Μετατρέψτε την πρώτη μέρα των νέων σας εργαζομένων σε απόλυτη επιτυχία

By Collegelink Team

Θυμάστε την πρώτη σας μέρα στο σχολείο; Περίεργη…

Για τους περισσότερους από εσάς η πρώτη μέρα σε ένα νέο εργασιακό περιβάλλον έχει πολλά κοινά με την πρώτη σας μέρα στο σχολείο. Δεν γνωρίζετε κανέναν από τους συναδέλφους σας – και πιθανώς κανείς δεν θα επισκεφτεί το γραφείο σας να συστηθεί – δεν έχετε καμία απολύτως γνώση του τι πρέπει να κάνετε καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας και ανάμεσα σε όλα αυτά συναντάτε τον υπεύθυνό σας συνολικά για περίπου μόνο 10 λεπτά.

Όπως, λοιπόν, έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενο μας άρθρο, οι πρώτες ημέρες σε ένα νέο εργασιακό περιβάλλον μπορεί να είναι λίγο αποδιοργανωμένες για όλους τους εργαζόμενους. Σίγουρα, όμως, οι πρώτες ημέρες μπορούν ταυτόχρονα να θέσουν τα θεμέλια για όλη τη μετέπειτα επαγγελματική τους πορεία στην εταιρεία σας. Είναι απαραίτητο οι εργαζόμενοί σας να αισθανθούν ότι η πρώτη τους ημέρα στην εταιρεία σας ήταν ακόμη καλύτερη από ότι περίμεναν – παρά να αναρωτιούνται πόσο σύντομα θα μπορούσαν να σταματήσουν.

Βρείτε το επόμενο μέλος της ομάδας σας εδώ!

Για αυτό, παρακάτω, σας προτείνουμε 3 βασικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να εξασφαλίσετε την επιτυχία οποιουδήποτε καινούργιου εργαζομένου σας. 

Κάντε συστάσεις

Ως manager, έχετε τη δυνατότητα να βάλετε το δικό σας λιθαράκι και να επιταχύνετε τη διαδικασία εγκλιματισμού για τους νέους εργαζομένους ξοδεύοντας λίγο περισσότερο χρόνο στις συστάσεις. Δηλαδή, αντί να συστήσετε απλώς τον νέο σας εργαζόμενο με το ονοματεπώνυμό του μπορείτε να δώσετε στα υπόλοιπα μέλη της ομάδας μια σύντομη περιγραφή του ιστορικού του: ‘’Θα ήθελα να σας συστήσω την Μαρία, την νέα business analyst της ομάδας μας. Η Μαρία, όντας εκπληκτική στην έκδοση salesforce reports, αποτελεί άτομο κλειδί τόσο για την εταιρεία μας όσο και για την ανάλυση της τρέχουσας στρατηγικής μάρκετινγκ. Από εδώ και στο εξής, θα είναι διαθέσιμη να σας βοηθήσει και να συγκεντρώσει αναφορές για όλα τα τρέχοντα project σας. Για αυτό, είναι σημαντικό να είστε σε συνεχή επικοινωνία μαζί της προκειμένου να την ενημερώνετε για όλα όσα χρειάζεστε από εκείνη.’’

Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται ήδη από την αρχή όλοι οι απαραίτητοι δεσμοί. Από την μια πλευρά, ο νέος σας εργαζόμενος αισθάνεται από την πρώτη κιόλας μέρα πολύτιμος και επιβεβαιώνεται ότι έχετε ξεχωρίσει τα πλεονεκτήματά του. Από την άλλη πλευρά, έχετε δώσει στους υπόλοιπους εργαζόμενούς σας το κατάλληλο βήμα για να ξεκινήσουν μαζί του τις επαφές και τις συναναστροφές

Ενημερώστε την ομάδα σας για την ένταξη νέου εργαζομένου σε αυτή

Κατά τη διαδικασία ενσωμάτωσης του νέου εργαζομένου σας, το επόμενο checkpoint στην λίστα των προτεραιοτήτων σας είναι η ενημέρωση των υπόλοιπων συναδέλφων σας σχετικά με τη διαδικασία κατάρτισής του. Κάτι τέτοιο θα τους δώσει την ευκαιρία να συμπεριλάβουν στο ημερήσιο πρόγραμμά τους την εκπαίδευσή του δίχως να αναβάλλουν τα υπόλοιπα καθήκοντά τους. Θα τους βοηθήσει να είναι απόλυτα προετοιμασμένοι σχετικά με τις πληροφορίες που χρειάζεται να του μεταδώσουν και να του εξηγήσουν, ώστε να ενταχθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα στους ρυθμούς της εταιρείας. Παράλληλα, η διαδικασία ενσωμάτωσης θα είναι πολύ πιο ομαλή και για τον ίδιο τον νέο εργαζόμενο, αφού δεν θα αισθάνεται ότι η ένταξή του στην εταιρεία διαταράσσει την καθημερινότητα της υπόλοιπης ομάδας. 

Προγραμματίστε σωστά την εκπαίδευσή του

Παρόλο που η εναρμόνιση κάθε νέου σας εργαζομένου με τους ρυθμούς της εταιρείας σας απαιτεί αρκετό χρόνο, η έγκαιρη εκπαίδευση και η σωστή καθοδήγησή του είναι δύο στοιχεία που θα τον βοηθήσουν να αισθανθεί σαν ένα σημαντικό, αξιόλογο μέλος της ομάδας του και θα θέσουν τις βάσεις για την εξοικείωσή του. Με λίγα λόγια, δηλαδή, είναι αυτά τα στοιχεία που θα κάνουν την δεύτερη και όλες τις επόμενες μέρες ακόμη πιο παραγωγικές και αποδοτικές. 

Όλοι, λίγο πολύ, γνωρίζετε από την επαγγελματική σας εμπειρία ότι τα καθημερινά καθήκοντα μπαίνουν πάντα στη μέση. Όμως, είναι απαραίτητο να γνωρίζετε εξίσου ότι ο προγραμματισμός διαφόρων tasks ή εκπαιδεύσεων για κάθε νέο σας εργαζόμενο – ιδιαίτερα για την πρώτη εβδομάδα εργασίας του – μπορεί να μην το βοηθήσει απαραίτητα να βρει τους ρυθμούς του, αλλά σίγουρα θα τον έχετε διαβεβαιώσει ότι επενδύετε πραγματικά στην επιτυχία του. 

Περισσότερα άρθρα σχετικά με τη διαχείριση εργαζομένων και τη βελτίωση της διαδικασίας πρόσληψης θα βρείτε στο blog μας!

Βρείτε το επόμενο μέλος της ομάδας σας εδώ!