεύθυνοι για τον σχεδιασμό μιας ιστοσελίδας, τα οποία το κοινό βλέπει και με τα οποία αλληλεπιδρά. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουν άριστα HTML, CSS και JavaScript. Καίριας σημασίας είναι το περιεχόμενο να είναι ξεκάθαρο,  χρηστικό και τοποθετημένο στην κατάλληλη θέση. Αντίστοιχα και τα χρώματα, οι επικεφαλίδες καθώς και οτιδήποτε βρίσκεται στο background.

Οι προγραμματιστές back-end σχεδιάζουν αυτά που ο χρήστης δεν βλέπει. Στόχος τους είναι ο ιστότοπος να είναι λειτουργικός. Χρησιμοποιούν γλώσσες προγραμματισμού όπως η Python, η PHP, η Java, η Ruby και η C# ενώ ασχολούνται με εφαρμογές, διακομιστές και βάσεις δεδομένων.

Οι full-stack developers κάνουν λίγο και από τα δύο. Συνήθως, μικρότερες επιχειρήσεις με επίσης μικρότερο budget είναι πιθανότερο να προσλάβουν έναν άνθρωπο να χτίσει τόσο το «μπροστά» όσο και το «πίσω» μέρος μιας ιστοσελίδας. Ως full stack developer θα έχεις τη δυνατότητα να ασχοληθείς και με τα δύο τμήματα front και back, καθώς και να κατανοήσεις όλες τις συνδέσεις μεταξύ τους.

Πριν κάνεις το επόμενο βήμα σου, λοιπόν, ως προγραμματιστής ή προγραμματίστρια είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αποφασίσεις ποιο μονοπάτι θα ακολουθήσεις καθώς και να μάθεις τις αντίστοιχες γλώσσες προγραμματισμού.

Τα καλά νέα είναι πως μπορείς να κάνεις το επόμενο βήμα σου, παρακολουθώντας το Web Development e-Learning Academy της Collegelink από την άνεση του ίδιου σου του σπιτιού.

Μέσω του Web Development e-Learning Academy θα έχεις πρόσβαση σε σύγχρονο εκπαιδευτικό περιεχόμενο από 3 experts του κλάδου ενώ θα αναπτύξεις hands on project και θα λάβεις πιστοποιητικό παρακολούθησης. Άλλωστε, στην CollegeLink αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να σε βοηθήσουμε να ανακαλύψεις το προσωπικό σου μονοπάτι. Γι’ αυτό και το Academy σου προσφέρει υπηρεσίες συμβουλευτικής μέσω αξιολόγησης βιογραφικού από Recruiters της CollegeLink αλλά και Career Mentoring με εκπαιδευτές της εταιρείας και hiring partners! 

Ολοκληρώνοντας το σεμινάριο, προγραμματίζοντας το στα δικά σου χρονικά δεδομένα, θα έχεις αποκτήσει μια ολοκληρωμένη εικόνα, τόσο για το Front-end όσο και το Backend-end Development. Θα έχεις εξοικειωθεί με την HTML την JavaScript και την JQuery, ενώ θα έχεις αποκτήσει όλα τα απαραίτητα εφόδια προκειμένου να βγεις στην αγορά εργασίας και να διεκδικήσεις την θέση που σου ταιριάζει. Ακόμα το σκέφτεσαι;

Βρες εδώ όλες τις entry level θέσεις στον κλάδο του Software Enginnering και Computer Science & IT!